Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Stacje Pogody - hardware => Jaką stacje pogody kupić? => Wątek zaczęty przez: maciejk1993 w 07 Grudzień, 2015, 14:26:52

Tytuł: stacja pogody auriol
Wiadomość wysłana przez: maciejk1993 w 07 Grudzień, 2015, 14:26:52
Witam
W kolejnym tygodniu od dnia 14.12 w lidlu pojawi sie po raz kolejny stacja pogody auriol , nie jest podany jaki to model w każdym razie będzie kosztować 89 zl, i tu moje pytanie czy warto w tą stacje inwestować czy ktoś tu z obecnych z forum miał doczynienia z taką stacją?
Tytuł: Odp: stacja pogody auriol
Wiadomość wysłana przez: Rychu_Świbno w 07 Grudzień, 2015, 15:11:23
Czy o ten typ stacji chodzi_Z29592? (http://stacje-pogody.pl/861_stacja_pogody_auriol_przenosna_z29592.html)

Klona tej stacji rozprowadza conrad.pl (http://www.conrad.pl/Stacja-pogodowa-Conrad-przeno%C5%9Bna,-10-%2b60-%b0C,-300-1100hPa%2fmbar.htm?websale8=conrad&pi=860248&ci=SHOP_AREA_14748_0611040)  ;)
Tytuł: Odp: stacja pogody auriol
Wiadomość wysłana przez: maciejk1993 w 07 Grudzień, 2015, 15:19:59
http://www.lidl.pl/pl/oferta.htm?action=showDetail&id=50019
To jest taka stacja
Tytuł: Odp: stacja pogody auriol
Wiadomość wysłana przez: Rychu_Świbno w 07 Grudzień, 2015, 15:41:59
A np wskazana przeze mnie powyżej Auriol Z29592 ma bardzo dużo funkcji - ubite w tym małym urządzonku "do bólu" - tylko cztery przyciski ale łatwo tym wszystkim sterować. Używam jej na wypady rowerowe. Istotna jest dla mnie temperatura, wilgotność, ciśnienie i różnice wysokości w pokonywanej trasie.

Sprawuje się ok, ale aby pomiar wysokości był wiarygodny trzeba ją kalibrować w miejscu startu np w trasę rowerową - prosta czynność. Może też służyć jako podręczna stacja na biurku czy w kuchni podczas gotowania jajek  ;) zabierana może tez być z sobą - ma przywieszkę.  ;)

Przemieszczając się z taką stacją - można zauwazyć jak zmienia się ciśnienie wraz ze zmianą wysokości. Te komunikaty meteo podawane w np w serwisach można włożyć między bajki. Ciśnienie można kalibrować np do najblizszej wiarygodnej stacji meteo.  ;)

