Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Stacje Pogody - hardware => Stacje Pogody => Wątek zaczęty przez: gudi w 07 Sierpnia, 2009, 20:14:43

Tytuł: Złe ciśnienie w WS8710
Wiadomość wysłana przez: gudi w 07 Sierpnia, 2009, 20:14:43
Witam. Czy da się jakosc "ustawić" ciśnienie w WS8710 Velleman bo obecnie pokazuje stan zaniżony o okolo 10-15 hpa. Przy okazji nadmienie że to juz moja trzecia zakupiona pogodynka w tym miesiąc :-) W pierwszej firmy Bioterm nie działało pół wyświetlacza, w drugiej firmy jakiejś tam... temperatura różniła się od rzeczywistej o około 4-5 stopni, a w tej tak jak wyżej napisałem jest zaniżone ciśnienie..., a ponieważ nie chce mi się już jej odsyłać wiec dlatego moja prośba o porade czy da się coś z tym zrobić. Pozdrawiam
Tytuł: Odp: Złe ciśnienie w WS8710
Wiadomość wysłana przez: tagal w 07 Sierpnia, 2009, 20:38:21
Witam.
Niestety nie da się ustawić - tam są prawdopodobnie takie same "bebechy", jak w Meteo SP10 - obie mają identyczne wyświetlacze z tymi samymi danymi. Miałem przez dwa dni Meteo SP10 i szybko oddałem. Jeszcze na dodatek, godziny wschodu i zachodu słońca potrafi zmieniać raz na kilkanaście dni - opinia z "Ceneo".
PS. Podobne (troszkę mniejsze) problemy z ciśnieniem mam w Activejet AEL-107.
Pozdrawiam.
Tytuł: Odp: Złe ciśnienie w WS8710
Wiadomość wysłana przez: Parasol w 07 Sierpnia, 2009, 22:05:28
Witam. Czy da się jakosc "ustawić" ciśnienie w WS8710 Velleman bo obecnie pokazuje stan zaniżony o okolo 10-15 hpa.

Jeżeli taka duża różnica i na minus, to może po prostu porównujesz ciśnienie bezwzględne z ciśnieniem względnym (zredukowanym do poziomu morza). Zobacz: http://stacjepogody.waw.pl/index.php/topic,4.0.html

Np. dzisiaj dla Warszawy w onecie jest prognoza na 1021 hPa a w pogodynka.pl na 1010 hPa. Z tego wniosek, że w onecie jest podawane ciśnienie zredukowane do poziomu morza a w pogodynce ciśnienie bezwzględne.

Podając w kalkulatorze (http://stacjepogody.waw.pl/kalkulator_cisnien.php ) ciśnienie bezwzględne = 1010hPa, temperature = 20ºC i wysokości = 100m (n.m.p.) wychodzi ciśnienie zredukowane do poziomu morza = 1021.7hPa - czyli zgadza się.

Tytuł: Odp: Złe ciśnienie w WS8710
Wiadomość wysłana przez: tagal w 08 Sierpnia, 2009, 01:40:20
To ja podam przykład dla Łodzi (184 m n.p.m.), wszystkie dane z tej samej godziny:
- pogodynka.pl >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>ciśnienie 1000 hPa, temp. 15C
- onet.pl >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>ciśnienie 1021 hPa, temp. 14C
- lotnisko Lublinek (najbardziej wiarygodne) >>>ciśnienie 1021 hPa temp. 14C
Moja stacja AEL-107 pokazuje ciśnienie BEZWZGLĘDNE 990 hPa, czyli o 10hPa niższe, niż pogodynka.pl - podobna różnica była, jak miałem stację Meteo SP10.
W Chinach ustawiają to na "jedno kopyto" ??? - bez jakiejkolwiek kalibracji ?
 Dlatego obawiam się (porównując wyniki pomiarów TFA Stratos z Activejet AEL-108), że jednak ta pierwsza firma jest bardziej "poważnie" traktowana przez chińskiego producenta, niż Activejet - może stawia większe wymagania firmowanym przez siebie produktom i dlatego jest taka różnica cenowa. Sam już nie wiem, co o tym myśleć. Chciałbym wiedzieć od jakiego elementu/elementów zależy pomiar ciśnienia - może coś by się "zaradziło" na tę przypadłość.
Pozdrawiam.
Tytuł: Odp: Złe ciśnienie w WS8710
Wiadomość wysłana przez: Parasol w 08 Sierpnia, 2009, 10:48:38
To ja podam przykład dla Łodzi (184 m n.p.m.), wszystkie dane z tej samej godziny:
- pogodynka.pl >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>ciśnienie 1000 hPa, temp. 15C
- onet.pl >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>ciśnienie 1021 hPa, temp. 14C
- lotnisko Lublinek (najbardziej wiarygodne) >>>ciśnienie 1021 hPa temp. 14C
Moja stacja AEL-107 pokazuje ciśnienie BEZWZGLĘDNE 990 hPa, czyli o 10hPa niższe, niż pogodynka.pl - podobna różnica była, jak miałem stację Meteo SP10.

