Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: WH1080, fotorecenzja, montaż.  (Przeczytany 5723 razy)

Offline Pogodomaniak

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 1
  • Typ stacji: Davis Vantage Pro2, WH1080
WH1080, fotorecenzja, montaż.
« dnia: 19 Marca, 2012, 17:18:32 »
Witam wszystkich, którzy zdecydowali się przeczytać moją recenzję stacji Velleman 1080.

Montaż

Najbardziej odpowiadała mi możliwość montażu deszczomierza i anemometru na tarasie, zaś czujnika termo-higro 2 m n.p.g na północnej stronie domu pod zadaszeniem. Wersja została zatwierdzona przez żonę, więc przystąpiłem do montażu. Czujnik kierunku wiatru i anemometr jest tak zamontowany, że wystaje 1m ponad najwyższy pkt. dachu - na wiosne zostanie zamontowany nowy, dłuższy maszt i wtedy czujniki będą wystawały ponad 6 m nad gąsior. Przedłużyłem kable i ładnie poprowadziłem je za rynną, a potem po ziemii. Kabel przy najbliższym malowaniu domu zostanie zamurowany w ścianie, ale obecnie to wszystko wygląda tak:

-czujnik termo-higro:

Osłona własnej roboty tzw. doniczkowa (może nie jest jakaś super profesjonalna i piękna, ale swoją rolę spełnia i to b. dobrze, każdemu posiadaczowi WH1080 polecam!!!):

- Czujnik kierunku wiatru, anemometr, deszczomierz:

Połączenie kabli przez złączki okazało się złym pomysłem, dlatego postanowiłem zalutować odpowiednio każdy z jego przedłużką oraz później na dole przy osłonie.

Filmik ukazujący czujniki na tarasie podczas porywów wiatru o prędk. do 40 km/h:

Całokształt, filmik obrazujący cały montaż:
http://www.youtube.com/watch?v=OHUFEb1NhF4&feature=youtu.be

Parę słów o samej stacji

Co do wyświetlacza wypowiem się chyba tak jak wszyscy posiadacze tej stacji - nie jest bardzo źle, ale dobrze napewno nie jest. Wyświetlacz ma b. mały kontrast, co czasami przeszkadza w odczycie danych, nie jest to niemożliwe ale mogłoby być lepiej! Także tutaj -

Stacja jest bardzo dokładna - z odczytami Davis'a rozmija się czasem o 0.2*C, 1 km/h, 3% wilg. - podane wartości odchylenia są najwyższymi jakie do tej pory zaobserwowałem.

Po podłączeniu do komputera i zsynchronizowania z Cumulusem jest jeszcze lepiej! Cumulus pokazuje to czego na ekranie bazowym nie da się zobaczyć. Można znaleźć w nim wiele wszelakich opcji i dodatków. Eksportuje dane na serwer oto adresy:

http://www.pogoda-wolajustowska-krakow.ugu.pl/
http://www.wunderground.com/cgi-bin/findweather/getForecast?query=50.060%2C19.872&sp=IMAU014214

Podsumowując stacja jest warta swojej ceny, polecam!

Pozdrawiam wszystkich! Odpowiem na jakiekolwiek pytanie, jeśli jakieś masz PISZ!
PS. Chciałbym gorąco podziękować wiatromenowi za pomoc i poświęcony mi czas. Bez niego napewno nie udało by się wszystkiego tak dobrze zorganizować.

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

WH1080, fotorecenzja, montaż.
« dnia: 19 Marca, 2012, 17:18:32 »

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 33
    • Aktualne warunki pogodowe ok. Gołdapi
  • Typ stacji: WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320
Odp: WH1080, fotorecenzja, montaż.
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Marca, 2012, 23:29:48 »

PS. Chciałbym gorąco podziękować wiatromenowi za pomoc i poświęcony mi czas. Bez niego napewno nie udało by się wszystkiego tak dobrze zorganizować.

Bardzo proszę :)

Całkiem ładnie wygląda osłona na czujnik, malowałeś dodatkowo ją na biało czy już taki kolor był ?
Według Davis-a  to stacja jest dokładna.
Patrząc na twoje wykresy to masz aktualizacje chyba co 10 min, ( alb mi się wydaje )  wiesz że można częściej ?

Offline Pogodomaniak

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 1
  • Typ stacji: Davis Vantage Pro2, WH1080
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Marca, 2012, 15:55:41 »
Tak, podstawki były już białe, ale dodatkowo otrzymały drugą warstwę białej farby metalicznej z połyskiem. Starałem się przy osłonie, ale nie jakoś super - syn mi pomagał. A o częstotliwości wiem, ale narazie tak mi odpowiada ;)

Pozdrawiam, Piotr

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 33
    • Aktualne warunki pogodowe ok. Gołdapi
  • Typ stacji: WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Marca, 2012, 23:09:21 »
Pogodomaniak zapraszam do dodania stacji na wspólnej mapie :)

http://stacjapogody.waw.pl/index.php?id=mapastacji

Link do rejestracji
http://stacjapogody.waw.pl/index.php?id=mapastacji_rejestracja
« Ostatnia zmiana: 20 Marca, 2012, 23:14:54 wysłana przez wiatromen »

Offline mati211p

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 15
    • MeteoSerwis24
  • Typ stacji: WS3600 - 11
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Marca, 2012, 13:31:13 »
Wiatromen ja mam dane tylko na weatherunderground.com. Da sie też dodać taka stację .Dodam że nie używam cumulusa bo on nie współpracuje z WS3600 tylko WUHU Uploadera.