Instrukcja (http://www.produktinfo.conrad.com/datenblaetter/850000-874999/860248-an-01-pl-Stacja_pogodowa_Conrad_przenoyna.pdf)
Tytuł: Odp: stacja pogody auriol
Wiadomość wysłana przez: Parasol w 08 Grudzień, 2015, 10:07:40
To będzie stacja pogodowa AURIOL IAN 114324 (http://stacje-pogody.pl/1145_stacja_pogody_auriol_ian_114324.html).
Tytuł: Odp: stacja pogody auriol
Wiadomość wysłana przez: maciejk1993 w 08 Grudzień, 2015, 10:51:50
Szkoda tylko nie ma o niej opinii
Tytuł: Odp: stacja pogody auriol
Wiadomość wysłana przez: Parasol w 08 Grudzień, 2015, 15:57:42
Więcej informacji o tej stacji znajdziecie w Stacja pogodowa AURIOL sterowana radiowo - w Lidlu za 89.90 zł  (http://stacje-pogody.pl/artykul_stacja_pogodowa_auriol_sterowana_radiowo_w_lidlu_za_89_90_zl,39.html).
Tytuł: Odp: stacja pogody auriol
Wiadomość wysłana przez: maciejk1993 w 14 Grudzień, 2015, 16:15:15
Kupiłem dziś te stacje i jedna rzecz mnie zastanawia mianowicie bardzo wolna reakcja na zmiany temperatury czujnika zęwnetrznegl,to znaczy gdy w domu mam powiedzmy 22 stopnie na zęwnatrz 5 , to gdy wystawie czujnik  z domu na zęwnątrz on to 5 stopni osiągnie dopiero po około pół godziny, czy to jest normalne że tak wolno reaguje? Czy powinno się to odbywać natychmiastowo? Bardzo proszę o odpowiedź
Tytuł: Odp: stacja pogody auriol
Wiadomość wysłana przez: Rychu_Świbno w 15 Grudzień, 2015, 02:28:26
Zmiana ma prawo trwać dosyc długo - nie jest to na kliknięcie palcami... i nie jest to najpewniej problem wysyłania radiowo danych z czujnika do konsoli -  inaczej mówiąc gdybyś to samo doświadczenie zrobił z termometrem analogowym (spirytusowym np) to dochodzenie do właściwej temperatury trwałoby również dosyć długo.
Tytuł: Odp: stacja pogody auriol
Wiadomość wysłana przez: kalatos w 15 Grudzień, 2015, 10:36:45
Zakupiłem i ja zobaczymy :)
Tytuł: Odp: stacja pogody auriol
Wiadomość wysłana przez: maciejk1993 w 15 Grudzień, 2015, 14:17:23
Ja już oddałem , początkowo mi się wydawało że termometr ma dobre wskazania, rano gdy sie obudziłem wskazanie odbiegało o 3 stopnie od dwóch termometrów rtęciowych w domu, i wiem że na pewno nie było poprawne
Tytuł: Odp: stacja pogody auriol
Wiadomość wysłana przez: Parasol w 15 Grudzień, 2015, 18:31:28
A termometry rtęciowe były umieszczone obok czujnika zewnętrznego? Na razie jest jedna opinia o tej stacji, użytkownik nie narzekał na dokładność, a na zbyt intensywne "świecenie": http://stacje-pogody.pl/1145_opinie_stacja_pogody_auriol_ian_114324.html
Tytuł: Odp: stacja pogody auriol
Wiadomość wysłana przez: maciejk1993 w 15 Grudzień, 2015, 18:54:10
Nie byly umieszczone obok siebie, dzielilo je kilka metrów w każdym razie wszystko znajdowali sie w jednym pomieszczeniu
Tytuł: Odp: stacja pogody auriol
Wiadomość wysłana przez: apek w 15 Grudzień, 2015, 22:51:26
Świecenie jest denerwujące - to prawda, ale wystarczy stację bazową odłączyć od zasilacza i zostawić, by pracowała na bateriach. Wtedy podświetlenie włączane jest przez snooze/light, a tak jest ciemno;).
Tytuł: Odp: stacja pogody auriol
Wiadomość wysłana przez: Rychu_Świbno w 15 Grudzień, 2015, 22:54:34
Nie byly umieszczone obok siebie, dzielilo je kilka metrów w każdym razie wszystko znajdowali sie w jednym pomieszczeniu

