[...] Po pełnej godzinie obserwowałem stację, ta na dokładnie 7 minut zamarła, aby po 7 min. znów zacząć działać. Widocznie to jakiś błąd fabryczny w sofcie lub coś podobnego. Trochę się zdenerwowałem widząc ciągle te same dane w kilku dniowej stacji ( myślałem, że się zepsuła ), ale teraz już jestem spokojny. Pozdrawiam!
[...] Ja to zrozumiałem tak. WH1080 prawdopodobnie raz dziennie synchronizuje zegar z sygnałem DCF. Jeżeli nie może odebrać sygnału DCF w ciągu 5 minut i ustawić zegara automatycznie, ponawia próbę co godzinę aż do udanej synchronizacji. W czasie próby odbioru sygnału DCF nadajnik zewnętrzny nie przesyła danych pogodowych do stacji.
Nie wiem, może się mylę... Co ma wspólnego synchronizacja czasu z przesyłaniem przez nadajnik danych do odbiornika? Przecież jedno z drugim nic nie ma. W mojej stacji dane są przekazywane bez zakłóceń. Ja wiem, tak przeczytałeś... tak więc sobie tylko dywaguję
W stacji meteo WH1080 czujnik zewnętrzny (termo/hygro) odbiera sygnał DCF a nie stacja bazowa. Być może z pewnych powodów czujnik zewnętrzny nie może jednocześnie wysyłać danych pogodowych i odbierać sygnału DCF - np. z powodu wzajemnego zakłócania się sygnałów itp.
A gdyby tak wyłączyć funkcję DCF i ustawić zegar ręcznie? Tylko jest mały problem, nie wiem jak i czy w ogóle da się ową funkcję wyłączyć. Po prostu, żeby DCF-a nie było. Myślę, że wtedy problem by się rozwiązał. P.S.- Obok godziny cały czas jest wyświetlona ikonka sygnału radiowego, a nad godziną jest wyświetlone DCF.
Nie wiem, ale funkcji DCF nie da się raczej wyłączyć. Przynajmniej w mojej stacji nie jest to możliwe. Owszem można ustawić manualnie godzinę oraz datę ale po "złapaniu" przez stację sygnału DCF, automatycznie dane są zastępowane tymi, które przekazuje sygnał.
Niestety u mnie jest dokładnie tak samo jak piszesz. Ustawiam ręcznie, a ten po pełnej godz. ustawia się sam. Doszedłem wczoraj do tego, że stacja wyłapuje sygnał dokładnie 4 minuty po pełnej godzinie, 7 minut po, zaczyna normalnie działać. Jeśli ustawimy zegar ręcznie 8 minut po pełnej godzinie, sygnał zostanie " złapany " dopiero 4 minuty po następnej pełnej godzinie. Wygląda na to, że zegar synchronizuje się co każdą pełną godzinę i to jest powodem zawieszania się. Napiszę jeszcze do sklepu gdzie kupiłem stację i się popytam.
P.S.- Serenator - masz tą samą stację co ja, tj. WH1080???
Wygląda na to, że zegar synchronizuje się co każdą pełną godzinę i to jest powodem zawieszania się.
Napiszę jeszcze do sklepu i się popytam. Pozdrawiam!
Jeżeli stacja zsynchronizowała zegar np. godzinę temu, to po co miałaby synchronizować ponownie za godzinę - trochę to byłoby bez sensu.(...)