Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Stacje Pogody - hardware => Stacje Pogody => Wątek zaczęty przez: Jaculo w 15 Styczeń, 2018, 15:39:43

Tytuł: Jak podpiąć stacje do : Weathercloud
Wiadomość wysłana przez: Jaculo w 15 Styczeń, 2018, 15:39:43
Witam ponownie....
Aż mi wstyd, ale mam kolejny problem. Stacja Eurochron EFWS 2900 zainstalowana, widoczna w aplikacji telefonu WS Tool, nadaje na W.U. ale nie moge jej uruchomić na Weathercloud.
Otóż zalożyłem konto, dodałem nową stacje, wszyskie jej parametry - i  niby jest ok, ale ciągle ma status "rozłączony" i nie widać jej na mapie.... 
Zacinam sie w zakładce "typ łącza" co mam tam zaznaczyć - Meteobird, Cumulus, czy inne - nie wiem o co tu chodzi..... Na koniec pokazuje mi sie link z jakimis dwoma rzedami cyfr i liczb... to chyba ID stacji, no ale co dalej... Gdzie mam to wklepać??? A zależy mi bardzo na tym, bo ważne sa dla mnie dane z wnętrza pomieszczenia, tam gdzie stoi konsola (np. temperatura)... Widze że akurat mogę na Weathercloud to podglądać... Jeśli ktoś może pomóc to bardzo dziękuję.... Słabo sie w tych sprawach orientuje - więc proszę tak krok po kroku......    :)

Z góry dziękuję i pozdrawiam...
Tytuł: Odp: Jak podpiąć stacje do : Weathercloud
Wiadomość wysłana przez: Parasol w 15 Styczeń, 2018, 17:31:21
Po zarejestrowaniu w WeatherCloud, klikasz w "Create Device", następnie w "Model" wybierasz "Fine Offset" -> "WH Series" i w "Link type" wybierasz "WS Tool". Po dodaniu stacji otrzymujesz "Weathercloud ID" i "Key". Wchodzisz do aplikacji WS Tool w "upload", wybierasz serwer "WeatherCloud" w "ID" wpisujesz "Weathercloud ID", a w "Password" wpisujesz "Key", "StationNum" pozostawiasz puste. Po konfiguracji w ciągu 10 minut powinno rozpocząć sie przesyłanie danych.
Tytuł: Odp: Jak podpiąć stacje do : Weathercloud
Wiadomość wysłana przez: Jaculo w 15 Styczeń, 2018, 20:37:39
Witam
W mojej aplikacji ws tool na androidzie niema wogóle takich okien i komend jak : upload czy wybór : serwer "WeatherCloud"   :(
jest tylko :
1 okno: add device, po tym wyborze jest : link with router, i add registred device.
po wybraniu : add registred device mogę tylko wpisać station id i nic wiecej
po wybraniu  : link with router, pokazuje sie obrazkowa instrukcja jak podłaczyć konsole do routera. są to zakładki router ssid (czego nie mogę zmienić) i wifi hasło... to wszstko ....
A jeszcze jedno pytanie, czy ja podczas tj operacji muszę mieć swój telefon zalogowany w sieci tej do której podpieta jest teraz stacja??? Bo ja jestem teraz w Warszawie a stacja nadaje 150 km dalej........
Tytuł: Odp: Jak podpiąć stacje do : Weathercloud
Wiadomość wysłana przez: Parasol w 15 Styczeń, 2018, 21:23:00
W instrukcji EFWS2900 masz opisaną konfigurację w aplikacji "WS Tool".
Tytuł: Odp: Jak podpiąć stacje do : Weathercloud
Wiadomość wysłana przez: Jaculo w 16 Styczeń, 2018, 11:03:46
No cóż  :( :( nadal nie poszło, jesli jest tu ktos kto to fizycznie sam robił to prosze o kontakt...

 :)
Tytuł: Odp: Jak podpiąć stacje do : Weathercloud
Wiadomość wysłana przez: mjp w 17 Styczeń, 2018, 18:07:05
W nowej wersji WSTool Weathercloud pojawił się mi po rejestracji na WU. Stacja teraz wysyła na dwa serwery: WU  oraz na Weathercloud. Kiedyś można było wybrać serwer na początku.
Tytuł: Odp: Jak podpiąć stacje do : Weathercloud
Wiadomość wysłana przez: julek188 w 09 Październik, 2018, 20:30:07
witam

ja mam pytanie odnoście WU.
Utworzyłem stacje, wysyłała dane ale po pewnym czasie pojawił się komunikat This PWS is not reporting i od tego czasu nie wiem co robic
Tytuł: Odp: Jak podpiąć stacje do : Weathercloud
Wiadomość wysłana przez: felix w 10 Październik, 2018, 17:31:43
witam

ja mam pytanie odnoście WU.
Utworzyłem stacje, wysyłała dane ale po pewnym czasie pojawił się komunikat This PWS is not reporting i od tego czasu nie wiem co robic

Ponowię swoje pytanie: jaką masz stację? Bo tą podaną w stopce moja wyszukiwarka nie znajduje.
Czy Twój router widzi stację?
U mnie pomaga wyłączenie i załączenie zasilania (w niektórych przypadkach również bateryjne).
Stacja EFWS 2900 ma tak, że po odłączeniu zasilania sieciowego wyłącza moduł WiFi.
Napisz więcej szczegółów odnośnie Twojego problemu.
Podaj namiary na swoją stację.