W podręczniku baterii litowych Energizer'a jest takie zdanie:
"Although the higher OCV of the LiFeS2 system is 1.8 volts, the nominal or rated voltage is 1.5 volts which makes it a suitable replacement for alkaline and nickel systems. The battery voltage will drop when it is placed under load. For this reason, the higher OCV will typically not damage electronic components, but device designers should take into consideration that the OCV of fresh batteries can range from 1.79 to 1.83V. LiFeS2 batteries fully meet the ANSI specification for a 1.5V battery. When a drain has been applied to the battery, the OCV drops dramatically and then slowly recovers with time. The OCV for a battery can be misleading. A “good” battery will generally have an OCV >1.74 volts. Any battery with an OCV <1.70 (after it has been allowed to recover) is completely discharged. Although an alkaline battery may read “good” at 1.6 volts, this reading on a LiFeS2 battery indicates the product has been discharged."OCV - open circuit voltage
Czyli, jak dobrze zrozumiałem. Baterie te mają początkowe/jałowe napięcie (OCV) 1.8V, ale to napięcie spadnie pod obciążeniem. Dlatego wyższe OCV zazwyczaj nie powinno uszkodzić elementów elektronicznych. OCV na tych bateriach może być mylące. Dobre baterie litowe mają OCV >1.74V, a każda z OCV <1.70V jest rozładowana. Natomiast baterie alkaliczne uznajemy za dobre przy 1.6V.
Otóż właśnie takie napięcie początkowe mają te baterie - 1,8 V. Jest ono dość spore jak na standardowe paluszki AA. Radzę, aby przed ich użyciem w czujnikach thermo-hygro stacji WH1080/1090/2080 i innych, rozładować je do bezpiecznego poziomu co najmniej 1,6V. Ja robiłem to przy pomocy aparatu cyfrowego nagrywając filmy
Nagrałem aż 2 godziny materiału, aby zejść z napięciem o 0,2 V.
To nie jest chyba dobry pomysł, bo wtedy twoje baterie litowe mają OCV<1.70V - czyli już na starcie są rozładowane. Tak by wynikało z dokumentacji baterii litowych energizera. Jeżeli początkowe napięcie (OCV) spada pod obciążeniem, to należałoby chyba zmierzyć napięcie tych baterii przy działającym czujniku.
W załączeniu wykres, z którego wynika że baterie litowe energizer'a mogą dostarczyć około pełnej pojemności znamionowej nawet przy -40°C, jeżeli są one rozładowywane prądem 25mA. Podejrzewam, że nie więcej niż 25mA pobierają czujniki zewnętrzne w stacjach pogodowych, bo np. cyfrowy czujnik temperatury TRM-31A pobiera 12mA. Dlatego, to co napisał o Energizer Ultimate Lithium
tutaj sokolowsko - filanet jest jak najbardziej realne.