Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Stacje Pogody - hardware => Stacje Pogody => Wątek zaczęty przez: Rychu_Świbno w 04 Marzec, 2015, 22:53:55

Tytuł: Stacja pogody Renkforce W2052GU, 868 MHz
Wiadomość wysłana przez: Rychu_Świbno w 04 Marzec, 2015, 22:53:55
Dalszy ciąg z watku _ Jaką stacje kupić (http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=2019.msg14606;topicseen#msg14606)
Tytuł: Odp: Stacja pogody Renkforce W2052GU, 868 MHz
Wiadomość wysłana przez: Rychu_Świbno w 04 Marzec, 2015, 23:59:52
(...) Ja mieszkam na 2 piętrze , wiec za bardzo nie mam pojęcia ile to będzie mnpm,  chyba że są jakieś aplikacje na androida które pokażą :)

Dobrze jest wiedzieć jak wysoko stacja jest nad poziomem morza.

Skorzystaj np z mapy Google Earth - jeśli nie masz tej aplikacji zainstaluj poprzez : GoogleEarth-instalacja (https://support.google.com/earth/answer/21955?hl=pl)

Wyszukaj swoją miejscowość i dom - naprowadź kursor myszki ("rączka") na dom - odczytaj na dole po prawej stronie ekranu długość i szerokość geograficzną oraz wysokość nad poziomem morza.

2 piętro to ok. 2,8 m na kondygnację x3 = 8,4 m (ewentualnie plus wystająca z ziemi piwnica minus połowa kondygnacji bo stacja jest w połowie pietra).

Dodaj teraz te dwie wielkości z Google Earth i obliczenia jw i otrzymasz ile m nad poziomem morza wisi Twoja stacja.
Tytuł: Odp: Stacja pogody Renkforce W2052GU, 868 MHz
Wiadomość wysłana przez: Rychu_Świbno w 05 Marzec, 2015, 00:27:42
No udało się:)  teraz stacja mi podaje ze jest 1010 hPa .. wiec skąd ja mam wiedzieć czy ono jest prawdziwe?

Możesz np dla ciekawości poobserwować moje pomiary - link pod postem a drugi pod avatarem ;) - ale nie możesz ich porównywać ze swoimi ponieważ nasze stacje pewnie oddalone są kilometry od siebie ... w jakiej miejscowości  mieszkasz ?

Najlepiej kontrolnie porównać to z najbliższymi stacjami meteorologicznymi, lotniskowymi lub prywatnymi stacjami pogodowymi tzw PWS (jak Twoja)  ;)

Możesz np odczytać wartość pomiaru w danej chwili na pobliskim lotnisku - patrz link do mapy stacji pogodowych poniżej i asap wprowadzić u siebie.
Gdybyś miał blisko siebie położoną zaprzyjaźnioną stację meteorologiczną IMGW - a pracownik jej podałby Ci chwilową wartość cienienia względnego a Ty wprowadziłbyś ta wartość asap do swojej stacji - takie operacje jw nazywałyby się kalibracją stacji pogodowej w zakresie ciśnienia.

Możesz najbliższe Ciebie stacje znaleźć t u t a j  (http://www.wunderground.com/wundermap/)

Kółeczko to symbol stacji pogodowej - kliknij na nie - a tam zobaczysz nie tylko ciśnienie ale i inne parametry pogodowe.

 
Tytuł: Odp: Stacja pogody Renkforce W2052GU, 868 MHz_ciśnienie
Wiadomość wysłana przez: Rychu_Świbno w 05 Marzec, 2015, 12:35:37
... kontynuując:

No udało się:)  teraz stacja mi podaje ze jest 1010 hPa(...)

Ta wartość wskazuje na to, ze stacja pokazuje Ci ciśnienie bezwzględne. Wczoraj w całej Polsce u godzinie ok. 22.00 kiedy wstawiałeś dane było 1020-1022 hPa ciśnienia względnego – link do pogodynki IMGW podał Ci geofinder (http://www.pogodynka.pl/cisnienie) U Ciebie więc również takie powinno się pojawić ale po zastosowaniu przelicznika do którego trzeba wstawić wartości: wysokość nad poziomem morza (podałem jak pozyskać) następnie temperaturę zewnętrzną ponieważ czujnik masz za oknem i na koniec ciśnienie bezwzględne które pokazuje Ci stacja po jej uruchomieniu.
Tytuł: Odp: Stacja pogody Renkforce W2052GU, 868 MHz
Wiadomość wysłana przez: buszman w 05 Marzec, 2015, 12:49:20
Dzisiaj po pracy pojadę po ten uchwyt, za dużo informacji jak na pierwszy raz.. jedno co mi się nie podoba w tej stacji to to że, do czujnika zzewnętrznego są dodane tylko "trytytki" opaski takie czarne ściągające. . Trochęto niebezpieczne 
Tytuł: Odp: Stacja pogody Renkforce W2052GU, 868 MHz
Wiadomość wysłana przez: Rychu_Świbno w 05 Marzec, 2015, 13:40:47
(...) jedno co mi się nie podoba w tej stacji to to że, do czujnika zzewnętrznego są dodane tylko "trytytki" opaski takie czarne ściągające. . Trochę to niebezpieczne