No tak ale sprawa nie jest taka prosta i jednoznaczna. Łódź nie leży na jednej wysokości a od 161,8 do 278,5 m n.p.m i w zależności na jakiej wysokości mieszkasz możesz mieć różne ciśnienia. Przykładowo dla twojego ciśnienia bezwzględnego = 990hPa i temperatury = 14ºC przy wysokości 161m masz ciśnienie względne 1009hPa a przy 278m masz 1023hPa. Np. w bloku na parterze będziesz miał inne ciśnienie niż na 10 piętrze (pewnie o ~2hPa). A jeżeli miałeś wcześniej inną stacje i podobnie wskazywała to niewykluczone, że ciśnienie może być w miarę poprawne. Stacja też ma jakiś błąd pomiarowy, jest dobrze jak jest to 1-1.5hPa, gorzej jak 5hPa, a kiepsko jak np. 10hPa. Np. dużo droższa stacja Oregon WMR 100 ma dokładność ciśnienia +/-10hPa (instrukcja).
Tytuł: Odp: Złe ciśnienie w WS8710
Wiadomość wysłana przez: tagal w 08 Sierpnia, 2009, 15:04:13
Licząc bardzo dokładnie, brać pod uwagę różnicę pomiędzy temperaturą na dworze, a temperaturą w pomieszczeniu, gdzie stoi stacja pogody ? Myślę, że przy obecnych temperaturach można to pominąć, natomiast zimą może ta różnica być bardzo istotną.
PS. Co do Łodzi, to za jedyne, miarodajne ciśnienie można uważać pomiar z lotniska (dodając/odejmując różnicę wysokości między lotniskiem Lublinek, a miejscem zamieszkania). W Urzędzie Miasta (198m n.p.m.) też mają własną stację meteo i prognozę - przypuszczalnie - "puszczają w sieć" (nie mogę - jednoznacznie - sprawdzić, na jakich portalach zamieszczają wyniki).
Trochę to wszystko zawiłe, ale jak na swojej AEL-107 ustawię ciśnienie WZGLĘDNE [ dodając do ciśnienia BEZWZGLĘDNEGO 5,5hPa (błąd wykazany w Komputer Świat)], to po przeliczeniu kalkulatorem, uwzględniając różnicę wysokości, wszystko jest w miarę prawidłowe.
Uff! Zakręciłem maksymalnie, ale myślę że zostanę dobrze zrozumiany, jednocześnie czekam na propozycję w temacie "...czytelny wyswietlacz...".
Pozdrawiam.
Tytuł: Odp: Złe ciśnienie w WS8710
Wiadomość wysłana przez: gudi w 09 Sierpnia, 2009, 00:23:13
No to teraz wiem że już nic nie wiem ;-)  i biorąc pod uwage stan mojego zdrowia psychicznego hehe chyba bedzie lepiej jeśli ją odeśle. Zresztą nie ma tego złego bo już upatrzyłem sobie następną /4 w tym miesiącu/ i jak mi sie wydaje skrajnie inną i oby w końcu trafioną, a mianowicie CASON C395 :-) Co o niej sądzicie?
