Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Stacje Pogody - hardware => Stacje Pogody => Wątek zaczęty przez: Lukdirt w 01 Lipiec, 2015, 11:59:55

Tytuł: Stacja Conrad WH2080 - co jaki czas wymieniać baterie?
Wiadomość wysłana przez: Lukdirt w 01 Lipiec, 2015, 11:59:55
Witam po dłuższej przerwie.
Mam takie pytanie. Za parę dni wyjeżdżam na wakacje na okres dwóch tygodni. Przez ten czas będę pozbawiony kontrolowania danych z mojej stacji pogody. Dlatego mam obawy, że w czasie mojej nieobecności coś może się wydarzyć - na przykład baterie padną i przez wiele dni nie będę mieć zapisywanych danych. Więc czy opłaca się przed wyjazdem kupować nowe baterie do stacji, żeby się niczym nie martwić? Bo obecne baterie w czujniku oraz w głównej stacji mam od grudnia 2014. Podświetlenie stacji działa bezproblemowo, liczby na wyświetlaczu nadal są wyraźne, a ikonki oznaczającą słabą baterię nadal jeszcze nie ma. No ale licho nie śpi  ;)
Tytuł: Odp: Stacja Conrad WH2080 - co jaki czas wymieniać baterie?
Wiadomość wysłana przez: wiatromen w 01 Lipiec, 2015, 14:01:38
Nie wiem jak w wersji WH 2080 ale w WH 1080 można dodatkowo zmniejszyć kontrast samych ikonek, żeby to zrobić naciśnij zegar i tam od 0 do 8 jest regulowany, chyba  że w tej wersji tego nie ma.

Można dodatkowo sprawdzić napięcie baterii, jeśli mają  poniżej 1.40 to bym wymieniał. Ale czy sprawdzać bezpośrednio w stacji czy najpierw wyjąć dla bezpieczeństwa tego Ci nie powiem.

Można jeszcze ustawić interwał więcej niż 30 min. Ale czy to ma wpływ na zużywające się baterie ?

Ja i tak pewnie bym wymienił baterie żeby mieć  spokój dodatkowo bym sprawdził wszystkie złącza.
Tytuł: Odp: Stacja Conrad WH2080 - co jaki czas wymieniać baterie?
Wiadomość wysłana przez: Lukdirt w 01 Lipiec, 2015, 14:39:51
Cytuj
Nie wiem jak w wersji WH 2080 ale w WH 1080 można dodatkowo zmniejszyć kontrast samych ikonek, żeby to zrobić naciśnij zegar i tam od 0 do 8 jest regulowany, chyba  że w tej wersji tego nie ma.
Wiem. W mojej stacji pogody też można zmienić kontrast. Dzięki za radę, może zmniejszę kontrast do minimum.

Cytuj
Można dodatkowo sprawdzić napięcie baterii, jeśli mają  poniżej 1.40 to bym wymieniał. Ale czy sprawdzać bezpośrednio w stacji czy najpierw wyjąć dla bezpieczeństwa tego Ci nie powiem.
Nie mam w domu odpowiednich narzędzi do sprawdzania napięcia.
A jak kiedyś wyciągnąłem baterie to stacja główna nie wyłączyła mi się. Może dlatego, że akurat w tamtej chwili miałem ją podłączoną do komputera przez kabel USB.  Ale przecież nie będę mieć komputera włączonego na czas wyjazdu.

Cytuj
Można jeszcze ustawić interwał więcej niż 30 min. Ale czy to ma wpływ na zużywające się baterie ?
No właśnie... obecnie mam ustawiony interwał na 15 minut. To tylko powinno wpływać na ilość zajętej pamięci.

Cytuj
Ja i tak pewnie bym wymienił baterie żeby mieć  spokój dodatkowo bym sprawdził wszystkie złącza.
Energizer Ultimate Lithium byłyby najlepsze, nie?  :) Tylko nie widziałem ich w sklepach - są dostępne tylko na Allegro.