Pomyśl może o delikatnych o cybantach (tylko ostrożnie bo to kruchy materiał) lub opaskach metalowych takich ściągaczach na węże ogrodowe tylko o b. dużej średnicy. A zawsze pozostaje niezniszczalny polski patent czyli miedziany lub stalowy miękki drut  ;)
Tytuł: Odp: Stacja pogody Renkforce W2052GU, 868 MHz
Wiadomość wysłana przez: buszman w 05 Marzec, 2015, 15:47:24
Pomyśl może o delikatnych o cybantach (tylko ostrożnie bo to kruchy materiał) lub opaskach metalowych takich ściągaczach na węże ogrodowe tylko o b. dużej średnicy. A zawsze pozostaje niezniszczalny polski patent czyli miedziany lub stalowy miękki drut  ;)

nie nie cybant w tym przypadku to by był jak strzał w kolano:) pewnie wiedzieli co wrobil i nie dając cybanta tylko trytytki :) właśnie jestem świeżo po zakupie uchwytu balkonowego, tylko oczywiście mi się teraz przypomniało ze nie mam trytytek :/ , kupię trytytki i chyba dla bezpieczeństwa jeszcze owwinę to drutem kilka razy,  bo wiadomo jaka pogoda bywa :)
Tytuł: Odp: Stacja pogody Renkforce W2052GU, 868 MHz
Wiadomość wysłana przez: buszman w 05 Marzec, 2015, 16:34:22
więc mam trochę czasu wróciłem z pracy i kupiłem sobie uchwyt balkonowy :) chciałem się zaraz zabrać za rpace, ale przeciez przyczepiłem czujnik do balustrady, i nie mam juz "trytytek" :/ szlag niech by to.. pod spotem umieszczam trochę fotek stacji :) , co jakis czas bede starał się dodawać nowe zdjęcia z montażu stacji :) pierwsze co sie rzuca w oczy i strasznie denerwuje, zobaczcie na zdjęcie "centralki" na wyswietlaczu są niebieskie plamy, i mało tego są widoczne cyfry ktore nie powinny byc widoczne.. takie mocno niebieskie..
Tytuł: Odp: Stacja pogody Renkforce W2052GU, 868 MHz
Wiadomość wysłana przez: buszman w 05 Marzec, 2015, 20:31:07
Nadal nie wiem jak ustawić to ciśnienie .. w tym kalkulatorze jakie to ciśnienie trzeba wpisać?  Z internetu ?
Tytuł: Odp: Stacja pogody Renkforce W2052GU, 868 MHz
Wiadomość wysłana przez: geofinder w 06 Marzec, 2015, 10:06:48
Nadal nie wiem jak ustawić to ciśnienie .. w tym kalkulatorze jakie to ciśnienie trzeba wpisać?  Z internetu ?

W kalkulatorze wpisujesz ciśnienie bezwzględne (ABS), temperaturę zewnętrzną (które mierzy twoja stacja) oraz wysokość nad poziomem morza. Wynik to ciśnienie względne (REL), zredukowane na poziom morza. I takie ustawia się w stacji, ewentualnie można porównać z mapką w internecie.
Tytuł: Odp: Stacja pogody Renkforce W2052GU, 868 MHz
Wiadomość wysłana przez: buszman w 06 Marzec, 2015, 10:16:49
W kalkulatorze wpisujesz ciśnienie bezwzględne (ABS), temperaturę zewnętrzną (które mierzy twoja stacja) oraz wysokość nad poziomem morza. Wynik to ciśnienie względne (REL), zredukowane na poziom morza. I takie ustawia się w stacji, ewentualnie można porównać z mapką w internecie.

No to coś nie gra :) bo jak wpisałem to wszystko to ciśnienie mi wyszło 100 hPa. . A w internecie było1015 :) 
Tytuł: Odp: Stacja pogody Renkforce W2052GU, 868 MHz
Wiadomość wysłana przez: geofinder w 06 Marzec, 2015, 10:41:28
No to coś nie gra :) bo jak wpisałem to wszystko to ciśnienie mi wyszło 100 hPa. . A w internecie było1015 :) 