Jednoczenie dodam ze ktoś tu szuka podobnie jak ja dużej stacji z dużymi cyframi bez funkcji wiatromierza i ilosci opadów wiec może właśnie Cason...?
ps. Dzieki wszystkim za zainteresowanie "problemem" i prosze o dalsze informacje w w/w temacie. Pozdrawiam
Tytuł: Odp: Złe ciśnienie w WS8710
Wiadomość wysłana przez: tagal w 09 Sierpnia, 2009, 03:52:02
... już upatrzyłem sobie następną /4 w tym miesiącu/ i jak mi sie wydaje skrajnie inną i oby w końcu trafioną, a mianowicie CASON C395 :-) Co o niej sądzicie?
Nie sądzisz, że funkcje, ikony oraz kształt liter są takie same, jak w stacji Velleman'a? Inny jest tylko kształt wyświetlacza i rozmieszczenie na nim funkcji oraz inne są cyfry, które zostały pogrubione. Wyświetlacz - faktycznie - ogromny.
Tytuł: Odp: Złe ciśnienie w WS8710
Wiadomość wysłana przez: gudi w 17 Sierpnia, 2009, 13:09:15
No i mam już owego Cason-a C395GFWS i znowu dylemat wzgledem ciśnienia. Po wlaczeniu stacji na dzien dobry migają mi w miejscu gdzie pozniej jest poziom cisnienia cyferki ktore moge nastawić jak chce i z którymi nie wiem co zrobic i tak np. obecnie po wlaczeniu miga z "automatu" wartość 950 M /ale nie jest to norma bywało juz i 1100 M i 860 M...?/, po chwili po przelaczeniu sie pogodynki w tryb normalny w miejscu po 950 M wyświetla się ciśnienie o wartości 1021 hpa i powyżej słoneczko, ale to nie wszystko bo wartość tego "M" moge też zmienić pożniej po przytrzymaniu przycisku HISTORY wowczas rownież znika poziom ciśnienia i pojawiają się owe cyferki ktore moge ustawić od minus 100 do plus 2000 M - ?!  W zaleznosci co sobie tam nastawie zmienia sie pożniej wartoć ciśnienia i graficzna prognoza pogody i tak np. gdy ustawie 0 M to ciśnienie jest 930 hpa i deszcz z burzą, gdy nastawie 1000 M to ciśnienie bedzie 1030 hpa i słoneczko. Początkowo myślalem że mam tam ustawić wysokość nad poziomem morza gdzie sie znajduje wiec ok. 250 m .n.p.m ale wówczas obecnie po ustwieniu owego 250M mam ciśnienie 955 hpa i burze na wyświetlaczu, dla jasności ONET pokazuje ciśnienie 1007 hpa a interia 997 hpa, jest słonecznie i 30 st. Pomóżcie co mam tam ustawić i co to wogole jest? Pozdrawiam.
Tytuł: Odp: Złe ciśnienie w WS8710
Wiadomość wysłana przez: Parasol w 17 Sierpnia, 2009, 13:24:18
Pewnie trzeba ustawić:
- w jakich jednostkach ma być wyświetlane ciśnienie (inHg, mmHg, hPa/mBar)
- wysokość na której znajduje się stacja - te "m" to chyba metry :)

