Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Stacje Pogody - hardware => WH1080/WH1090/WH2080 => Wątek zaczęty przez: Mark w 25 Luty, 2018, 00:18:03

Tytuł: Wymiana czujnika ciśnienia w stacji WH2080
Wiadomość wysłana przez: Mark w 25 Luty, 2018, 00:18:03
Mam stację Conrada WS-0101 od 2012 roku. Parę rzeczy w międzyczasie trzeba było już naprawić, jak naoliwienie łożyska wiatromierza czy wymiana czujnika thermo. Od paru miesięcy nie odbieram pomiaru ciśnienia. Najpierw były to nienormalne dane 1099 hPa, a potem po którymś resecie stacji są już tylko same zera - 0000 hPa.

Czy ktoś z Was próbował wymienić ten czujnik w konsoli?

Wszystko wskazuje na to, że wyglada on tak:
http://hanmir.magix.net/public/air.jpeg
https://image.ceneo.pl/data/products/38713902/i-hope-hp03s-high-precision-pressure-sens-uphp03s.jpg

Rozumiem, że trzebaby odlutować stary i przylutować nowy?
Tytuł: Odp: Wymiana czujnika ciśnienia w stacji WH2080
Wiadomość wysłana przez: pernaczy w 25 Luty, 2018, 08:58:11
W styczniu tego roku wymieniłem (fizycznie zrobił to kolega) czujnik na HP03s. Nowy czujnik został zakupiony na "Aliexpress". Po wymianie nowy czujnik pokazywał około 140hPa mniej od rzeczywistości.
Przez jakiś czas śledziłem pracę tego czujnika ale niestety przy zmianach ciśnienia różnice były inne od "wzorcowego" czujnika i nie były one stałe. Być może trafiłem na wadliwy egzemplarz a być może wymaga on jakiejś dodatkowej kalibracji (nie znam się na tym).
Piotr
Tytuł: Odp: Wymiana czujnika ciśnienia w stacji WH2080
Wiadomość wysłana przez: radio w 25 Luty, 2018, 11:15:24
Może ten temat będzie pomocny?
http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=1522.0
Tytuł: Odp: Wymiana czujnika ciśnienia w stacji WH2080
Wiadomość wysłana przez: Mark w 25 Luty, 2018, 15:35:30
Rozumiem, że to nie taka prosta sprawa z tym czujnikiem.

Jeśli różnica z wzrocowym czujnikiem się zmienia to raczej sama kalibracja w Cumulusie nic nie pomoże.