Takie ciśnienie (100 hPa) jest mniej wiecej na wysokości 18,5 km. Na pewno wysokość podałeś w metrach?
Powinna wyjść wartość ciśnienia większa niż podałeś (gdy stacja jest powyżej poziomu morza).
Ciśnienie maleje wraz z wysokością, a rośnie wraz z obniżaniem się wysokości.
Tytuł: Odp: Stacja pogody Renkforce W2052GU, 868 MHz
Wiadomość wysłana przez: buszman w 06 Marzec, 2015, 10:43:06
Takie ciśnienie (100 hPa) jest mniej wiecej wysokości na 18,5km. Napewno wysokość podałeś w metrach?
literówka miało być 1040 :)
Tytuł: Odp: Stacja pogody Renkforce W2052GU, 868 MHz
Wiadomość wysłana przez: tomaszko79 w 06 Marzec, 2015, 10:43:40
Tu masz link http://stacjepogody.waw.pl/kalkulator_cisnien.php
Gdyby coś nie wyszło to podaj mi: Ciśnienie bezwzględne
                                                Temperatura
                                                 Wysokość
Tytuł: Odp: Stacja pogody Renkforce W2052GU, 868 MHz
Wiadomość wysłana przez: geofinder w 06 Marzec, 2015, 11:13:21
A w internecie było1015 :)

W "internecie" prawdopodobnie podali ciśnienie bezwzględne (ABS) dla danej miejscowości i jej wysokości.
Na mapce z pogodynki podają zawsze ciśnienie zredukowane (REL) na poziom morza.

Sugerujemy ustawienie ciśnienia względnego na poziomie morza, ale możesz pozostać przy bezwzględnym.
Tytuł: Odp: Stacja pogody Renkforce W2052GU, 868 MHz
Wiadomość wysłana przez: Rychu_Świbno w 06 Marzec, 2015, 12:30:32
No udało się:)  teraz stacja mi podaje ze jjest 1010 hPa .. wiec skąd ja mam wiedzieć czy ono jest prawdziwe? Ja mieszkam na 2 piętrze , wiec za bardzo nie mam pojęcia ile to będzie mnpm,  chyba że są jakieś aplikacje na androida które pokażą :)

... to jest zły wynik - w tym dniu w całej Polsce było ok 1020 hPa

literówka miało być 1040 :)

... to jest zły wynik - dzisiaj jest w granicach 1030 hPa a to oznaczałoby, że Twoja stacja jest pod poziomem morza ...

Przeczytałeś dokładnie ten post z 4 marca ?

(...)Nie czytałem Twojej instrukcji, ale jak pewnie zawsze trzeba wprowadzić właściwe ciśnienie wzgledne które jest w miejscu lokalizacji stacji - Oblicza to ten kalkulator_kliknij (http://stacjepogody.waw.pl/kalkulator_cisnien.php)

Do tego potrzebujesz wartość ciśnienia bezwzględnego odczytanego ze swojej stacji (teraz) oraz wielkość temperatury.

Tą wielkość którą "odda" Ci kalkulator wpisz do stacji.

PS: na jakiej wysokości nad poziomem morza [mnpm] jest Twój budynek a na jakiej wysokości od gruntu na którym stoi Twój budynek umiejscowiłeś stację ?

... i ten czytałeś?

... kontynuując:

Ta wartość (1010 hPa) wskazuje na to, ze stacja pokazuje Ci ciśnienie bezwzględne. Wczoraj w całej Polsce u godzinie ok. 22.00 kiedy wstawiałeś dane było 1020-1022 hPa ciśnienia względnego – link do pogodynki IMGW podał Ci geofinder (http://www.pogodynka.pl/cisnienie) U Ciebie więc również takie powinno się pojawić ale po zastosowaniu przelicznika do którego trzeba wstawić wartości: wysokość nad poziomem morza (podałem jak pozyskać) następnie temperaturę zewnętrzną ponieważ czujnik masz za oknem i na koniec ciśnienie bezwzględne które pokazuje Ci stacja po jej uruchomieniu.

... a ten czytałes ?

(...)
Najlepiej kontrolnie porównać to z najbliższymi stacjami meteorologicznymi, lotniskowymi lub prywatnymi stacjami pogodowymi tzw PWS (jak Twoja)  ;)

Możesz np odczytać wartość pomiaru w danej chwili na pobliskim lotnisku - patrz link do mapy stacji pogodowych poniżej i asap wprowadzić u siebie.
Gdybyś miał blisko siebie położoną zaprzyjaźnioną stację meteorologiczną IMGW - a pracownik jej podałby Ci chwilową wartość cienienia względnego a Ty wprowadziłbyś ta wartość asap do swojej stacji - takie operacje jw nazywałyby się kalibracją stacji pogodowej w zakresie ciśnienia.

Możesz najbliższe Ciebie stacje znaleźć t u t a j  (http://www.wunderground.com/wundermap/)

Kółeczko to symbol stacji pogodowej - kliknij na nie - a tam zobaczysz nie tylko ciśnienie ale i inne parametry pogodowe.

