Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: OpenWRT, przesyłanie danych na www, i stacje pogody  (Przeczytany 10265 razy)

Offline kantacki

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: Własnoręcznie robiona
OpenWRT, przesyłanie danych na www, i stacje pogody
« dnia: 02 Czerwca, 2012, 10:24:41 »
Witam,

zastanawia mnie czy ktoś z was byłby zainteresowany programem (zawartym w specjalnym pliku instalacyjnym .ipk dla większości platform sprzętowych) na openWRT, który czytałby z wybranym odstępem czasowym ze stacji pogody wszystkie dane i przesyłał je na www używając metody http POST, w ten sposób że dane w skrypcie php wyglądają jakby były z formularza html.

Jest ktoś chętny do instalacji openWRT na swoim routerku podpiętym do internetu i instalacji mojego softu?
Z doświadczenia wiem, że routerów się nie wyłącza z sieci na noc więc i tak chodzą cały dzień, a tak to non stop miałyby  jakieś zajęcie.

Taki soft mógłbym umieścić na sourceforge.net na licencji GPL, można by nawet pomyśleć o dołączeniu takiego softu do głównej gałęzi openWRT, tak aby paczki były dostępne ze strony openWRT.

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

OpenWRT, przesyłanie danych na www, i stacje pogody
« dnia: 02 Czerwca, 2012, 10:24:41 »

Offline mati211p

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 15
    • MeteoSerwis24
  • Typ stacji: WS3600 - 11
Odp: OpenWRT, przesyłanie danych na www, i stacje pogody
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Czerwca, 2012, 12:10:03 »
Ja mam problem z wysyłaniem danych ze stacji za czas offline bo mam ws 3600 która niestety nie współpracuje z Cumulusem i tak komp musi byc cały czas online.

Offline kantacki

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Czerwca, 2012, 13:27:08 »
Nie wiem jak z innymi programami, które służą do współpracy ze stacjami pogodowymi, nawet nie mam seryjnej stacji pogody tylko chcę zbudować własną i to taką, która będzie mi odpowiadała.
Ale jakby mi ktoś podesłał i wypożyczył powiedzmy na miesiąc taką stację to mogę na tym forum podzielić się swoimi spostrzeżeniami, zrobić serwis/demon/program na openWRT, udostępnić go publicznie.
Oczywiście spostrzeżenia z technicznej strony na zasadzie opisów ze współpracy stacji z komputerem lub routerem z openWRT.

Pobawić się można, a dodatkowo można by zbudować sporą siatkę stacji i zbierać dane meteo w internecie.
Jakby podpiętych stacji było sporo, no to ładną prognozę ewentualnie można by zamodelować dla wybranych obszarów.

Można by się pokusić wtedy o amatorskie centrum modelowania pogody.

Z jednej stacji pogody można się dowiedzieć czy zaraz będzie padać.

Offline mati211p

• Nimbostratus
    • MeteoSerwis24
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Czerwca, 2012, 13:51:52 »
Posiadam 2 stację WS3600, druga służy mi jako zapasowa stacja na wypadek awarii stacji działającej lub jednego z jej czujników. Obie stacje bazowe odczytują dane z tego samego jednego czujnika temperatury i wyświetlają w tym samym czasie to samo ;)

Offline kantacki

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Czerwca, 2012, 14:15:08 »
No to mnie nie dziwi, że na obu stacjach jest to samo :), jakby było coś innego to bym miał spore wątpliwości do do samych stacji bazowych.

Offline mati211p

• Nimbostratus
    • MeteoSerwis24
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Czerwca, 2012, 15:04:47 »
Raczej miałem na mysli to że nie ma znaczenia ile stacji baowych korzysta  czujnika, bo obie pobierają dane z niego i nie przeszkadają sobie. Oznacz to że stacja nie ingeruje w to kiedy czujnik ma wysłać dane tylko poprostu to jest tak jak  antena nadawcza i radio. Czujnik wysyła a stacje bazowe moga to wyłapać. Nie mogłyby odczytywać innych danych a dwa czujniki zakłóciłyby się nawzajem. Szkoda że nie masz zadnej stacji do testów bo chętnie był przeczytał wyniki Twojej analizy ;)

Offline kantacki

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Czerwca, 2012, 16:25:16 »
Nie chcę kupić żadnej stacji bo w moich warunkach to nie ma sensu, a już piszę dlaczego.
W mojej stacji mam tylko czujniki temperatury na razie, mam dwa czujniki temperatury do z 1 bym kompletnie rozjechane dane o temperaturze (z wilgotnością byłoby to samo).
Na początku miałem tylko jeden czujnik temperatury skierowany na wschód i jakąkolwiek osłonę bym nie zastosował to temperatura z rana była zawsze podwyższona, nawet o 10 st C, a próbowałem różnych izolatorów ze styropianem włącznie. Styropian wyrównuje wykres ale powoduje też mniejszą wrażliwość na zmiany temperatur.
Moje wnioski były takie, że sam mur się nagrzewa i oddaje energie powietrzu, dlatego jak się nie ma domu z ogródkiem to jest problem dla użytkowania takiej stacji meteo.
Moje wykresy temperatur porównuję ze stacją http://meteo.gig.eu i mogę powiedzieć, że główne trendy zmian są takie same ale odnoszę wrażenie, że ta stacja GIG-u mocno uśrednia tudzież dokonuje aproksymacji odczytów temperatur, przez co wykres jest taki gładki w dzień.
W sumie, to też planuje zastosować jakiś algorytm na dodatkowym wykresie i wtedy będę mógł łatwiej porównywać.

