Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Wiatromierz i kierunki świata.  (Przeczytany 9596 razy)

Offline Tom01

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: Davis Vantage Pro2
Wiatromierz i kierunki świata.
« dnia: 10 Marca, 2012, 00:09:57 »
Nie znalazłem odpowiedzi w instrukcji obsługi, ale nurtuje mnie w jaki sposób wiatromierz okresla kierunek? Kompletnie nie widzę żadnego wskaźnika jak ustawiać czujnik względem stron swiata.

EDIT: Znalazłem. Ramię ma być na północ. Stacja pokazuje wówczas skąd wieje. Jesli będzie na połunie, będzie pokazywać kierunek wiatru. Zastanawiam się która wartosć jest bardziej użyteczna meteorologicznie.
« Ostatnia zmiana: 10 Marca, 2012, 00:32:43 wysłana przez Tom01 »
Zawodowo -> monitory.mastiff.pl

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Wiatromierz i kierunki świata.
« dnia: 10 Marca, 2012, 00:09:57 »

Offline Pogodomaniak

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 1
  • Typ stacji: Davis Vantage Pro2, WH1080
Odp: Wiatromierz i kierunki świata.
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Marca, 2012, 11:16:17 »
Ja też kiedyś miałem taki dylemat, osobiście ustawiłem pólnoc na północ, wówczas pokazuje skąd wieje (oto przeciez chodzi w pomiarach meteo), zas gdybym ustawil północ na południe pokazywało by dokąd wieje (moim zdaniem mniej użyteczne) ;)

Offline Alek123

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 2
  • Typ stacji: Davis Vantage Vue
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Marca, 2012, 15:59:29 »
Rozróżnia się dwa typy kierunków wiatru. Meteorologiczny (skąd wieje wiatr) oraz nawigacyjny (dokąd wieje wiatr). Pierwsza opcja jest bardziej przydatna dla meteorologa i pasjonatów meteo ;)

Offline Tom01

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: Davis Vantage Pro2
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Marca, 2012, 22:58:25 »
Ustawiłem na północ. Dzięki. Od dzis stacja u mnie działa. :)
Zawodowo -> monitory.mastiff.pl

Offline rbaleja

• Cirrocumulus
  • **
    • Moja stacja meteo
  • Typ stacji: Davis Vatange Pro 2 plus + Detektor sieci Blitzortung.org + Stacja odbiorcza EUMETCast
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Stycznia, 2013, 15:17:47 »
Czesc. Ja zrobiłem tak.
1. Zaintstalowalem program Orbitron ustawiłem swoja lokalizacje podajac z odbiornika GPS dlugosc i szerokość geograficzna.
2. Ustalilem moment gorowania slonca dla mojej lokalizacji
3. Tuz przed gorowaniem udalem się w miejsce ustawienia stacji i ustawiłem cien ramienia wiatromierza tak żeby pokrywal się z cieniem masztu( sprawdzając czas)
Musi być słoneczny dzień do tej operacji, ale mysle ze to najdokladnieszy sposób.
Przepraszam za brak polskich znakow ale w Windows 8 cos się stało i  nie dzialaja.
Robert

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 33
    • Aktualne warunki pogodowe ok. Gołdapi
  • Typ stacji: WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Stycznia, 2013, 10:30:49 »
Czesc. Ja zrobiłem tak.
1. Zaintstalowalem program Orbitron ustawiłem swoja lokalizacje podajac z odbiornika GPS dlugosc i szerokość geograficzna.

Ciekawy program,  a długość i szerokość można ustawić także za pomocą tej stronki http://nieruchomosci.infor24.pl/lokalizator.php

2. Ustalilem moment gorowania slonca dla mojej lokalizacji
3. Tuz przed gorowaniem udalem się w miejsce ustawienia stacji i ustawiłem cien ramienia wiatromierza tak żeby pokrywal się z cieniem masztu( sprawdzając czas)

Co masz na myśli górowanie słońca, czy chodzi o to że słońce na tej planszy Orbitron jest równa z naszą miejscowością ?

« Ostatnia zmiana: 13 Stycznia, 2013, 20:27:30 wysłana przez wiatromen »

Offline rbaleja

• Cirrocumulus
  • **
    • Moja stacja meteo
  • Typ stacji: Davis Vatange Pro 2 plus + Detektor sieci Blitzortung.org + Stacja odbiorcza EUMETCast
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Stycznia, 2013, 10:49:21 »
Witam w niedzielny poranek:)

Co masz na myśli górowanie słońca, czy chodzi o to że słońce na tej planszy Orbitron jest równa z naszą miejscowością ?
Doklednie tak. Slonce wtedy  jest nad południkiem przechodzącym przez nasza miescowosc i cen rzucany przez maszt to pólnoc geograficza.
 Robert

Offline rbaleja

• Cirrocumulus
  • **
    • Moja stacja meteo
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Stycznia, 2013, 11:02:07 »
Cutujac zapis z wikipedii:

Południe słoneczne obserwujemy, gdy Słońce jest najwyżej na niebie (najbliżej zenitu). Jest to moment w którym słońce przechodzi nad południkiem, na którym się aktualnie znajdujemy (patrz: "południe prawdziwe", "górowanie słońca", Czas słoneczny). Podczas południa słonecznego, Słońce zmierza w kierunku południowym na półkuli północnej, na północ na półkuli południowej. Słońce jest dokładnie nad głową obserwatora znajdującego się w południe słoneczne na równiku w czasie równonocy wiosennej/jesiennej; nad zwrotnikiem Raka - w czasie przesilenia letniego; nad zwrotnikiem Koziorożca - w czasie przesilenia zimowego. Południe zegarowe i południe słoneczne prawie nigdy się nie pokrywają.

Offline rbaleja

• Cirrocumulus
  • **
    • Moja stacja meteo
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Stycznia, 2013, 14:54:51 »
Witam.
Szukajac fajnych dodatkow do naszych stacji Davis-a znalazem cos takiego:).

http://www.darrera.com/en/detalle-producto.php?d=1&id=229

Robert