... to jeżeli to wszystko przeczytałeś i zrozumiałeś to podaj teraz:

1. na jakiej wysokości nad poziomem morza mieszkasz - czyli inaczej jaką wartość wpisujesz do kalkulatora ?
2. skąd bierzesz wartość ciśnienia bezwzględnego które wpisujesz do kalkulatora ? Podaj ile ono wynosi....
3. skąd bierzesz wartość temperatury na zewnątrz którą wpisujesz do kalkulatora ? Podaj ile ona wynosi...

4. czy masz okienko w stacji gdzie możesz wpisać wartość ciśnienia względnego odczytanego z kalkulatora jako wynik obliczeń ?
Tytuł: Odp: Stacja pogody Renkforce W2052GU, 868 MHz
Wiadomość wysłana przez: buszman w 06 Marzec, 2015, 16:54:15
Na pytania odpowiem w niedziele po południu :) jak będę w domu, natomiast cośdziwnego dzisiaj zzauważyłem ze stacja tak jak by sstraciła łączność z czujnikiem zewnętrznym,  wszędzie kreski miałem :)
Tytuł: Odp: Stacja pogody Renkforce W2052GU, 868 MHz
Wiadomość wysłana przez: Rychu_Świbno w 06 Marzec, 2015, 19:52:03
(...)cośdziwnego dzisiaj zauważyłem ze stacja tak jak by straciła łączność z czujnikiem zewnętrznym,  wszędzie kreski miałem :)

Coś za coś. Brak plątaniny kabli od czujnika do stacji  ale za  połączenie radiowe które jest podatne na zakłócania.

Tak, to jest objaw utraty łączności, pewnie chwilowy. Teraz możesz się przekonać, że zapisy instrukcji Twojej stacji trzeba traktować poważnie  ;) Nadawanie może powrócić samoistnie bez żadnych zmian położenia stacja-czujnik. Stanie się to dopiero w kolejnym interwale nadawania czyli po 1 lub 2 min (nie mogę się doczytać w instr. jaki jest interwał nadawania) lub wielokrotności 1 lub 2 min. Jeżeli samoistnie nie powróci to spróbuj zmienić położenie stacji (nie czujnika) i znowu odczekaj 1 lub 2 min. aby interwał obleciał - itd aż do skutku.

PS jeżeli stacja nadal tak wisi na barierce to może to być problematyczne w nadawaniu sygnału - barierka działa jak antena (odbiornik/nadajnik) wszelkich sygnałów i może zakłócać Twój czujnik. Bo to czujnik nadaje do stacji a nie odwrotnie. Gdy powiesisz czujnik  na wysięgniku może problem zniknie.

A tymczasem dokładnie przeczytaj to poniżej i wprowadź w życie. To są fragmenty dotyczące łączności stacja-czujnik.

Cytat: Instrukcja Twojej stacji_połowa zapisów to o zasięgu  ;)
Montaż zewnętrznego czujnika

a) Odpowiednie miejsce lokalizacji zewnętrznego czujnika

••Zewnętrzny czujnik musi być umieszczony w obszarze zasięgu przekazywania sygnału  (100 m w kierunku patrzenia). Mury i przeszkody zmniejszają zasięg systemu radiowego. Sprawdzić odbiór sygnału stacji pogodowej, zanim zainstalują ją Państwo ostatecznie.

••Czujnika zewnętrznego nie należy umieszczać w pobliżu źródeł promieniowania elektromagnetycznego, takich jak np. słupów elektrycznych lub urządzeń elektrycznych, gdyż mogłoby to wywierać negatywny wpływ na miernik wyładowań atmosferycznych.

b) Sprawdzenie efektywnego zasięgu systemu radiowego
••Zamocować zewnętrzny czujnik w wybranym miejscu w obszarze zewnętrznym w pozycji poziomej (patrz strona 13) i przynajmniej 1 metr powyżej podłoża. (Nie jest to jeszcze ostateczny montaż, a więc w tym czasie czujnika zewnętrznego nie należy jeszcze ostatecznie mocować na słupku lub na dachu do momentu, aż zostanie sprawdzony rzeczywisty zasięg systemu radiowego).
••Aby uzyskać dobry sygnał RF, należy spróbować obracać wirniki wiatrowy i zmienić ustawienie wiatrowskazu przy czujniku zewnętrznym, co ma spowodować zmianę prędkości i kierunku wiatru w przeciągu 2 minut. Jeżeli na wyświetlaczu nie pojawia się co minutę aktualizacja, to sygnał RF jest jeszcze cały czas słaby. Aby uzyskać dobry sygnał odbioru RG, należy zmniejszyć zasięg systemu radiowego i powtórzyć sprawdzenie zasięgu systemu radiowego zgodnie z powyższym opisem, aż na stacji pogodowej będzie co minutę pojawiała się aktualizacja.
••Po sprawdzeniu efektywnego zasięgu systemu radiowego należy wyjąć z czujnika zewnętrznego wszystkie baterie. Poza tym wszystkie baterie należy ze stacji pogodowej i odłączyć zasilacz od urządzenia głównego

c) Instalacja i kalibracja
••Po sprawdzeniu efektywnego zasięgu systemu radiowego, czujnik zewnętrzny można zamontować w wybranym do tego celu miejscu. W tym celu konieczny jest maszt o średnicy wynoszącej ok. 2,5-30 mm (nie został dostarczony), który jest ustawiony pionowo w stabilny sposób. Czujnik zewnętrzny zamontować w sposób przedstawiony poniżej za pomocą dostarczonych opasek kablowych i przynajmniej 1 metr nad podłożem.