Powinny być umieszczone w identycznych warunkach czyli blisko siebie - jeżeli myślisz że  w pomieszczeniu panuje jednakowa/jednorodna temperatura to jesteś w błędzie - różnica po kilka stopni. Podobnie jest na zewnątrz.
Tytuł: Odp: stacja pogody auriol
Wiadomość wysłana przez: maciejk1993 w 16 Grudzień, 2015, 10:57:55
No chyba że tak ;) , a co do świecenia to mi się ono akurat podobało , ogólnie jak dla mnie stacja wizualnie była ok
Tytuł: Odp: stacja pogody auriol
Wiadomość wysłana przez: apek w 20 Grudzień, 2015, 15:03:56
Jeżeli kogoś to interesuje, to stacja ta współpracuje z czujnikami od stacji Auriol Z32171A-RX (IAN 60107) http://www.lidl-service.com/static/89377246/60107_ES_IT.pdf Sprawdziłem i błyskawicznie stacja łączy się z czujnikiem.
Tytuł: Odp: stacja pogody auriol
Wiadomość wysłana przez: maciejk1993 w 20 Grudzień, 2015, 18:47:33
Dałem stacji drugą szanse i faktycznie jest tak jak mówił kolega parasol, w pomieszczeniu występuje duże róznice temperatury nawet nie zdawałem sobie sprawy że na kilku metrach temperatura może być tak różna, także stacja jest ok temperaturę wskazuje dość dokładnie, bardzo dobrze wskazuje również ciśnienie , jedna rzecz mnie jeszcze zastanawia a mianowicie prognoza pogody, jak rozumiem to jest ona wyznaczana na podstawie spadków albo wzrostów ciśnienia? jeśli tak to troszkę mnie dziwi że np. gdy przy danym ciśnieniu mamy pogode słoneczną to spadek o 1hpa powoduje że stacja już pokazuje pogode słoneczna+zachmurzenie a spadek o 2hpa deszczową czy to nie jest za mały spadek jak na tak drastyczne zmiany?i jeszcze jedno pytanie czy jak ustawie np że dziś mamy ciśnienie 1030 i słoneczną pogodę , kiedyś spadnie powiedzmy do 1020 i bedzię deszcz to czy aby stacja prognozowała słoneczną pogodę będzie musiał nastąpić wzrost do tych 1030?
Tytuł: Odp: stacja pogody auriol
Wiadomość wysłana przez: geofinder w 20 Grudzień, 2015, 19:05:51
jedna rzecz mnie jeszcze zastanawia a mianowicie prognoza pogody, jak rozumiem to jest ona wyznaczana na podstawie spadków albo wzrostów ciśnienia? jeśli tak to troszkę mnie dziwi że np. gdy przy danym ciśnieniu mamy pogode słoneczną to spadek o 1hpa powoduje że stacja już pokazuje pogode słoneczna+zachmurzenie a spadek o 2hpa deszczową czy to nie jest za mały spadek jak na tak drastyczne zmiany?
Prawdopodobnie stacja prognozuje pogodę na kilka czy kilkanaście (6h-12h) godzin wprzód na podstawie aktualnych wskazań.
Brakuje w niej kierunku wiatru, żeby nieco poprawić sprawdzalność (Zambretti forecast).
Tytuł: Odp: stacja pogody auriol
Wiadomość wysłana przez: Rychu_Świbno w 20 Grudzień, 2015, 19:16:51
Dałem stacji drugą szanse i faktycznie jest tak jak mówił kolega parasol, w pomieszczeniu występuje duże róznice temperatury nawet nie zdawałem sobie sprawy że na kilku metrach temperatura może być tak różna, także stacja jest ok temperaturę wskazuje dość dokładnie, bardzo dobrze wskazuje również ciśnienie ,(...)

@maciejk1993

... tak, dla zachowania chronologii tego watku:       :)

... jak mówił kolega @Rychu_Świbno (http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=2142.msg16107#msg16107) - a nie kolega @Parasol   ;)   - oczywiście nie umniejszając znakomitej wiedzy @Parasola w obszarze stacji pogodowych   ;)
Tytuł: Odp: stacja pogody auriol
Wiadomość wysłana przez: Rychu_Świbno w 20 Grudzień, 2015, 21:01:37
(...) jedna rzecz mnie jeszcze zastanawia a mianowicie prognoza pogody, jak rozumiem to jest ona wyznaczana na podstawie spadków albo wzrostów ciśnienia? jeśli tak to troszkę mnie dziwi że np. gdy przy danym ciśnieniu mamy pogode słoneczną to spadek o 1hpa powoduje że stacja już pokazuje pogode słoneczna+zachmurzenie a spadek o 2hpa deszczową czy to nie jest za mały spadek jak na tak drastyczne zmiany?(...)

... czytałeś to ?