I pewnie jest jeszcze możliwość korekty ciśnienia na poziomie morza - czyli możesz ustawić wartość jaką chcesz np. z jakiejś prognozy.
Tytuł: Odp: Złe ciśnienie w WS8710 & Cason C3905...
Wiadomość wysłana przez: gudi w 17 Sierpnia, 2009, 14:21:46
o lala, czy ciśnienie ma być w inHg czy hPa to wsierweno bo jest przełącznik z jednego na drugie, stacja znajduje sie ok 250 m n.p.m a czy to M to metry czy nie to właśnie chciałbym sam sie dowiedzieć :-) Poza tymi M innych ustawię co do ciśnienia nie stwierdziłem, a w instrukcji, a raczej jakimś ksero z niej nic o tym nie ma podobnie jak o M, ale ustawć ciśnienie moge, manewrujać własnie tym M ale co, jak i w którą strone żeby było dobrze to oto wlasnie jest pytanie.
Tytuł: Odp: Złe ciśnienie w WS8710
Wiadomość wysłana przez: Parasol w 17 Sierpnia, 2009, 14:33:05
o lala, czy ciśnienie ma być w inHg czy hPa

hPa najlepiej

ale ustawć ciśnienie moge, manewrujać własnie tym M ale co, jak i w którą strone żeby było dobrze to oto wlasnie jest pytanie.

Kalkulator pomoże: http://stacjepogody.waw.pl/kalkulator_cisnien.php
Tytuł: Odp: Złe ciśnienie w WS8710
Wiadomość wysłana przez: gudi w 17 Sierpnia, 2009, 14:40:25
OK niech bedzie hPa, ale co ja niby mam na tym kalkulatorze obliczyć i gdzie wpisać - zwłaszcza ze juz w to M wpisywałem ciśnienie i z onetu i z interii i po przeskoczeniu w tryb pracy pogodynka pokazywała rzeczy dość dziwne, a generalnie to poza tym że to jest już moja czwarta pogodynka w tym miesiącu to już nie wiem nic. Nie znam sie na tym wszystkim i jesli ktoś mi powie jak krowie na rowie, gdzie i ktoredy to bede wdzieczny.
Tytuł: Odp: Złe ciśnienie w WS8710
Wiadomość wysłana przez: Parasol w 17 Sierpnia, 2009, 15:29:20
Najlepiej skontaktuj się ze sprzedającym - powinien wiedzieć jak stacje ustawić. Ja nie znam tej stacji. Kalkulator może być pomocny w ten sposób, że manipulując wysokością możesz dopasować taką wysokość aby uzyskać właściwe ciśnienie zredukowane do poziomu morza - takie jak np. w prognozie.
Tytuł: Odp: Złe ciśnienie w WS8710
Wiadomość wysłana przez: gudi w 17 Sierpnia, 2009, 17:36:34
No i pieknie, a ja chcialem mieć poprostu normalną pogodynke echhh......., a sprzedawca, cóż obawiam się, że jest poprostu sprzedawcą i na tym jego rola sie kończy czyli w wychodzi na to że kiszka po raz czwarty .................. :'(
Tytuł: Odp: Złe ciśnienie w WS8710 & Cason C395
Wiadomość wysłana przez: Parasol w 18 Sierpnia, 2009, 06:44:47
a w instrukcji, a raczej jakimś ksero z niej nic o tym nie ma podobnie jak o M,

Na Allegro widziałem identyczną stacje Cason C395 i jest na aukcji informacja "posiada rozbudowaną instrukcję obsługi w języku polskim" oraz "posiada polską oraz angielską instrukcję obsługi". Skontaktuj się z tym sprzedającym, może podeśle ci np. skan instrukcji lub sprawdzi jak wygląda ustawienie ciśnienia w tym modelu.