11. Wkładanie/wymiana baterii

a) Ogólne
Proszę wziąć pod uwagę:
Należy najpierw włożyć baterie do czujnika zewnętrznego, a dopiero potem do stacji pogodowej.

Jeżeli podczas pierwszego uruchomienia stację pogodową i czujnik zewnętrzny chcą Państwo wypróbować w pomieszczeniu, to nie należy umieszczać czujnika zewnętrznego bezpośrednio obok stacji pogodowej. W przeciwnym wypadku może ze względu na interferencje fal radiowych zbyt silnego sygnału do problemów przy o odbiorze. Należy zachować odległość przynajmniej 1 m pomiędzy stacją pogodową i czujnikiem zewnętrznym.
Poprzez ten test odbiorczy można się upewnić, że późniejsze problemy przy odbiorze (po montażu) spowodowane są przyporządkowaniem stacji pogodowej i czujnika zewnętrznego.

14. Rozwiązywanie problemów
Nabywając stację pogodową zdecydowali się Państwo na produkt, który został skonstruowany zgodnie z najnowszym stanem technicznym i zapewniający bezpieczeństwo eksploatacji. Mimo to podczas użytkowania mogą pojawić się problemy oraz usterki. Poniżej opisaliśmy w jaki sposób można samodzielnie naprawiać ewentualne nieprawidłowości:
Brak odbioru sygnału czujnika zewnętrznego
••Odległość stacji pogodowej od czujnika zewnętrznego jest za duża. Zmienić miejsce ustawienia stacji pogodowej lub czujnika zewnętrznego.
••Przedmioty lub materiały ekranujące (metalizowane okna ze szkła izolacyjnego, żelbeton itp.) zakłócają odbiór radiowy.
••Stacja pogodowa stoi zbyt blisko innych urządzeń elektrycznych (telewizora, komputera). Zmienić miejsce ustawienia stacji pogodowej.
••Baterie czujnika zewnętrznego i/lub stacji pogodowej są słabe. Wymienić baterie w opisany powyżej sposób.
••Bardzo niskie temperatury zewnętrzne (poniżej -20 °C) zmniejszają wydajność baterii. Poczekać, aż temperatura się znowu zacznie zwiększać.
••Inny nadajnik nadający na tej samej lub sąsiedniej częstotliwości zakłóca sygnał radiowy czujnika zewnętrznego. Prawdopodobnie pomocne może być zmniejszenie odległości pomiędzy stacją pogodową i czujnikiem zewnętrznym.

15. Zasięg
Zasięg pomiędzy czujnikiem zewnętrznym i stacją pogodową do 100 m.Ta dana dotycząca zasięgu to jednakże „Zasięg wolnego pola“.
Ten idealny układ (np. stacja pogodowa i czujnik zewnętrzny na gładkiej, równej powierzchni bez drzew, domów itp.) nie zdarza się nigdy w praktyce.
Zazwyczaj stacja pogodowa ustawiana jest w domu. Czujnik zewnętrzny montowany jest na odpowiednim maszcie w obszarze zewnętrznym.
Ze względu na różne wpływy na przesył sygnału radiowego nie może być zagwarantowany określony zasięg.
Zazwyczaj możliwe jest bezproblemowe korzystanie z urządzenia w domach jednorodzinnym.
Jeżeli stacja pogodowa nie otrzymuje danych od czujnika zewnętrznego, to należy zmniejszyć odległość pomiędzy stacją pogodową i czujnikiem zewnętrznym.

