Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Wykres prędkość wiatru a porywów wiatru na Wunderground.  (Przeczytany 7734 razy)

Offline Kantrzyn

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 2
  • Typ stacji: WH2080
Wykres prędkość wiatru a porywów wiatru na Wunderground.
« dnia: 26 Lutego, 2012, 11:26:51 »
Witam,
mam od niedawna stację WH2080. Przesyłam dane na Wuderground http://www.wunderground.com/weatherstation/WXDailyHistory.asp?ID=IWOJPOMO2 z Cumulusa.

Zastanawia mnie jednak wykres prędkości wiatru i porywów wiatru. Za czas w którym byłem offline, wartości szczytowe wiatru pokrywają się z wartościami porywów wiatru. Gdy jestem online, wartości porywów wiatru ładnie odrywają się od wykresu prędkości wiatru. Tak jakby za czas w którym byłem online wunderground nie uwzględniał prędkości średniej wiatru.
Cumulus za to ma cały czas oddzielne wykresy dla prędkości wiatru i porywów wiatru, również za okresy w których komputer był wyłączony.
W konfiguracji Cumulusa mam zaznaczone w Station setting w działce Settings "Use data logger" i nic poza tym.

Czy ktoś również spotkał się z tym problem i wie jak zrobić aby za okres offline na wykresach wudergrounda wykazana była średnia prękość wiatru?
W załączeniu wykresy z cumulusa i wundergrounda z dzisiejszego dnia. Komputer mam włączone od ok. 10 godz. co wyraźnie widać na wykresie prędkości wiatru z wundergrounda.

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Wykres prędkość wiatru a porywów wiatru na Wunderground.
« dnia: 26 Lutego, 2012, 11:26:51 »

Offline Dador

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 56
    • Stacja pogody VP2 - aktualna pogoda w Rybniku i Jejkowicach
  • Typ stacji: Davis VP2 Plus, Oregon, Ecowitt
Odp: Wykres prędkość wiatru a porywów wiatru na Wunderground.
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Lutego, 2012, 21:36:51 »
A masz włączoną opcję Rapid Fire w ustawieniach cumulus? Jeśli tak, to spróbuj ją wyłączyć jak będziesz online i zobacz po czasie jak rysuje się wykres porywów i wiatru.

Offline Kantrzyn

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 2
  • Typ stacji: WH2080
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Lutego, 2012, 07:37:38 »
Nie miałem włączone opcji Rapid Fire i nadal tego nie włączyłem. Ale sprawdzając to zauważyłem, że nie mam włączone opcji "Send average wind". Po włączeniu tej opcji widzę, że wartości porywów wiatru i prędkości wiatru na wykresie są oddzielone również za okres w którym byłem offline.

Offline urbi2000

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
    • Stacja pogodowa - Strzelce Opolskie
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Marca, 2012, 22:45:00 »
Dobrze że ktoś poruszył ten temat bo ja mam podobny problem ale nie dotyczy on wundergroundu ale także samego cumulusa. Jak jestem offline stacja zlicza tylko porywy, nie liczy średniej prędkości wiatru. Do tej pory się nad tym nie zastanawiałem, myślałem że tak ma być a okazuje się z tego co czytam że jednak stacja powinna zliczać średnią. Co mogę mieć źle ustawione w taki razie?

Offline Areecki

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 13
    • Pogoda Bukowa
  • Typ stacji: Viking 02047 ( klon WH 1090) , Termio-1 , Termometr LT-102
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Lipca, 2012, 11:46:51 »
Ja również mam silnie skorelowane wykresy prędkości i porywów wiatru.
Czy ktoś powie mi gdzie zmienia się opcje dotyczące wykresów prędkości i porywów wiatru ?
Mój wykres :

Wykres kolegi :

Fan Page Amatorskich Stacji Meteo na FB : https://www.facebook.com/groups/750342651716988/
Linki Pogodowe : http://areecki.pl/POGODA.html

Offline Dador

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 56
    • Stacja pogody VP2 - aktualna pogoda w Rybniku i Jejkowicach
  • Typ stacji: Davis VP2 Plus, Oregon, Ecowitt
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Lipca, 2012, 19:48:26 »
Wiatru dotyczą następujące opcje w programie cumulus:
Configuration->Station:
- Use bearing zero when calm - przy braku wiatru aktualny kierunek będzie wyświetlany jako zero stopni.
- Calculate 10-min wind average - cumulus oblicza średnią prędkość wiatru z 10 minut.
- Use "speed" for calculate average - W stacjach typu Fine Offset (1080, 1090, 2080) podawane są 2 wartości dotyczące prędkości wiatru. Wartość WIND czyli średnia z 48 sekund (stacja rzekomo mierzy prędkość co 2 sekundy) oraz GUST, czyli maksymalna prędkość w tym czasie. Zaznaczając tą opcję w cumulus, program będzie do obliczania prędkości średniej 10-minutowej brał wartość WIND czyli prędkość średnią. Natomiast gdy opcja jest nieaktywna, do obliczeń wykorzystywany jest GUST z odczytu, czyli maks. poryw.
- Round wind speeds - zaokrągla wartość prędkości wiatru do liczb całkowitych.

Dodatkowo:
Configuration->Display
- Plot latest gust - gdy odznaczona, porywy mają na wykresie wygląd słupków gdyż pokazują najwyższa wartość z 10 minut. Gdy zaznaczona, na wykresie widoczna jest każda wartość porywu.

Co do wykresów, to:
- pierwszy - zaznaczona opcja Calculate 10-min wind average, plot latest gust;
- drugi - zaznaczono Use "speed" for calculate average; plot latest gust.

Offline Areecki

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 13
    • Pogoda Bukowa
  • Typ stacji: Viking 02047 ( klon WH 1090) , Termio-1 , Termometr LT-102
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Lipca, 2012, 13:32:56 »
Dziękuję serdecznie Dador za wyjaśnienia.
Podziękowanie leci.

Fan Page Amatorskich Stacji Meteo na FB : https://www.facebook.com/groups/750342651716988/
Linki Pogodowe : http://areecki.pl/POGODA.html

Offline Mark

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 20
    • Pogoda w gminie Ślesin
  • Typ stacji: Ecowitt HP3501/WS80
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Września, 2012, 17:26:50 »
Patrząc na stację na lotnisku Ławica w Poznaniu http://www.wunderground.com/history/airport/EPPO/2012/09/27/DailyHistory.html zastanawiam na interpretacją prędkości wiatru. Nie ma tu porywu, jest jedynie prędkość, ale czy uśredniona lub podającą jednak najwyższą wartość z danego okresu czasu? Inaczej liczona niż na prywatnych stacjach?
A dlaczego pytam? Najwyższa prędkość wiatru dla tej stacji dziś to 40.7 km/h gdy przechodził front, u mnie poryw 42.8km/h, średnia prędk. wiatru 24.5km/h. W Lublinku koło Łodzi, druga najbliższa tego typu stacja to 46.3 km/h.
« Ostatnia zmiana: 27 Września, 2012, 17:35:58 wysłana przez Mark »
Dane z prywatnej stacji pogodowej Ecowitt HP3501: http://pogodaslesin.vxm.pl/pogoda/