---------
Stacja Cason C395 została dodana do serwisu z opiniami: http://stacje-pogody.pl/464_opinie_stacja_pogody_cason_c395.html
Tytuł: Odp: Złe ciśnienie w WS8710
Wiadomość wysłana przez: gudi w 18 Sierpnia, 2009, 21:07:04
Dzieki, popatrze, a tak na marginesie to z tego co sie naczytałem w internecie, wychodzi na to że moj problem z cisnieniem wynika z faktu że jest uszkodzony czujnik wysokości, tak wiec pogodynka jutro wraca do sklepu i pozostaje mi bede czekać na nowy egzemplarz ;D
Tytuł: Odp: Złe ciśnienie w WS8710
Wiadomość wysłana przez: grandmaster w 18 Sierpnia, 2010, 01:30:52
witam. mógłby ktoś napisać jak czytelny jest wyświetlacz?
http://allegro.pl/item1192453886_profesjonalna_stacja_pogody_cason_c395_info_mix.html
w opiniach można wyczytać że beznadziejnie wskazuje pomiary
http://stacje-pogody.pl/464_opinie_stacja_pogody_cason_c395.html
może ktoś to zweryfikowac?
stacja za tą cenę chyba wygrywa z innymi?
udało się komuś poprawnie ustawić ciśnienie?
Tytuł: Odp: Złe ciśnienie w WS8710
Wiadomość wysłana przez: grandmaster w 11 Września, 2010, 14:16:37
zaryzykowałem i kupiłem CASON C395
Pierwsze na czym mi zależało to duży czytelny wyświetlacz. Cel osiągnięty? Tak!
Wyświetlacz jest gigantyczny i bardzo czytelny. Dla mnie rewelacja.
Druga sprawa to zależało mi na poprawnym pomiarze ciśnienia. Jestem „ciśnieniowcem” ;) więc dla tego jest to tak ważne dla mnie. Po odpaleniu stacji ciśnienie pokazywało strasznie, załamałem się. Poszperałem w necie na jakiej wysokości jest moja miejscowość, ustawiłem w stacji i szoook, pokazuje idealnie. Kolejny +.
Wilgotność wewnątrz pomieszczenia pokazuje tak samo jak moja stara stacja więc raczej też poprawnie. Wilgotność na zewnątrz pokazuje tak jak prognoza w necie.
Temperatura wewnątrz idealnie, na zewnątrz idealnie w porównaniu z paroma termometrami.
Wschody zachody słońca to różnica 2-3 minuty.
Prognoza pogody (symbol ikonki) na razie TO SIĘ NAPRAWDĘ SPRAWDZA! Jestem baaaardzo zadowolony.
Jedyna wada to mały zasięg czujki zewnętrznej.
Naprawdę mogę polecić tą stację każdemu. Jestem naprawdę z niej zadowolony. Cena na allegro to ~190zł z przesyłką.
Tytuł: Odp: Złe ciśnienie w WS8710
Wiadomość wysłana przez: grandmaster w 13 Września, 2010, 13:04:35
właśnie o tym pisałem. czytałem wcześniej te opinie i przez to właśnie długo się wahałem. możliwe że trafił na felerny model, może ... wiadomo o co chodzi ;) . mam już ją prawie tydzień. śledzę nabierząco ciśnienie, wilgotność itp. przyznaje ponownie że ciśnienie idealnie. wilgotność także. temperatura jak najbardziej poprawie.prognoza pogody sprawdza się. nie wiem na jakiej zasadzie to działa z tą pogodą ale działa. nie wiem czy użytkownik wcześniej ustawiał wysokość npm. może nie wiedział jak? może dla tego takie miał błędy odczytu?
Tytuł: Odp: Złe ciśnienie w WS8710
Wiadomość wysłana przez: olo21 w 17 Stycznia, 2011, 08:27:16
Witam,
chciałem spytać o kilka rzeczy odnośnie stacji pogody Cason C395.
1) Czy da się podłączyć zasilacz?
2) Czy podczas wymiany baterii tracone są informacje wcześniej wprowadzone?
3) Czy jest podświetelnie?
4) Czy kupując teraz znów wybralibyście ten sam model?
Tytuł: Odp: Złe ciśnienie w WS8710
Wiadomość wysłana przez: grandmaster w 17 Stycznia, 2011, 10:28:30
Witam,
chciałem spytać o kilka rzeczy odnośnie stacji pogody Cason C395.
1) Czy da się podłączyć zasilacz?
2) Czy podczas wymiany baterii tracone są informacje wcześniej wprowadzone?
3) Czy jest podświetelnie?
4) Czy kupując teraz znów wybralibyście ten sam model?

1-nie
2-tak
3-nie (ekran jest tak czytelny że mała lampka w oddali wystarcza)
4-tak

jedyna wada to słaby zasięg czujki. poza tym stacja funkcjami oraz wyświetlaczem przebija większość