Zasięg może zostać częściowo znacznie zmniejszony:
••Ściany, stropy żelbetowe
••Powlekane/ naparowywane izolowanych szyb, okna aluminiowe itp.
••Pojazdy
••Drzewa, krzaki, ziemia, skały
••Bliskość metalowych przedmiotów i przedmiotów przewodzących prąd elektryczny (np. elementy grzejne)
••Bliskość ludzkiego ciała
••Zakłócenia szerokopasmowe, np. w obszarach mieszkalnych (telefony DECT, telefony komórkowe, słuchawki na fale radiowe, głośniki na fale radiowe i inne stacje pogodowe, systemy nadzorujące niemowlęta itp.)
••Sąsiedztwo silników elektrycznych, transformatorów, zasilaczy
••Sąsiedztwo gniazdek, kabli sieciowych
••Sąsiedztwo źle izolowanych komputerów lub komputerów eksploatowanych w stanie otwartym oraz innych urządzeń elektrycznych.
Tytuł: Odp: Stacja pogody Renkforce W2052GU, 868 MHz
Wiadomość wysłana przez: buszman w 28 Kwiecień, 2015, 18:06:23
Witam, po dość długiej przerwie :) jako ze przyszedł moment testowania stacji pod względem burzy :) otóż właśnie nad warszawa szaleje burza, pioruny walą jak szalone.. a stacja co ??? Stacja milczy. ..
Tytuł: Odp: Stacja pogody Renkforce W2052GU, 868 MHz
Wiadomość wysłana przez: kriu w 28 Kwiecień, 2015, 22:30:17
Witam, po dość długiej przerwie :) jako ze przyszedł moment testowania stacji pod względem burzy :) otóż właśnie nad warszawa szaleje burza, pioruny walą jak szalone.. a stacja co ??? Stacja milczy. ..
To niedobrze  >:(
Właśnie ta opcja dotycząca wykrywania wyładowań była bardzo interesująca. Napisz proszę gdzie są umiejscowione czujniki zewnętrzne: tak jak planowałeś - na balkonie?
I jeszcze jedno: czy burza i pioruny były od tej strony bloku co zamontowana jest Twoja stacja?
Tytuł: Odp: Stacja pogody Renkforce W2052GU, 868 MHz
Wiadomość wysłana przez: buszman w 29 Kwiecień, 2015, 16:59:05
Tak kolego :) pioruny szalały  nad czujnikiem :) co do umiejscowienia jest tak jak było :) na balkonie :) kupiłem wysiegnik antenowy :) i jest wysunięta , ale zastanawia mnie też opcja UV,  cały czas wskazuje 0
Tytuł: Odp: Stacja pogody Renkforce W2052GU, 868 MHz
Wiadomość wysłana przez: charly w 29 Kwiecień, 2015, 18:25:48
Podejrzewam b. wczesną wersję softu - pełną bugów.
O ile w ogóle będą tu wydawane jakieś upgrade'y - na stronie Fine Offset póki co pustki:
http://www.foshk.com/Weather_Professional/WH2600.htm
Tytuł: Odp: Stacja pogody Renkforce W2052GU, 868 MHz
Wiadomość wysłana przez: Rychu_Świbno w 29 Kwiecień, 2015, 22:39:10
Podejrzewam b. wczesną wersję softu - pełną bugów.
O ile w ogóle będą tu wydawane jakieś upgrade'y - na stronie Fine Offset póki co pustki:
http://www.foshk.com/Weather_Professional/WH2600.htm

@charly - a co ma WH2600 do Renkforce W2052GU ? FineOffset jest producentem Renkforce W2052GU ?
Tytuł: Odp: Stacja pogody Renkforce W2052GU, 868 MHz
Wiadomość wysłana przez: Rychu_Świbno w 29 Kwiecień, 2015, 22:41:59
(...) ale zastanawia mnie też opcja UV,  cały czas wskazuje 0

... nadszedł chyba czas na złożenie reklamacji w Conradzie - jeden kurier odbierze PWS a drugi kurier dowiezie nowy egzemplarz ...
Tytuł: Odp: Stacja pogody Renkforce W2052GU, 868 MHz
Wiadomość wysłana przez: charly w 30 Kwiecień, 2015, 00:33:17
@charly - a co ma WH2600 do Renkforce W2052GU ? FineOffset jest producentem Renkforce W2052GU ?
Zbieżność opisów obu stacji (oraz dat wydania) jest aż nader podejrzana. Obstawiam, że podobnie jak Fine Ofsset jest autorem wszelkich klonów stacji WHxxxx oraz HPxxxx tak i powyższe Renkforce'y wychodzą spod ich małych, chińskich rączek.
Tytuł: Odp: Stacja pogody Renkforce W2052GU, 868 MHz
Wiadomość wysłana przez: kriu w 30 Kwiecień, 2015, 09:33:48
Tak kolego :) pioruny szalały  nad czujnikiem :) co do umiejscowienia jest tak jak było :) na balkonie :) kupiłem wysiegnik antenowy :) i jest wysunięta , ale zastanawia mnie też opcja UV,  cały czas wskazuje 0
Koniecznie reklamować.
Nie wyobrażam sobie mieć takiego bubla, w którym nie działają czujniki. Tylko musisz to dokładnie opisać - co nie działa.
Niedziałający czujnik piorunów będzie im zapewne ciężko sprawdzić (trzeba poczekać na burzę), ale co do czujnika UV to nie ma najmniejszego problemu - praktyczne w każdy słoneczny dzień powinien coś pokazywać.

