Nie chcę kupić żadnej stacji bo w moich warunkach to nie ma sensu, a już piszę dlaczego.
W mojej stacji mam tylko czujniki temperatury na razie, mam dwa czujniki temperatury do z 1 bym kompletnie rozjechane dane o temperaturze (z wilgotnością byłoby to samo).
Na początku miałem tylko jeden czujnik temperatury skierowany na wschód i jakąkolwiek osłonę bym nie zastosował to temperatura z rana była zawsze podwyższona, nawet o 10 st C, a próbowałem różnych izolatorów ze styropianem włącznie. Styropian wyrównuje wykres ale powoduje też mniejszą wrażliwość na zmiany temperatur.
Moje wnioski były takie, że sam mur się nagrzewa i oddaje energie powietrzu, dlatego jak się nie ma domu z ogródkiem to jest problem dla użytkowania takiej stacji meteo.
Moje wykresy temperatur porównuję ze stacją
http://meteo.gig.eu i mogę powiedzieć, że główne trendy zmian są takie same ale odnoszę wrażenie, że ta stacja GIG-u mocno uśrednia tudzież dokonuje aproksymacji odczytów temperatur, przez co wykres jest taki gładki w dzień.
W sumie, to też planuje zastosować jakiś algorytm na dodatkowym wykresie i wtedy będę mógł łatwiej porównywać.