Offline Dador

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 56
    • Stacja pogody VP2 - aktualna pogoda w Rybniku i Jejkowicach
  • Typ stacji: Davis VP2 Plus, Oregon, Ecowitt
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Czerwca, 2012, 16:41:43 »
Zawsze możesz porównywać swoje dane z automatyczną stacją kontenerową Śląskiego Monitoringu Powietrza na Kossutha, która jest rzut beretem od Ciebie ;)

PS. Kiedyś pracowałem w biurowcu obok NFZ na Kossutha, więc kojarzę Twoje okolice.
« Ostatnia zmiana: 02 Czerwca, 2012, 16:43:26 wysłana przez Dador »

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Czerwca, 2012, 18:22:43 »
zastanawia mnie czy ktoś z was byłby zainteresowany programem (zawartym w specjalnym pliku instalacyjnym .ipk dla większości platform sprzętowych) na openWRT, który czytałby z wybranym odstępem czasowym ze stacji pogody wszystkie dane i przesyłał je na www używając metody http POST, w ten sposób że dane w skrypcie php wyglądają jakby były z formularza html.

Wystarczyłoby, żeby odczytywał cyklicznie dane ze stacji i generował jakiś plik z aktualnymi danymi. Plik mógłby być w takim formacie jak np. Cumulus realtime.txt. A odczytywać ten plik, można przecież samemu na serwerze, za pomocą crona.

Taki soft mógłbym umieścić na sourceforge.net na licencji GPL, można by nawet pomyśleć o dołączeniu takiego softu do głównej gałęzi openWRT, tak aby paczki były dostępne ze strony openWRT.

Dobry pomysł. Wtedy wystarczyłoby kupić odpowiedni router z USB (np. tani TL-MR3220), zastąpić oryginalny firmware przez openWRT i podłączyć do stacji pogodowej. Do tego serwer WWW i mamy w prosty sposób, dane z własnej stacji meteo dostępne w sieci przez 24h.

Nie chcę kupić żadnej stacji bo w moich warunkach to nie ma sensu, a już piszę dlaczego.
W mojej stacji mam tylko czujniki temperatury na razie, mam dwa czujniki temperatury do z 1 bym kompletnie rozjechane dane o temperaturze (z wilgotnością byłoby to samo).
Na początku miałem tylko jeden czujnik temperatury skierowany na wschód i jakąkolwiek osłonę bym nie zastosował to temperatura z rana była zawsze podwyższona, nawet o 10 st C, a próbowałem różnych izolatorów ze styropianem włącznie. Styropian wyrównuje wykres ale powoduje też mniejszą wrażliwość na zmiany temperatur.

Osłony zrobione ze spodków doniczkowych, całkiem nieźle się sprawdzają. Jak wykonać taką osłonę: http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=230.msg3247#msg3247

Moje wykresy temperatur porównuję ze stacją http://meteo.gig.eu i mogę powiedzieć, że główne trendy zmian są takie same ale odnoszę wrażenie, że ta stacja GIG-u mocno uśrednia tudzież dokonuje aproksymacji odczytów temperatur, przez co wykres jest taki gładki w dzień.
W sumie, to też planuje zastosować jakiś algorytm na dodatkowym wykresie i wtedy będę mógł łatwiej porównywać.

Oni mają stacje Davis'a (jest logo na stronie), pewnie VP2. Jeżeli mają wersje VP2 z FARS (czyli osłona z wentylatorem), to błąd radiacyjny wynosi +0.3°C (w słoneczne południe, prędkość wiatru < 1m/s). W najgorszym przypadku mają wersje z pasywną osłoną, to wtedy błąd radiacyjny wynosi +2°C (w słoneczne południe, prędkość wiatru < 1m/s). Dlatego wykres jest taki "gładki".
« Ostatnia zmiana: 02 Czerwca, 2012, 19:42:47 wysłana przez Parasol »
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline kantacki

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Czerwca, 2012, 19:53:41 »
Zawsze możesz porównywać swoje dane z automatyczną stacją kontenerową Śląskiego Monitoringu Powietrza na Kossutha, która jest rzut beretem od Ciebie ;)

PS. Kiedyś pracowałem w biurowcu obok NFZ na Kossutha, więc kojarzę Twoje okolice.
Super, dzięki za info, porównałem sobie wyniki z Instytutu z moimi i odkryłem pewną prawidłowość moje są wyżej od instytutowych o 1 stopień, do porównania brałem średnią arytmetyczną 33-34 pomiarów godzinowych, jak Instytut oznacza godz. 5 na ranem to brałem średnią od 5:00 do 5:59.
Wydawałoby się, że w nocy nic nie powinno zakłócać pomiarów, zwłaszcza, że ja mierze temp 2 termometrami, heh w tym samym czasie GIG ma temperaturę jeszcze wyższą :)