A może by tak kupić zasilacz do stacji? Jak to wtedy by działało? Jakby była przerwa w zasilaniu, to stacja wtedy przełączyłaby się automatycznie na baterie? No i oczywiście na odwrót - jakby baterie przestały działać, to wtedy stacja pogody przełączy się na prąd z sieci?
Tytuł: Odp: Stacja Conrad WH2080 - co jaki czas wymieniać baterie?
Wiadomość wysłana przez: wiatromen w 01 Lipiec, 2015, 18:33:22

Energizer Ultimate Lithium byłyby najlepsze, nie?  :) Tylko nie widziałem ich w sklepach - są dostępne tylko na Allegro.

Nie mam o nich dobrego zdania,
http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=820.msg5934#msg5934
U siebie mam założone Energizery ale zwykłe alkaliczne, właśnie je dziś wymieniłem po 409 dniach
http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=815.msg15231;topicseen#msg15231 założyłem również Energizery ( indrustrial )


A może by tak kupić zasilacz do stacji? Jak to wtedy by działało? Jakby była przerwa w zasilaniu, to stacja wtedy przełączyłaby się automatycznie na baterie? No i oczywiście na odwrót - jakby baterie przestały działać, to wtedy stacja pogody przełączy się na prąd z sieci?

Teoretycznie tak ale niech koledzy zabiorą głos :) , ciekawe czy dostaniesz taki zasilacz z wtykiem na USB.
Tytuł: Odp: Stacja Conrad WH2080 - co jaki czas wymieniać baterie?
Wiadomość wysłana przez: kriu w 01 Lipiec, 2015, 21:44:45
Witam po dłuższej przerwie.
Mam takie pytanie. Za parę dni wyjeżdżam na wakacje na okres dwóch tygodni. Przez ten czas będę pozbawiony kontrolowania danych z mojej stacji pogody. Dlatego mam obawy, że w czasie mojej nieobecności coś może się wydarzyć - na przykład baterie padną i przez wiele dni nie będę mieć zapisywanych danych. Więc czy opłaca się przed wyjazdem kupować nowe baterie do stacji, żeby się niczym nie martwić? Bo obecne baterie w czujniku oraz w głównej stacji mam od grudnia 2014. Podświetlenie stacji działa bezproblemowo, liczby na wyświetlaczu nadal są wyraźne, a ikonki oznaczającą słabą baterię nadal jeszcze nie ma. No ale licho nie śpi  ;)
Nie ma potrzeby wymieniania na razie baterii. Jak nie ma informacji o ich słabym stanie (w postaci ikonki) nie ma takiej potrzeby.
Tytuł: Odp: Stacja Conrad WH2080 - co jaki czas wymieniać baterie?
Wiadomość wysłana przez: Lukdirt w 11 Sierpień, 2015, 21:27:11
No i niepotrzebnie Was posłuchałem. Wyjechałem w lipcu na dwa tygodnie. Wracam, a tutaj... czysty wyświetlacz. Przeglądając dane, okazało się, że baterie padły jeszcze w dniu wyjazdu.
A mogłem kurde podłączyć wtedy zasilacz do stacji. Ale kto przewidział, że baterie się wyczerpią...
Tytuł: Odp: Stacja Conrad WH2080 - co jaki czas wymieniać baterie?
Wiadomość wysłana przez: pernaczy w 12 Sierpień, 2015, 11:20:20
A może by tak kupić zasilacz do stacji? Jak to wtedy by działało? Jakby była przerwa w zasilaniu, to stacja wtedy przełączyłaby się automatycznie na baterie? No i oczywiście na odwrót - jakby baterie przestały działać, to wtedy stacja pogody przełączy się na prąd z sieci?

