.....A więc myślę że stacja ta ma, nie co większe wymagania co do komputera.Dobrze działa tylko z nowszymi modelami.
tomerometeo Przejrzałem twoje dane na stronce i powiem Ci ,że dużym plusem tej stacji jest sensor temperatury i wilgotności. Chodzi mi głównie o wilgotność , która potrafi dobić do 98% .Jest to bardzo istotne przy określaniu punktu rosy. dla mnie jest to bardzo ważne. Moja WS 3600 osiąga maksymalnie 94%.Plusem na pewno jest także fakt ,że można kilka czujników podłączyć. Zauważyłem ,że miedzy dwoma czujnikami są różnice we wskazaniach. Czy jest też różnica w lokalizacji? Czy obydwa czujnik są w tym samym punkcie?
Cytat: michałek82 03 Czerwiec, 2010, 15:01:00.....A więc myślę że stacja ta ma, nie co większe wymagania co do komputera.Dobrze działa tylko z nowszymi modelami. To ma sens , i muszę to sprawdzić . Zaóważyłem że jak odczyt danych z anenometru zawiesza się ,to po zczytaniu danych na PC brakuje prędkośći , porywu i kierunku ,ale co dziwne temperatura z anenometru jest . Mój PC jest na płycie Asusa A7N8X z 2005r. tak więc stara . Na pewno to sprawdzę i potwierdzę.
Podłączyłem stację pod HP Mini 2133 i niestety objaw utraty łączności z anenometrem nie ustąpił.Pozostał jeszcze PC mojego syna , ale tą konfigurację zrobię po przeprowadzce.Pozdr.
Czytając to, tak się zastanawiam, czy te problemy nie wynikają z łącza USB. Czy stacja po podłączeniu do komputera czasem nie korzysta z zasilania po USB (dostępne +5V do 0,5 A). Jeżeli tak, to teoretycznie wtedy w niektórych komputerach przy kiepskim zasilaczu i dużym obciążeniu mogłyby być jakieś problemy. Może warto spróbować podłączyć stacje pod jakiś hub usb z oddzielnym zasilaczem. USB: http://pl.wikipedia.org/wiki/USB
Obawiam się że może to być wada tech. wiatromierza.Nie pamiętam ,czy są w nim jakieś zabezpieczenia transportowe , sprawdź to.