Cytat: instrukcja stacji
Prognoza pogody: Stacja pogodowa oblicza prognozę pogody na podstawie zmian ciśnienia atmosferycznego. Ponieważ
przy uruchomienia nie ma żadnych danych odnośnie zmian ciśnienia powietrza, w tym czasie prognoza pogody jest przypadkowa. Dopiero po kilku dniach stacja pogodowa jest w stanie obliczyć prognozę pogody.  Jednakże przy uruchomieniu odnosząc się do prognozy pogody w telewizji lub w internecie można za pomocą przycisku UP lub
DOWN ustawić prognozę pogody, aby nieco przyspieszyć samoregulującą się prognozę pogody.

Inaczej mówiąc, aby stacja właściwie wskazywała prognozę pogody - wskazane jest wstepne ustawienie ikony charakteryzującej prognozę pogody na taką jaka jest w chwili jej ręcznego ustawiania.  Wtedy w kolejnych dniach będzie już "wiedziała" jak reagować na zmiany ciśnienia - ponieważ Twoje ustawienie będzie dla niej punktem odniesienia. Zrobiłeś to wg instrukcji ?   ;)

Tytuł: Odp: stacja pogody auriol
Wiadomość wysłana przez: Rychu_Świbno w 20 Grudzień, 2015, 21:02:35
(...) i jeszcze jedno pytanie czy jak ustawie np że dziś mamy ciśnienie 1030 i słoneczną pogodę , kiedyś spadnie powiedzmy do 1020 i bedzię deszcz to czy aby stacja prognozowała słoneczną pogodę będzie musiał nastąpić wzrost do tych 1030?

Nie, nie musi wzrosnąć do 1030 hPa ale ikona zmieni się na wskazujacą na poprawę pogody gdy stacja "zauważy" że występuje stały wzrost ciśnienia w dłuższym okresie czasu. Ten okres oraz szybkość wzrostu/spadku ciśnienia - po których następuje zmiana ikony prognozy pogody -  jest zaszyty w oprogramowaniu stacji. Każdy producent "dzierga" swoje algorytmy lub "rżnie" od innych producentów i wstawia do softu stacji.   ;)
Tytuł: Odp: stacja pogody auriol
Wiadomość wysłana przez: maciejk1993 w 20 Grudzień, 2015, 23:19:02
Tak panie Rychu czytałem swoją wypowiedź, instrukcje również czytałem i ustawiłem pogodę taką jaka była aktualnie za oknem ale dziwiło mnie że gdy ciśnienie delikatnie spadło to prognoza już sie zmienia
Tytuł: Odp: stacja pogody auriol
Wiadomość wysłana przez: Rychu_Świbno w 21 Grudzień, 2015, 11:27:11
(...) dziwiło mnie, że gdy ciśnienie delikatnie spadło to prognoza już sie zmienia

Stacje bardziej zaawansowane mają możliwość ustawienia progowej wartości ciśnienia po zmianie której następuje zmiana ikony prognozy pogody.

Wydaje się to konieczne z uwagi na fakt, że zakupiona stacja może "wylądować" na terenach o dynamicznych i głębokich zmianach ciśnienia w krótkich odstępach czasu - wtedy wskazane jest ustawienie wysokiego progu zmiany ikony - patrz tereny górzyste lub na terenach o łagodnych zmianach i wtedy próg zmian powinien być niski.

W przypadku Twojej stacji ten próg jest raczej niski skoro przy małych zmianach ciśnienia zmienia sie już ikona. Pytanie tylko jak długo ta zmiana następowała. Jeżeli w bardzo długim okresie i o małą wartość - np 1 hPa -  ciśnienie się podniosło to jest możliwe że ikona poinformuje o poprawie pogody - bowiem trend  ciśnienia jest wzrostowy a ikona zależna jest od różnic ciśnienia atmosferycznego w tym w szczególności o jego trendu...   ;)