Zrób taki teścik - zbliż możliwie blisko do czujnika zewnętrznego zapalniczkę (nie na kamień ale taką na iskrę elektryczną) i pstryknij kilka razy. Czujnik piorunów powinien złapać impulsy.
Tytuł: Odp: Stacja pogody Renkforce W2052GU, 868 MHz
Wiadomość wysłana przez: buszman w 01 Maj, 2015, 14:54:44
Możecie podpowiedzieć  jak złożyć ta reklamacje w conradzie  ? Wystarczy napisać do nich maila ?
Tytuł: Odp: Stacja pogody Renkforce W2052GU, 868 MHz
Wiadomość wysłana przez: Parasol w 01 Maj, 2015, 22:26:41
Witam, po dość długiej przerwie :) jako ze przyszedł moment testowania stacji pod względem burzy :) otóż właśnie nad warszawa szaleje burza, pioruny walą jak szalone.. a stacja co ??? Stacja milczy. ..

Z instrukcji:
- "Na czułość wykrywania i szacowaną odległość wywierany jest negatywny wpływ, jeżeli czujnik zewnętrzny znajduje się w pobliżu źródeł promieniowania elektromagnetycznego, na przykład w pobliżu słupa elektrycznego lub urządzeń elektrycznych. Z tego względu czujnik zewnętrzny należy umieścić w miarę możliwości jak najdalej od tych źródeł. "
- "Urządzenia nie można umieszczać po drzewami lub w pobliżu murów."

Może w tym tkwi problem?
Tytuł: Odp: Stacja pogody Renkforce W2052GU, 868 MHz
Wiadomość wysłana przez: buszman w 01 Maj, 2015, 23:03:05
No ale bez przesady .. czujnik jest umieszczony prawie metr od budynku ... pioruny walą nad czujnikiem nic.. słońce świeci na czujnik , tez nie wskazuje UV. .. to gdzie mam ten czujnik założyć na pustyni ?? Żeby nie było drzew i murów ?? Jutro składam reklamacje

BTW. 

W instrukcji jest napisane że ten czujnik wyczuwa burze z 40 km... tak że to jest dużo :) skoro jest ikonka burzy nadchodzącej i burzy odchodząc ej.
Tytuł: Odp: Stacja pogody Renkforce W2052GU, 868 MHz
Wiadomość wysłana przez: Rychu_Świbno w 02 Maj, 2015, 00:08:17
Możecie podpowiedzieć  jak złożyć ta reklamacje w conradzie  ? Wystarczy napisać do nich maila ?

Dzwoń do Biura Obsługi Klienta Conrada - to skróci ścieżkę reklamacyjną. Przygotuj sobie dowód zakupu stacji (chodzi o numer o który będą pytali) i coś do pisania - podadzą Ci adres gdzie trzeba skierować produkt (będzie to pewnie:  Conrad Electronic Sp. z o.o., ul. Jędrzychowice 34G, 59-900 Zgorzelec) oraz podyktują nr rozliczeniowy firmy kurierskiej. Poinstruują Cię też w jaki sposób wypełnić druk reklamacyjny. Jeżeli tego druku nie masz - a powinien być w paczce ze stacją - to powiedz im o tym - wtedy prześlą Ci mailowo online.

Dane adresowe oraz nr rozliczeniowy kuriera będziesz musiał wpisać do listu przewozowego który będzie miał kurier który przyjedzie po stację. Stację wraz z protokołem reklamacyjnym zapakuj w paczkę i oddaj kurierowi w zamian za pozostawienie u Ciebie listu przewozowego - to tyle  ;)

Więcej dowiesz się podczas kontaktu z BOK Conrad.

Tutaj masz więcej info o procedurze reklamacyjnej w Conradzie (http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=1963.msg14668#msg14668)
Tytuł: Odp: Stacja pogody Renkforce W2052GU, 868 MHz
Wiadomość wysłana przez: Parasol w 02 Maj, 2015, 07:26:07
pioruny walą nad czujnikiem nic.. słońce świeci na czujnik , tez nie wskazuje UV... BTW. 

To pewnie otrzymałeś produkt uszkodzony. A wbudowany w wiatromierzu czujnik UV nie jest np. niczym zasłonięty, zabrudzony itp?
Tytuł: Odp: Stacja pogody Renkforce W2052GU, 868 MHz
Wiadomość wysłana przez: anna skalska w 21 Październik, 2015, 10:46:07
witam,i co z tą stacją ??kupiłam tą samą i też nie działa czujnik UV,nie ma też odczytów opadów-a dziś akurat pada
Tytuł: Odp: Stacja pogody Renkforce W2052GU, 868 MHz
Wiadomość wysłana przez: Rychu_Świbno w 21 Październik, 2015, 11:48:11
witam,i co z tą stacją ??kupiłam tą samą i też nie działa(...)

