Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Conrad WS-0101 pierwsze wrażenia i fotorelacja z montażu  (Przeczytany 9638 razy)

Offline miko

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 1
Conrad WS-0101 pierwsze wrażenia i fotorelacja z montażu
« dnia: 15 Marca, 2012, 17:44:42 »
Witam.
Dziś koło południa przyszła mi zamówiona w poniedziałek stacja pogody Conrad WS-0101 pracująca na częstotliwości 868MHz. W porównaniu do mojej "starej" TFA Sinus: wiatromierz i wiatrowskaz wydawały się być większe w internecie niż są w rzeczywistości, a tak na prawdę łopatki wiatromierza są mniejsze niż u poprzedniczki i wydają się być wykonane z gorszej jakości materiału, ale i tak nie jest źle.
Stacja bardzo szybko skomunikowała się z termometrem zewnętrznym do którego to podłączone są wszystkie zewnętrzne przyrządy pomiarowe. Jako, że została mi się skrętka, którą zasilany był wiatromierz w Sinusie, nie musiałem prowadzić nowego przewodu na mój maszt :) Obciąłem wtyczkę, zlutowałem przewody (tak samo w deszczomierzu) i analogicznie przy termometrze założyłem nowe wtyki przy pomocy zaciskarki. Wiem, że wiatromierz jak i termometr nie są umiejscowione w idealnym dla nich miejscach, ponieważ mogą nie co przekłamywać, szczególnie jeżeli chodzi o kierunek wiatru od strony północno-wschodniej, ale niestety nie mam możliwości montażu na dachu budynku. Termometr może wskazywać nie co wyższą wartość w momencie użytkowania klimatyzacji, ale jak faktycznie będzie, czas pokaże. Gdy już skończyłem montaż na zewnątrz, zainstalowałem oprogramowanie dołączone do zestawu, po czym podłączyłem stację do komputera. Program jest faktycznie bardzo prosty, ale do mnie bardziej przemawia Cumulus.
Poniżej zdjęcia :)
P.s. Jeżeli ktoś wie, skąd mogę pobrać instrukcję do mojej stacji w języku polskim, bądź angielskim, był bym bardzo wdzięczny (do zestawu dołączona jest tylko instrukcja niemiecka).
Był bym bardzo wdzięczny za wyjaśnienie, na jakiej zasadzie działa możliwość opublikowania wyników pomiarów na swojej stronie internetowej oraz w jaki sposób mogę to skonfigurować.

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Conrad WS-0101 pierwsze wrażenia i fotorelacja z montażu
« dnia: 15 Marca, 2012, 17:44:42 »

Offline Pogodomaniak

• Cirrocumulus
  • **
  • Typ stacji: Davis Vantage Pro2, WH1080
Odp: Conrad WS-0101 pierwsze wrażenia i fotorelacja z montażu
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Marca, 2012, 17:53:23 »
« Ostatnia zmiana: 15 Marca, 2012, 17:57:12 wysłana przez Pogodomaniak »

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Marca, 2012, 18:00:36 »
P.s. Jeżeli ktoś wie, skąd mogę pobrać instrukcję do mojej stacji w języku polskim, bądź angielskim, był bym bardzo wdzięczny (do zestawu dołączona jest tylko instrukcja niemiecka).

Link do instrukcji angielskiej znajdziesz na stronie: http://stacje-pogody.pl/506_stacja_pogody_fine_offset_electronics_wh2080.html
« Ostatnia zmiana: 15 Marca, 2012, 18:02:23 wysłana przez Parasol »
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline miko

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Marca, 2012, 19:16:09 »
Pogodomaniak, dziękuję ale tam tylko jest niemiecki, natomiast instrukcja od Kolegi Parasol jest po Angielsku, więc to mi wystarczy, dziękuję :)
Jak Wam się podoba moja stacja? Jakieś uwagi co do montażu, oprócz moich spostrzeżeń? ;)

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 33
    • Aktualne warunki pogodowe ok. Gołdapi
  • Typ stacji: WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Marca, 2012, 20:17:06 »

Jak Wam się podoba moja stacja? Jakieś uwagi co do montażu, oprócz moich spostrzeżeń? ;)

Jak długie masz kable od wiatromierza. ? Częstotliwość jest taka sama ( czyli 48 sec. ) ?

Był bym bardzo wdzięczny za wyjaśnienie, na jakiej zasadzie działa możliwość opublikowania wyników pomiarów na swojej stronie internetowej oraz w jaki sposób mogę to skonfigurować.

Bardzo prosto. :)

Jeżeli chodzi o prezentowanie odczytów na stronie www, to na pewno będzie potrzebny darmowy program Cumulus, http://sandaysoft.com/products/cumulus .
oraz klient FTP ja używam filezilla.
Po drugie będzie potrzebne konto www z FTE-pem  Tam zakładasz sobie stronę.
Następnie z folderu gdzie masz zainstalowanego Cumulusa, kopiujesz folder :Webfiles , oraz Images do klienta FTP czyli uruchamiasz  klienta FTP -- filezille wpisujesz tam gdzie masz Serwer ( Po prawe stronie na górze ) adres serwera, następnie nazwę użytkownika i hasło, te wszystkie dane masz w panelu gdzie utworzyłeś stronę.
« Ostatnia zmiana: 15 Marca, 2012, 20:20:31 wysłana przez wiatromen »

Offline miko

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Marca, 2012, 21:47:47 »
Kabel od wiatromierza ma około 10 - 12 metrów, od deszczomierza ma około 6m. Dane z wiatromierza aktualizują się co około minutę z tego co zaobserwowałem. Odnośnie konfiguracji internetu, bardzo dziękuję za pomoc, ale w międzyczasie już sobie poradziłem studiując forum :)
Mam jeszcze pytanie odnośnie wyświetlanego ciśnienia. Na wyświetlaczu stacji mogę odczytać ciśnienie w "abs", które jest prawdziwe i wynosi 926.2 hpa, natomiast jest jeszcze "rel", które podaje 1013.5. Komputer zapisuje to drugie i to samo jest prezentowane w Cumulusie. Gdzie mogę to zmienić?

Offline miko

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Marca, 2012, 22:42:08 »
Świetnie, bardzo dziękuję Marekwoj :)
Czy nikt nie wie, jak przestawić te wartości ciśnienia zapisywane w komputerze?
« Ostatnia zmiana: 16 Marca, 2012, 17:29:44 wysłana przez miko »