Jeszcze na tym forum nie widziałem tego tematu więc go zakładam, może komuś się przyda.
A więc tak, nie którzy pewnie wiedzą że próbowałem "skroić" coś na kształt klatki meteorologicznej, ale mi nie wychodziło,
więc postanowiłem na jesieni (zeszłego roku ) zbudować od podstaw mini klatkę meteo. Ale ostrzega nie jest to może zbyt piękna ale ważne że dość dobrze pełni role.
Więc zaczynamy:1.) miejsce postawienia klatkiNie miałem problemów z lokalizacją, gdzie by stała klatka. jest ona postawiona za budynkiem gospodarczym od strony północnej, gdzie słońce w południe nie dociera, trochę gorzej jest po południu gdzie od strony zachodniej nie mam żadnego budynku, ale lepsze to niż inne miejsce. Więc jak wybierzecie strefę gdzie ma stanąć wasza klatka, to najlepiej w cieniu, ale też nie za blisko budynków, właśnie tu też kilka słów, ja mam w odległości na tyle ile pozwalają mi kable od stacji, czyli 3 metry ( bo reszta kabla idzie przez dach ) wiem że mało ale co zrobić.
2.) Szkicowanie projektu.Co prawda ja rysowałem na szybkiego ( czas gonił ), ale można to zrobić spokojnie, bo przyda się wizualizacja jak to ma wyglądać, warto zaznaczyć wszystkie długości i szerokości klatki, by później nic się nie pomieszał.
3.) Materiały.Mówiąc krótko co miałem pod ręką to brałem
a) cztery kołki o długości około 3 metrów.
b) cztery krótkie deski ( które przydadzą nam się do usztywnienia klatki )
c) 2-4 listewki. do usztywnienia klatki po bokach.
d) zawiasy szt.2
e) biała farba.
Ścianka klatki ( materiał )
Na jednej ściance jest 15 listewek o długości 410mm i szerokości ----20mm
Daszek zrobiony z od spodu szafki
Jak na razie konstrukcja spisuje się dobrze, chodź przy pełnym słońcu temp. zawyża o 1-2`C, ale lepsze to niż czujnik by miał wisieć na pełnym słońcu.
Dodatkowo od strony północnej drzwiczki są otwierane, żeby czujniki miały lepszy przewiew, a czy się sprawdzi zobaczymy w tym roku .
Mam jeszcze pomysł aby chociaż od strony zachodniej, dać dodatkową ściankę, tak jak to mają profesjonalne klatki.
Zdjęcia
Oraz film
http://www.youtube.com/watch?v=X-K9VZeBB5w&feature=youtu.be
Co sądzicie o moim projekcie ?