Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Stacje Pogody - oprogramowanie => Cumulus => Wątek zaczęty przez: pernaczy w 12 Sierpień, 2013, 20:23:55

Tytuł: Skrypt z "Podstawą Chmur" dla Cumulusa
Wiadomość wysłana przez: pernaczy w 12 Sierpień, 2013, 20:23:55
Na forum Sandaysoft pojawił się wątek dotyczący skryptu generującego obrazek z aktualną wysokością podstawy chmur: http://sandaysoft.com/forum/viewtopic.php?f=25&t=10414 . Praktyczny rezultat zastosowania skryptu tutaj: http://www.pogoda-niesiolowice.kaszuby.pl/lotniska.php (w panelu bocznym). Skrypt tego typu był kiedyś elementem szablonu Saratoga jednak po wystąpieniu "różnicy zdań" pomiędzy twórcą (wykorzystał on zresztą skrypt prapratwórcy) a członkami forum został z tego szablonu usunięty a twórca "zdelegalizował" jego stosowania zmieniając licencję z GNU na Copyright - zdania członków forum co do jego prawa do takiego posunięcia były podzielone ("historia choroby" tutaj: http://sandaysoft.com/forum/viewtopic.php?f=25&t=9877&hilit=cloudbase) . W rezultacie jeden z uczestników forum na bazie "szkieletu" skryptu "zdelegalizowanego" pochodzącego zresztą od prapra twórcy stworzył nowy skrypt na licencji GNU.
Historia prawie jak z kryminalnej powieści ale obrazek dość ciekawy (jak dla mnie). Obecna wersja "wspiera" zresztą wyłącznie program Cumulus. Poprzednia działała również z innymi programami pogodowymi np. Weather Display.
Pozdrawiam,
Piotr
Tytuł: Odp: Skrypt z "Podstawą Chmur" dla Cumulusa
Wiadomość wysłana przez: Mark w 13 Sierpień, 2013, 10:31:13
Nie wiem czy sam się nie przyczyniłem do tej afery :) Gdzieś chyba pod koniec kwietnia próbowałem zastosować u siebie szablon Saratogi. Zauważyłem, że jest wersja zmodyfikowana, ale ani termometr (kolorowy słupek), ani podstawa chmur nie są obsługiwane dla Cumulusa. Poprosiłem więc o wersję dla Cumulusa. Ktoś temat podchwycił, ale nie każdy był zadowolony z wykorzystania zmodyfikowanego skryptu.
Tytuł: Odp: Skrypt z "Podstawą Chmur" dla Cumulusa
Wiadomość wysłana przez: pernaczy w 13 Sierpień, 2013, 12:44:08
Ja u siebie zainstalowałem "kontrolnie" (żeby zobaczyć czy chodzi) wersję udostępnioną w tym linku :  http://sandaysoft.com/forum/viewtopic.php?f=25&t=9877&hilit=cloudbase i nie było problemu (trzymam go zresztą do dziś i porównuję wskazania obu skryptów). To samo z termometrem (też go można zobaczyć na mojej stronie - tam gdzie i "obrazek z podstawą chmur).
Piotr
Tytuł: Odp: Skrypt z "Podstawą Chmur" dla Cumulusa
Wiadomość wysłana przez: pernaczy w 15 Sierpień, 2013, 20:10:53
Jest nowa wersja (1.2) skryptu generującego obrazek z podstawą chmur. http://sandaysoft.com/forum/viewtopic.php?f=25&t=10414 . Zawiera ulepszony kod, poprawiono kilka błędów i dodano nowe możliwości konfiguracyjne. Ta wersja działa prawidłowo z Cumulusem 1.9.3 build 1059 (ostatnia stabilna wersja programu).
Tytuł: Odp: Skrypt z "Podstawą Chmur" dla Cumulusa
Wiadomość wysłana przez: pernaczy w 25 Sierpień, 2013, 07:20:21
Jest nowa wersja (1.3) skryptu. http://sandaysoft.com/forum/viewtopic.php?f=25&t=10414 Poprawiono rozmieszczenie elementów na obrazku, zmieniono sposób pobierania kierunku wiatru (z kompasu na stopnie) co umożliwia bezkolizyjne tłumaczenie "kompasu" na inne języki (np. S na Pd).
Piotr
Tytuł: Odp: Skrypt z "Podstawą Chmur" dla Cumulusa
Wiadomość wysłana przez: Mark w 25 Sierpień, 2013, 08:33:40
To świetnie, że ten skrypt jest rozwijany. Został już jakoś włączony do szablonu Saratogi?
Tytuł: Odp: Skrypt z "Podstawą Chmur" dla Cumulusa
Wiadomość wysłana przez: pernaczy w 25 Sierpień, 2013, 12:42:07
Nie widać na stronie saratogi aby już go wstawili oficjalnie (nie jestem pewien czy ten stary był  "oficjalnie"  - jako update -  wyrzucony ze strony). Natomiast wstawienie go na swoją stronę nie stanowi żadnego problemu (to kwestia "wygospodarowania" powierzchni 100x200 bo takie są rozmiary generowanego przez skrypt obrazka).
Piotr
Tytuł: Odp: Skrypt z "Podstawą Chmur" dla Cumulusa
Wiadomość wysłana przez: pernaczy w 27 Sierpień, 2013, 07:50:25
Jest nowa wersja (1.4) skryptu. http://sandaysoft.com/forum/viewtopic.php?f=25&t=10414 . Poprawiono pobieranie danych METAR do wykorzystania przez skrypt.
Piotr
Tytuł: Odp: Skrypt z "Podstawą Chmur" dla Cumulusa
Wiadomość wysłana przez: pernaczy w 18 Listopad, 2013, 13:07:59
Ukazała się nowa (1.5) wersja skryptu. http://sandaysoft.com/forum/viewtopic.php?f=25&t=10414&sid=10dd39e0f29ac4f79a774ea4c238e530&p=88137#p88137 . Zawiera różne drobne poprawki.
Piotr
Tytuł: Odp: Skrypt z "Podstawą Chmur" dla Cumulusa
Wiadomość wysłana przez: jarostacja w 18 Listopad, 2013, 21:50:29
Ja "podstawę chmur" zrobiłem sobie po swojemu, szukam tylko prostego skryptu do przeliczania na stronie m/ft.

Moje rozwiązanie tutaj:
http://zielona10.pl/ (http://zielona10.pl/)