Ok mam już wyniki pomiarów, ku memu zadowoleniu obie stacje pokazały prawię taką samą temperaturę, po
-16,4`C,i
-16,5`C czyli jednoznacznie można powiedzieć ze im dalej od budynków tym temp. niższa.
A jeśli można wiedzieć to gdzie ten czujnik utwierdziłeś? Bo ja myślę teraz spróbować go dać na drzewo. Tylko szkoda że nie mam dwóch stacji:(
Jasne że można
, jeśli chodzi o mocowanie czujnika mam duże pole do popisu, pierwszy czujnik znajduję się w klatce meteo, którą zbudowałem na jesieni, ( niedługo wrzucę jakieś zdjęcia i może opis zrobię ) jest ona postawiona od strony północnej, słońce dociera tylko jak zachodzi, wtedy temp. zawyżana jest o +1`C, rano za to promieni nie ma, natomiast drugi czujnik mam zawieszony na jakimś ogrodzeniu ( patrz zdjęcie ) możliwie zdala od budynków i roślin, oczywiście w miarę na dwóch metrach. Mam jeszcze trzeci czujnik
(stacje ) który jest zawieszony pod gankiem ( dachem ).
Tak więc rzadko się zdarza że znajdziesz optymalne warunki do zawieszenia czujnika, ja mam dobrze bo mam trzy różne stacje,
nawet jak na jednym z czujników świeci słońce na innym jest cień. Spróbuj w miarę możliwości dać czujnik z dala od zabudowań ( ale nie za daleko bo stacja będzie gubiła sygnał ) i ta gdzie słońce najmniej dociera.
Jako ciekawostkę Ci powiem, że z każdej strony świata mam termometr rtęciowy.