Wiatromierz i u mnie działa na 27 metrowym przewodzie. Miałem połączenie wcześniej 10m oryginał i na przedłużce rj 11(zataśmowana izolacyjną taśmą ale opady i tak przetestowały to rozwiązanie i pokazały że to zły pomysł, aktualnie skręcone i zataśmowane tylko bo było dużo zwarc i wody w przedłużce, od razu brak kierunku i prędkości był). Przy deszczomierzu to może różnie być, ciekawe jaki opór ma taki powiedzmy 60 m przewód bo w deszczomierzu trzeba jeszcze razy 2, gdyż napięcie wędruje jednym i wraca drugim po zwarciu, więc ciekawe ile by na takim przewodzie w deszczomierzu baterie trzymały, a drugie jaka by była ilość zakłóceń i pewnie pojawiałoby sie 0 przy opadach oraz 2000mm z niczego. Dodajmy także możliwość większego zagrożenia uszkodzeniem czujnika z powodu indukcji napięcia w przewodzie po uderzeniu w pobliżu błyskawicy. W deszczomierzu mam 3 metrowy bo skróciłem z powodu chyba niewielkich zakłóceń a okazało sie że był problem z niewłaściwym umieszczeniem kontaktronu i czasami cały mechanizm odsuwał sie o milimetr bardziej od kontaktronu i kiwnięcie się wahadełka w deszczomierzu nie powodowało zwarcia kontaktronu, po czym jak się przysunął to odczyty były. Miałem problem ze znalezieniem tej właśnie usterki aż nie zmieniłem ze złości kontaktronu lutując go na dobra odległość tak że przesunięcie mechanizmu nie powoduje braku zwarcia kontaktronu