Wierząc jednak w zapisy instrukcyjne stabilizacja stacji powinna nastąpić dopiero po kilku dniach  ;)
Tytuł: Odp: stacja pogody auriol
Wiadomość wysłana przez: Rychu_Świbno w 21 Grudzień, 2015, 11:47:42
(...) i ustawiłem pogodę taką jaka była aktualnie za oknem ale dziwiło mnie że gdy ciśnienie delikatnie spadło to prognoza już sie zmienia

... właśnie nie do końca jestem pewien czy należy ustawić wstępną ikonę wg rzeczywistej pogody za oknem - jak jest w wielu stacjach - czy też jako prognozę na 12-24h wprzód pobraną z serwisów pogodowych - jak mówi instrukcja - cytuję ponownie mojego posta (http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=2142.msg16149#msg16149) i zapisy instrukcji:

Cytat: instrukcja stacji
Prognoza pogody: Stacja pogodowa oblicza prognozę pogody na podstawie zmian ciśnienia atmosferycznego. Ponieważ
przy uruchomienia nie ma żadnych danych odnośnie zmian ciśnienia powietrza, w tym czasie prognoza pogody jest przypadkowa. Dopiero po kilku dniach stacja pogodowa jest w stanie obliczyć prognozę pogody.  Jednakże przy uruchomieniu odnosząc się do prognozy pogody w telewizji lub w internecie można za pomocą przycisku UP lub
DOWN ustawić prognozę pogody, aby nieco przyspieszyć samoregulującą się prognozę pogody.

Co o tym myślisz ?
Tytuł: Odp: stacja pogody auriol
Wiadomość wysłana przez: maciejk1993 w 21 Grudzień, 2015, 13:50:41
No tak, masz racje, trzeba dokładnie czytać instrukcje bo czasem jedno słowo a tak wiele zmienia
Tytuł: Odp: stacja pogody auriol
Wiadomość wysłana przez: maciejk1993 w 21 Grudzień, 2015, 23:09:47
A tak z waszego doświadczenia, jaką sprawdzalność może mieć tego typu stacja opierająca prognozy o spadki bądź wzrosty ciśnienia?
Tytuł: Odp: stacja pogody auriol
Wiadomość wysłana przez: Rychu_Świbno w 22 Grudzień, 2015, 01:29:12
(...) jaką sprawdzalność może mieć tego typu stacja opierająca prognozy o spadki bądź wzrosty ciśnienia?

... poobserwuj kilkanaście dni a przekonasz się   ;)  i daj nam info - ok ?


PS: myślę, że 75% - info z którejś karty produktu

... i drugie

PS: gdyby Twoja stacja wysyłała pakiety danych na portal pogodowy to widziałbyć oprócz ikon prognozy pogody oraz ikon aktualnej pogody  liczbowe, graficzne i opisowe parametry prognoz - w tym w szczególności prawdopodobieństwo opadów czy strukturę prognozowanego zachmurzenia - takie prognozy np na portalu Weather Underground (WU) obliczane są dla sąsiadujacych obszarów o promieniu ok. 4km - czyli gęstość prognoz duża - nie taka jak serwisach TV meteo - na zasadzie "jutro może padać ale wcale nie musi"   ;) ;)
Tytuł: Odp: stacja pogody auriol
Wiadomość wysłana przez: borsuk w 22 Grudzień, 2015, 04:40:39
A skąd ta informacja dotycząca obszaru 4km będącego podstawą do prognozowania
Tytuł: Odp: stacja pogody auriol
Wiadomość wysłana przez: Rychu_Świbno w 22 Grudzień, 2015, 11:37:43
A skąd ta informacja dotycząca obszaru 4km będącego podstawą do prognozowania