Pozostała Ci taka oto operacja... (http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=2023.msg15099#msg15099)

PS: a gdy wlejesz wodę do deszczomierza to pokazuje pomiary ?
Tytuł: Odp: Stacja pogody Renkforce W2052GU, 868 MHz
Wiadomość wysłana przez: anna skalska w 21 Październik, 2015, 16:12:01
nieee,bo to bardzo wysoko na dachu!!Myślisz że powinnam
Tytuł: Odp: Stacja pogody Renkforce W2052GU, 868 MHz
Wiadomość wysłana przez: anna skalska w 21 Październik, 2015, 16:16:40
..no i co z promieniowaniem caly czas 00, załorzzę się  ,że jak będzie burza to też nie zarejestruje :'(
Tytuł: Odp: Stacja pogody Renkforce W2052GU, 868 MHz
Wiadomość wysłana przez: Parasol w 21 Październik, 2015, 16:59:57
..no i co z promieniowaniem caly czas 00, załorzzę się  ,że jak będzie burza to też nie zarejestruje :'(

Przecież nad Polską są chmury/deszcz :). Zobacz sobie na stacje w Warszawie "Indeks UV 0,0  Niski": http://www.if.pw.edu.pl/~meteo/
Tytuł: Odp: Stacja pogody Renkforce W2052GU, 868 MHz
Wiadomość wysłana przez: anna skalska w 21 Październik, 2015, 17:15:32
może i jestem kobietą ale nie blondynką :P stacje załączyłam w niedziele rano a wtedy było bezchmurnie
Tytuł: Odp: Stacja pogody Renkforce W2052GU, 868 MHz
Wiadomość wysłana przez: Rychu_Świbno w 21 Październik, 2015, 17:42:33
... w pierwszym akapicie poniżej linkowanego mojego post-a  sugeruję co powinnaś zrobić... jeżeli zakupu dokonałaś w conrad.pl...

... dokładnie przeczytaj zawartość wyboldowanego link-a (http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=2023.msg15708#msg15708)
Tytuł: Odp: Stacja pogody Renkforce W2052GU, 868 MHz
Wiadomość wysłana przez: anna skalska w 21 Październik, 2015, 17:59:29
tak,już się z nimi skontaktowałam,dzzięki
Tytuł: Odp: Stacja pogody Renkforce W2052GU, 868 MHz
Wiadomość wysłana przez: Rychu_Świbno w 21 Październik, 2015, 18:43:36
tak,już się z nimi skontaktowałam(...)

... conrad.pl nie zajmuje się naprawami - przypomnę - oferuje dwie opcje reklamacyjne:
* zamiana na nowy egzemplarz
* zwrot gotówki.

Przed wysyłką dokładnie sprawdź czy wszystkie elementy stacji załączyłaś - w tym np kluczyk imbusowy itp. -czyli to co było w oryginalnym opakowaniu. Zwracany sprzęt przechodzi etap tzw "kompletacji' - jeżeli będzie czegoś brakowało zaczną się kłopoty... jeżeli nie, to nowy  egzemplarz lub gotówkę otrzymujesz w ciągu kilku dni (przeważnie 3-ch jeżeli nie ma po drodze weekendu)   ;)
Tytuł: Odp: Stacja pogody Renkforce W2052GU, 868 MHz
Wiadomość wysłana przez: systimax w 05 Październik, 2017, 14:15:46
Witam,
To jest mój pierwszy post na Waszym forum  i jak widać odświeżam dosyć wiekowy temat, ale do rzeczy.

Czy użytkownicy tegoż renkforca, mieli/mają z nim kłopoty. Mój zakupiony w grudniu '15 przestał przesyłać dane do stacji bazowej na początku września. Zaordynowałem wymianę i nowy egzemplarz 3 dni temu przestał nadawać.
Czy ktoś ma wiedzę czy to jest powszechna usterka w tym modelu?
Tytuł: Odp: Stacja pogody Renkforce W2052GU, 868 MHz
Wiadomość wysłana przez: Parasol w 05 Październik, 2017, 17:13:27
Czy użytkownicy tegoż renkforca, mieli/mają z nim kłopoty. Mój zakupiony w grudniu '15 przestał przesyłać dane do stacji bazowej na początku września. Zaordynowałem wymianę i nowy egzemplarz 3 dni temu przestał nadawać.

Jeżeli dwa egzemplarze mają problem z łącznością, to może masz jakieś zakłócenia radiowe, których wcześniej nie miałeś. Próbowałeś zmniejszyć odległość? Warto też sprawdzić baterie w czujniku.

Renkforce W2052GU jest chyba identyczny z Renkforce W205GU (http://stacje-pogody.pl/1102_stacja_pogody_renkforce_w205gu.html).