Witam.
Dziś koło południa przyszła mi zamówiona w poniedziałek stacja pogody Conrad WS-0101 pracująca na częstotliwości 868MHz. W porównaniu do mojej "starej" TFA Sinus: wiatromierz i wiatrowskaz wydawały się być większe w internecie niż są w rzeczywistości, a tak na prawdę łopatki wiatromierza są mniejsze niż u poprzedniczki i wydają się być wykonane z gorszej jakości materiału, ale i tak nie jest źle.
Stacja bardzo szybko skomunikowała się z termometrem zewnętrznym do którego to podłączone są wszystkie zewnętrzne przyrządy pomiarowe. Jako, że została mi się skrętka, którą zasilany był wiatromierz w Sinusie, nie musiałem prowadzić nowego przewodu na mój maszt
Obciąłem wtyczkę, zlutowałem przewody (tak samo w deszczomierzu) i analogicznie przy termometrze założyłem nowe wtyki przy pomocy zaciskarki. Wiem, że wiatromierz jak i termometr nie są umiejscowione w idealnym dla nich miejscach, ponieważ mogą nie co przekłamywać, szczególnie jeżeli chodzi o kierunek wiatru od strony północno-wschodniej, ale niestety nie mam możliwości montażu na dachu budynku. Termometr może wskazywać nie co wyższą wartość w momencie użytkowania klimatyzacji, ale jak faktycznie będzie, czas pokaże. Gdy już skończyłem montaż na zewnątrz, zainstalowałem oprogramowanie dołączone do zestawu, po czym podłączyłem stację do komputera. Program jest faktycznie bardzo prosty, ale do mnie bardziej przemawia Cumulus.
Poniżej zdjęcia
P.s. Jeżeli ktoś wie, skąd mogę pobrać instrukcję do mojej stacji w języku polskim, bądź angielskim, był bym bardzo wdzięczny (do zestawu dołączona jest tylko instrukcja niemiecka).
Był bym bardzo wdzięczny za wyjaśnienie, na jakiej zasadzie działa możliwość opublikowania wyników pomiarów na swojej stronie internetowej oraz w jaki sposób mogę to skonfigurować.