... od WU   ;)
Tytuł: Odp: stacja pogody auriol
Wiadomość wysłana przez: maciejk1993 w 22 Grudzień, 2015, 20:38:33
Kolejne pytanie z mojej strony, dziś po kilku dniach testów w domu dałem na zewnątrz czujnik i temperaturę pokazuje ok ale wilgotność o 15% niższą niż na najbliższej mi stacji która jest oddalona o 50 km i tu właśnie moje pytanie, czy taka różnica jest możliwa i do zaakceptowania?
Tytuł: Odp: stacja pogody auriol
Wiadomość wysłana przez: Rychu_Świbno w 23 Grudzień, 2015, 01:20:52
... a odświeżanie - wysyłanie danych przez zewn. czujnik temperatury i wilgotności - do konsoli, w jakim jest interwale czasowym ?
Tytuł: Odp: stacja pogody auriol
Wiadomość wysłana przez: maciejk1993 w 23 Grudzień, 2015, 01:51:02
Trudno mi dokladnie określić czas ale jest to nie rzadziej niż co minute
Tytuł: Odp: stacja pogody auriol
Wiadomość wysłana przez: maciejk1993 w 23 Grudzień, 2015, 10:16:05
Sprawdziłem dziś wystawiając stacje na zewnątrz i ona pokazuje wilgotność bardzo ładnie a czujnik ciągle zaniża czym to może być spowodowane ? W domu zarówno stacja jak i czujnik pokazują zbliżone wartości
Tytuł: Odp: stacja pogody auriol
Wiadomość wysłana przez: Rychu_Świbno w 23 Grudzień, 2015, 11:24:42
Trudno mi dokladnie określić czas ale jest to nie rzadziej niż co minute

... ten interwał najlepiej sprawdzić po przeniesieniu czujnika z zewnątrz do pomieszczenia i znowu na zewnątrz wtedy zauważysz te zmiany i możesz sprawdzić ten czas.

Pytam o to - ponieważ może porównujesz dwa nietransparentne punkty pomiarowe.
Tytuł: Odp: stacja pogody auriol
Wiadomość wysłana przez: maciejk1993 w 23 Grudzień, 2015, 11:31:15
Nie rozumiem do końca , to czy czujnik odświeża sie co 5 sekund , minutę czy dwie to chyba w takim czasie nie może się tak wilgotność zmieniać? Zresztą teraz akurat dane czytam bezpośrednio z czujnika i ciągle sa zaniżone , a możliwe jest to ze w czujniku są zbyt małe dziurki na powietrze i to jest  powodem takiej sytuacji? Bo np w stacji są dużo większe
Tytuł: Odp: stacja pogody auriol
Wiadomość wysłana przez: Rychu_Świbno w 23 Grudzień, 2015, 11:35:07
Sprawdziłem dziś wystawiając stacje na zewnątrz i ona pokazuje wilgotność bardzo ładnie a czujnik ciągle zaniża czym to może być spowodowane ? W domu zarówno stacja jak i czujnik pokazują zbliżone wartości

... to chyba masz kłopot ?
Tytuł: Odp: stacja pogody auriol
Wiadomość wysłana przez: Rychu_Świbno w 23 Grudzień, 2015, 12:09:20
Nie rozumiem do końca , to czy czujnik odświeża sie co 5 sekund , minutę czy dwie to chyba w takim czasie nie może się tak wilgotność zmieniać? (...)

... masz racje - ten parametr nie zmienia sie dynamicznie jak pomiar wiatru  ;) - miałem na myśli porównywane pomiary u Ciebie i w pukcie oddalonym o 50 km - jak pisałeś - i chciałem wyeliminować wariant porównywania "czegoś" z błędem - do "czegoś" z błędem.

Ponowię jeszcze raz pytanie - doczytałeś się gdzieś jaka jest dokładność pomiaru poszczególnych parametrów Twojej stacji ?
Tytuł: Odp: stacja pogody auriol
Wiadomość wysłana przez: Rychu_Świbno w 23 Grudzień, 2015, 12:16:09
Kolejne pytanie z mojej strony, dziś po kilku dniach testów w domu dałem na zewnątrz czujnik (...) wilgotność o 15% niższą niż na najbliższej mi stacji (...)

