Witam
Mam takie pytanie, na podstawie właściwie jakich danych stacja SP-10 prognozuje zmiany pogody? Czy tylko na podstawie historii zmian cisnienia atmosferycznego? Czy jeszcze inne dane typu wilgotnośc i temperatura zewnętrzne są jej potrzebne? Czy w związku z tym konieczne jest wystawienie czujnika zewnętrznego faktycznie na zewnątrz? Bo ja go uzywam jako czujnika wewnętrznego mierzącego temperaturę i wilgotnośc w innym pomieszczeniu niż tym gdzie stoi stacja. W związku z tym nie wiem do końca czy prognozowanie pogody działa prawidłowo. Mniej więcej prognozy na 12h wprzód się zgadzają, ale tylko mniej więcej. Nie chce mi się wystawiac na próbę czujnika na zewnątrz, bo byc może to i tak nie ma wpływu na prognozy.
Drugie pytanie, ostatnio sklepy Biedronki rozprowadzają tanie stacje meteo, na wyposażeniu których jest bezprzewodowy czujnik zewnętrzny bardzo podobny do tego w SP-10, ale bez pomiaru wilgotności (pomiar wilgotnosci jest tylko w stacji). Ponadto ani stacja, ani czujnik zewnętrzny nie ma pomiaru ciśnienia, wiem bo obydwa rozbierałem i brakuje przetwornika ciśnieniowego. Mimo to stacja prognozuje pogodę i obrazuje za pomoca ikon słoneczka, zachmurzenia, deszczu itp. Na podstawie jakich danych? Czy tylko na podstawie zmian temperatury czujnika zewnetrznego? Fakt, że prognozuje to bardzo niedokładnie.