Od prawie 3 lat użytkuję stację WH-2080 kupioną w Conradzie (WS-0101) wraz z zasilaczem USPS-600 (też kupionym w Conradzie) i zwykłymi bateriami alkalicznymi. Stacja "chodzi" cały czas na zasilaczu a jak zabraknie prądu to automatycznie przełącza się na baterie. Po "powrocie" zasilania z sieci automatycznie przełącza się na zasilacz.
Piotr
Tytuł: Odp: Stacja Conrad WH2080 - co jaki czas wymieniać baterie?
Wiadomość wysłana przez: kriu w 12 Sierpień, 2015, 13:19:15
... Wracam, a tutaj... czysty wyświetlacz. Przeglądając dane, okazało się, że baterie padły jeszcze w dniu wyjazdu...
No to miałeś jakiegoś pierońskiego pecha. Nie zdarzyło mi się jeszcze tak aby bez wcześniejszego komunikatu o słabych bateriach coś "padło" - i dotyczy to także różnych innych urządzeń. W jednej stacji już chyba od pół roku jest ikonka słabych baterii ale jeszcze ich nie wymieniam. Stacja działa normalnie i tylko jak przycisnę podświetlanie ekran robi się praktycznie biały ale za chwilę "wyłaniają" się dane. Widocznie na zasilanie elektroniki jest wystarczająco energii i tylko na sterowanie wyświetlaczem (wyświetlanie danych) brakuje.

A czy w Twojej stacji w ogóle działa ta ikonka "słabych" baterii?
Tytuł: Odp: Stacja Conrad WH2080 - co jaki czas wymieniać baterie?
Wiadomość wysłana przez: mati211p w 13 Sierpień, 2015, 14:14:42
Ja sprawdzam włączając podświetlanie swoją bazę od stacji. Jak gaśnie lub przygasa to wymieniam baterie. Niestety coraz częściej wylewają się po 3-5 miesiącach użytkowania nie wiedzieć czemu.
Tytuł: Odp: Stacja Conrad WH2080 - co jaki czas wymieniać baterie?
Wiadomość wysłana przez: Lukdirt w 27 Sierpień, 2015, 11:24:51
Działa u mnie ta ikonka, bo kiedyś (chyba na zimę) się pojawiła. A ostatnio, przed "zgonem" baterii, podświetlenie nie przygasało, nadal świeciło jasno.
Tytuł: Odp: Stacja Conrad WH2080 - co jaki czas wymieniać baterie?
Wiadomość wysłana przez: wiatromen w 27 Sierpień, 2015, 14:54:53
No i niepotrzebnie Was posłuchałem. Wyjechałem w lipcu na dwa tygodnie. Wracam, a tutaj... czysty wyświetlacz. Przeglądając dane, okazało się, że baterie padły jeszcze w dniu wyjazdu.
A mogłem kurde podłączyć wtedy zasilacz do stacji. Ale kto przewidział, że baterie się wyczerpią...


Ja i tak pewnie bym wymienił baterie żeby mieć  spokój dodatkowo bym sprawdził wszystkie złącza.

Ja miałem swoje zdanie
Tytuł: Odp: Stacja Conrad WH2080 - co jaki czas wymieniać baterie?
Wiadomość wysłana przez: charly w 05 Wrzesień, 2015, 13:40:32
2x 2 pary Duracell Prolife działają w moich WH2080 - jedna od kwietnia 2014, druga od czerwca 2014. Obie póki co radzą sobie doskonale bez wymiany.
Tytuł: Odp: Stacja Conrad WH2080 - co jaki czas wymieniać baterie?
Wiadomość wysłana przez: Lukdirt w 08 Wrzesień, 2015, 11:11:00
Ja miałem swoje zdanie

No niestety - posłuchałem użytkownika kriu, a nie Ciebie.  :(
Tytuł: Odp: Stacja Conrad WH2080 - co jaki czas wymieniać baterie?
Wiadomość wysłana przez: 1979 w 19 Styczeń, 2017, 13:17:29
Od prawie 3 lat użytkuję stację WH-2080 kupioną w Conradzie (WS-0101) wraz z zasilaczem USPS-600 (też kupionym w Conradzie)

Piotr, jakim prądem zasilasz stacje?