(...) Zresztą teraz akurat dane czytam bezpośrednio z czujnika i ciągle sa zaniżone , a możliwe jest to ze w czujniku są zbyt małe dziurki na powietrze i to jest  powodem takiej sytuacji? Bo np w stacji są dużo większe

...te otworki nie mają moim zdaniem nic do rzeczy - są mniejsze z uwagi na ochronę przed dostaniem się deszczu do wnętrza - pewnie. A może czujniki Twojej stacji wymagają adaptacji i pomiary stabilizują się po dłuższym okresie czasu - piszę to ponieważ nie widzę innego wytłumaczenia ...

... ale ważna jest też dokładność pomiarów - ile ona wynosi dla pomiarów wilgotności ?

Tytuł: Odp: stacja pogody auriol
Wiadomość wysłana przez: maciejk1993 w 23 Grudzień, 2015, 12:30:07
Dokładność +-5% , z tymi otowrami to czytałem gdzieś na forum teorie że właśnie sa zbyt małe a elementy elektroniczne konkretnie ich ciepło u środku czujnika powoduja osuszanie i tym samym mniejsza wilgotność
Tytuł: Odp: stacja pogody auriol
Wiadomość wysłana przez: mati211p w 23 Grudzień, 2015, 14:43:55
Jak wystawisz czujnik z ciepłego powietrza do zimnego (aktualnie to np dom i zewnątrz) to powinien chyba w dół wilgotność pokazywać, natomiast jak z zimnego miejsca do domu, to potrafi 99% pokazać czujnik momentalnie (bo temp. punktu rosy > temp na czujniku).
Tytuł: Odp: stacja pogody auriol
Wiadomość wysłana przez: maciejk1993 w 23 Grudzień, 2015, 16:51:15
Ogólnie to dziwnie się zachowuje bo właściwie cały czas wskazuje wilgotność w przedziale 65 do 70 i np popoludniu na najbliższej mi stacji było też w granicach 65-70 także się ładnie zgadzało no ale teraz pod wieczór wilgotność wzrosła do 80% to moj czujnik nie potrafi przekroczyć nawet 70% , czytałem na tym forum że podobny był problem ze stacją WH1080 , też wilgotność nie mogła przekroczyć pewnej bariery , tylko że dalej nie wiem w czym może być problem, jak dmuchnę w czujnik to szybko wzrasta no ale zaraz znów opada do tych 70, ma ktoś może jeszcze jakiś pomysł w czym może być problem?
Tytuł: Odp: stacja pogody auriol
Wiadomość wysłana przez: mati211p w 24 Grudzień, 2015, 10:24:38
To jeszcze odpowiedzmy sobie na pytanie jaka wtedy była temperatura powietrza i jaki punkt rosy. Dodajmy, że w przypadku silnego wiatru nocą jaki wiał wczoraj to wilgotność ledwo przekraczała 70%. Dziś jest wyższa za dnia.
Tytuł: Odp: stacja pogody auriol
Wiadomość wysłana przez: maciejk1993 w 26 Grudzień, 2015, 22:51:46
Już wiem co było przyczyną złych pomiarów, umieściłem czujnik w górnym rogu okna i jak się okazuje nie może sie on tam znajdować bo automatycznie wilgotność tam mi maleje
Tytuł: Odp: stacja pogody auriol
Wiadomość wysłana przez: Parasol w 28 Grudzień, 2015, 15:44:56
Dla zainteresowanych kupnem tej stacji pogodowej, jest już kilka opinii o AURIOL IAN 114324 (http://stacje-pogody.pl/1145_opinie_stacja_pogody_auriol_ian_114324.html). Ogólnie użytkownicy oceniają tą stację na 3.68 pkt (5 pkt max), najwyższe oceny uzyskuje za jakość i niezawodność (4 pkt). 75% użytkowników jest generalnie zadowolonych i poleciłoby zakup tego modelu innym.
Tytuł: Odp: stacja pogody auriol
Wiadomość wysłana przez: Rychu_Świbno w 30 Grudzień, 2015, 17:41:36
(...) takie prognozy np na portalu Weather Underground (WU) obliczane są dla sąsiadujacych obszarów o promieniu ok. 4km (...)

