Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Stacje Pogody - hardware => Stacje Pogody => Wątek zaczęty przez: karol w 31 Styczeń, 2015, 17:47:26

Tytuł: auriol Z32171A- RX - slupki cisnienia
Wiadomość wysłana przez: karol w 31 Styczeń, 2015, 17:47:26
Słupki cisnienia przechodziły normalnie, w pewnym momencie jeden slupek stanął a pozostałe slupki przechodzą normalnie i teraz pytanie czy tak ma być czy też jest to jakiś symptom uszkodzenia stacji ?  z góry serdecznie dziękuję za odpowiedz  :(
Tytuł: Odp: auriol Z32171A- RX - slupki cisnienia
Wiadomość wysłana przez: mati211p w 31 Styczeń, 2015, 18:18:40
Który słupek? Chętnie zobaczyłbym to na zdjęciach. Ostatnio bowiem były spore wahania ciśnienia, możliwe że tak gwałtowny spadek, powoduje, że wychodzą one poza skale i pełny słupek jest wyświetlany, jak u mnie w takim przypadku.
Tytuł: Odp: auriol Z32171A- RX - slupki cisnienia
Wiadomość wysłana przez: karol w 31 Styczeń, 2015, 19:27:39
wysłalem ci zdjęcie żebyś zobaczył :) ten  słupek jest sztywny czyli nie przesuwa się a te obok się przesuwają .Wczesniej wszystkie się przesuwały
Tytuł: Odp: auriol Z32171A- RX - slupki cisnienia
Wiadomość wysłana przez: mati211p w 31 Styczeń, 2015, 23:52:28
Zobaczymy jak ciśnienie będzie stabilne, ten ostatni raczej zawsze powinien być ustawiony na 0, a te poprzednie pokazują różnicę na +/- od aktualnego wskazania. Aktualnie masz jeden słupek, bo być może ciśnienie bardzo szybko wzrosło, lub jakiś duży interwał masz. U mnie wygląda to tak jak w załączniku. Mimo, że mam inną stację, to ostatni wskaźnik zawsze jest na 0, jako odniesienie, a pozostałe są na +/- do niego, oznaczając wzrost lub spadek ciśnienia. Możliwe, że źle pojmujesz jego zasadę wyświetlania. Jeśli ciśnienie się zmieniało, a potem przestanie, to zobaczysz, że ci się słupek przesunie. Jeśli rośnie, to ten też się przesuwa, ale zostaje obniżony. Tak jakbyś obejmował fragment wykresu ciśnienia, nie cały. Zapewne musiałbym Ci to narysować, chyba, że potrafisz to sobie wyobrazić. Jeśli ciśnienie wzrosło, to 0 na wykresie oznacza np. 980hPa, poprzedni słupek będąc 0 miał 978hPa, a więc teraz będzie na -2 kreski w stosunku do aktualnego wskazania itd. Jeśli jest stabilne to się przesuwa, bo było i jest tyle samo, a więc oba są na 0, natomiast poprzedni np na -2 w stosunku do nich.
Tytuł: Odp: auriol Z32171A- RX - slupki cisnienia
Wiadomość wysłana przez: karol w 01 Luty, 2015, 08:22:16
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedz kolego mati211p .Jeszcze raz serdecznie dziękuję za wytłumaczenie działania tego wykresu ,bo byłem zielony jeśli chodzi o wykresy w stacjach  czyli nie ma wady fabrycznej żadnej tak? :)
Tytuł: Odp: auriol Z32171A- RX - slupki cisnienia
Wiadomość wysłana przez: mati211p w 01 Luty, 2015, 09:25:26
Wygląda na to, że nie, ale warto poobserwować. Dziś tych pasków z małą ilością kresek powinieneś mieć więcej na wykresie (słupki po lewej od tego, co pokazuje 0). Może nawet któryś jest wyższy z tych po lewej od kolejnych, ale nie są wyższe od tego aktualnego na pewno, bo ciśnienie cały czas wzrasta. Przykładowo zaznaczyłem Ci to na wykresie jak może to wyglądać, choć nie wiem jak wygląda. Miejsca gdzie nie ma kropek(dwa ostatnie wskazania) mówią, że było tak niskie, że wyszło poza dolną skalę.
Tytuł: Odp: auriol Z32171A- RX - slupki cisnienia
Wiadomość wysłana przez: karol w 01 Luty, 2015, 10:10:00
Dzięki  ;)