A skąd ta informacja dotycząca obszaru 4km będącego podstawą do prognozowania

... i takie dodatkowe info:

System nowcastingowy INCA „Integrated Nowcasting Through Comprehensive Analysis” z którego korzysta IMGW - a prognozy na podstawie tego systemu prezentuje portal pogodynka.pl - oferuje rozdzielczość prognoz  w obszarach 1km x 1km  ;)

Tytuł: Odp: stacja pogody auriol
Wiadomość wysłana przez: maciejk1993 w 24 Styczeń, 2016, 17:32:55
... poobserwuj kilkanaście dni a przekonasz się   ;)  i daj nam info - ok ?


PS: myślę, że 75% - info z którejś karty produktu

... i drugie

PS: gdyby Twoja stacja wysyłała pakiety danych na portal pogodowy to widziałbyć oprócz ikon prognozy pogody oraz ikon aktualnej pogody  liczbowe, graficzne i opisowe parametry prognoz - w tym w szczególności prawdopodobieństwo opadów czy strukturę prognozowanego zachmurzenia - takie prognozy np na portalu Weather Underground (WU) obliczane są dla sąsiadujacych obszarów o promieniu ok. 4km - czyli gęstość prognoz duża - nie taka jak serwisach TV meteo - na zasadzie "jutro może padać ale wcale nie musi"   ;) ;)

po dłuższej obserwacji stwierdzam że sprawdzalnośc prognoz jest bardzo mała, no ale są sytuacje w których nie ma możliwości żeby się sprawdziła jak te gdy był dzień gdzie ciśnienie lekko rosło a pogody ze słonecznej w danym dniu zmieniła się na pochmurną w kolejny, tak samo wczoraj było słonecznie a dziś już jest pochmurno i pada śnieg mimo że ciśnienie się nie zmieniało, więc stacja ciągle prognozowała pogode słoneczna
Tytuł: Odp: stacja pogody auriol
Wiadomość wysłana przez: Rychu_Świbno w 24 Styczeń, 2016, 21:59:16
po dłuższej obserwacji stwierdzam że sprawdzalnośc prognoz jest bardzo mała, no ale są sytuacje w których nie ma możliwości żeby się sprawdziła jak te gdy był dzień gdzie ciśnienie lekko rosło a pogody ze słonecznej w danym dniu zmieniła się na pochmurną w kolejny, tak samo wczoraj było słonecznie a dziś już jest pochmurno i pada śnieg mimo że ciśnienie się nie zmieniało, więc stacja ciągle prognozowała pogode słoneczna

To nie wina stacji pogody ale tzw "zgniłych wyżów" - stacja pogody prognozuje pogodę na podstawie zmian ciśnienia - ale i dla tej reguły występują wyjątki - w tym wypadku "zgniłe wyże"

Cytat: twojapogoda.pl
Dlaczego niebo jest pochmurne i nie ma słońca, a w prognozach mowa była o pięknej pogodzie? Wszystkiemu winne są niskie chmury warstwowe o nazwie stratus.

Są one bardzo charakterystyczne dla panowania tzw. zgniłego wyżu. Z encyklopedii możemy się dowiedzieć, że w wyżu nazywanym też ośrodkiem wysokiego ciśnienia pogoda zazwyczaj jest słoneczna.

Definicja ta jak ulał pasuje do wyżów pojawiających się w ciepłej porze roku. Jednak w chłodnym okresie, większość wyżów określanych jest mianem zgniłych.

Przynoszą one pogodę niewiele różniącą się od tej podczas panowania niżów. W takiej sytuacji pogodę niżową od tej zapewnianej przez zgniły wyż można odróżnić tylko w jeden sposób, a mianowicie dokonując pomiaru ciśnienia.

W niżu jest ono niskie, zaś w wyżu, nawet jeśli jest zgniły, jest ono wysokie. W tej chwili barometry pokazują ponad 1020 hPa. Ciśnienie jest podwyższone, co jednoznacznie świadczy o tym, że mamy do czynienia właśnie z takim zgniłym wyżem.