Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Primus TFA / WH1080 – bezprzewodowa komunikacja z PC / publikacja danych www  (Przeczytany 12136 razy)

Offline lestersex

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
Witam,
Przeczytałem naprawdę sporo postów lecz nie mogę uzyskać odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.
Chciałbym zakupić stację pogody która pozwalałaby na komunikacje bezprzewodową pomiędzy: stacją a PC (znalazłem iż taką opcje posiada Primus – lecz on nie współpracuje z cumulusem).
Najważniejszą rzeczą dla mnie jest komunikacja bezprzewodowa z PC, oraz możliwość publikacji pogody na swojej  stronie www ( i wyczytałem iż taką możliwość daje tylko program Cumulus).

Proszę o informacje czy moglibyście polecić jakąś stacje która spełniała by moje wymagania oraz zawierała by się w przedziale cenowym do 700zl.

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Offline Dador

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 56
    • Stacja pogody VP2 - aktualna pogoda w Rybniku i Jejkowicach
  • Typ stacji: Davis VP2 Plus, Oregon, Ecowitt
TFA Primus - dane możesz wysyłać na serwis WeatherUnderground za pomocą oprogramowania WUHU. Na upartego, można podobno skonfigurować cumulus tak, aby zczytywał dane z WUHU a następnie przesyłał je na stronę www.

Oregon WMR100-działa z cumulus.

Oregon WMRS200-działa z cumulus. Stacja z konsolą bez wyświetlacza.

Oregon WMR88-działa z cumulus.

Podane wyżej stacje, to modele które możesz bez większych problemów nabyć w Polsce za cenę zbliżoną do Twoich wymagań. Wybrałem modele, które sam bym chciał kupić gdybym był na Twoim miejscu.

Offline lestersex

• Cirrus
  • *
Witam!!

Dziękuje bardzo za informacje. Te stacje które opisałeś są naprawdę fajne lecz jedyną rzecz której nie mają to podłączenie bezprzewodowe z komputerem (tak jak jest w przypadku Primus TFA). Wiec proszę o informację czy wie ktokolwiek czy istnieje taka stacja która łączy się bezprzewodowo z PC  i współpracuje z cumulusem.

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
Tak jak pisał Dador, WS2800/TFA Primus może współpracować z Cumulusem, ale nie bezpośrednio a poprzez WUHU (Weather Underground HeavyWeather Uploader). Z WS2800 współpracuje program Heavy Weather Pro. Heavy Weather (musi być stale uruchomiony) generuje plik currdat.lst, plik ten odczytuje WUHU i tworzy plik Easyweather.dat dla Cumulus'a. Cumulus odczytuje Easyweather.dat i przesyła dane na stronę internetową...

Przykładowa strona wykorzystująca takie rozwiązanie: http://www.frazierhome.net (LaCrosse WS-2813U + Cumulus v1.9.2)

« Ostatnia zmiana: 26 Lipca, 2012, 13:40:07 wysłana przez Parasol »
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline lestersex

• Cirrus
  • *
Witam ponownie, z góry dzięki za odpowiedź

Teraz już wszystko rozumiem, chciałbym się jeszcze dowiedzieć jak wygląda użytkowanie paneli słonecznych w stacji LaCrosse WS2800, gdyż chyba na tą stację się zdecyduje (chodzi mi głównie czy będę mógł użytkować taki sprzęt dożywotnio? czy może co kilka lat trzeba coś wymieniać?) .
Oraz rozumiem iż tylko stacje LaCreosse dają możliwość bezprzewodowej komunikacji STACJA-PC?

Offline kriu

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 21
    • Moja stacja na Wunderground
  • Typ stacji: Velleman WS1080, Evolve Pilot 6", Conrad W263, inne układy pomiarowe 1-wire
Do Dador: Widzę, że masz wersję Cumulusa 1.9.3 - gdzie można ja pobrać? Czy jest zmieniona względem 1.9.2?

Offline Dador

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 56
    • Stacja pogody VP2 - aktualna pogoda w Rybniku i Jejkowicach
  • Typ stacji: Davis VP2 Plus, Oregon, Ecowitt
Wersja 1.9.3 jest jeszcze w fazie beta. Jednakże, nie zauważyłem niestabilnego działania. Najnowszy bulid można pobrać stad. Tam również zapoznasz się ze zmianami, jakie wprowadza wersja 1.9.3, a kilka ich jest.

Offline Epwaspotter

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 9
  • Typ stacji: TFA Primus / Technoline ws2800 / Hama EWS 800 / TFA Spectro / i jakieś z biedronki
chciałbym się jeszcze dowiedzieć jak wygląda użytkowanie paneli słonecznych w stacji LaCrosse WS2800, gdyż chyba na tą stację się zdecyduje (chodzi mi głównie czy będę mógł użytkować taki sprzęt dożywotnio? czy może co kilka lat trzeba coś wymieniać?) .

w zależności od aku i ilości słońca i temperatur, przygotuj się na minimum 2 interwencje w roku! - ja tylko miałem problemy z czujnikiem deszczu -nie doładowuje niestety (panel jest bardziej schowany), dałem mocniejsze aku i średnio co pół roku wymieniam na naładowane a stare ładuje lub kondycjonuje i trzymam jako zapas...  Więc zapomnij o dożywotnim użytkowaniu - wystarczy -20'C i każde aku padną lub coś innego zamarznie (odpukać mój anenometr 2-gi rok chodzi bez problemu)

Offline lestersex

• Cirrus
  • *
Dzięki bardzo za informacje odnośnie aku. I chciałbym sie jeszcze zapytać czy posiadasz stacje La Crosse czy jakaś inną, oraz czy dziala tobie komunikacja z cumulusem bezproblemowo?

Offline LukaszH

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 19
    • Pogoda w Łukowie
  • Typ stacji: Netatmo - Inteligentna Stacja Pogodowa
...
Najważniejszą rzeczą dla mnie jest komunikacja bezprzewodowa z PC, oraz możliwość publikacji pogody na swojej  stronie www ( i wyczytałem iż taką możliwość daje tylko program Cumulus).
...
Prawdopodobnie jest rozwiązanie żeby korzystać z dużych możliwości Cumulusa obsługującego stację WH1080 (czy nawet WH1090). Firma Ovislink robi serwery druku. Mam takie urządzonko - nie pamiętam modelu. Działa to jak normalny port USB - można do tego podpiąć drukarkę czy nawet dysk przenośny. Nie próbowałem podpinać do tego stacji musiałbym spróbować. Drukarkę (HPLJ1020), pendrive'a i nawet skaner pod to podpinałem i działa do dziś. Komunikacja przez siec WiFi.
Urządzenie podobne do tego http://www.airlive.com/product/WFP-151U ale chyba inny model

Offline lestersex

• Cirrus
  • *
Witam, pomysł ktory podrzuciłeś mógłby zadziałać więc jeśli miałbym chwile czasu to proszę przetestój to rozwiązanie i daj znać o wynikach.

Offline LukaszH

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 19
    • Pogoda w Łukowie
  • Typ stacji: Netatmo - Inteligentna Stacja Pogodowa
Odp: Primus TFA / WH1080 – bezprzewodowa komunikacja z PC / publikacja danych www
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Sierpnia, 2012, 00:08:04 »
Więc tak, już wszystko wiem.
Sprzęt który posiadam to serwer druku AirLive WFP-101U v2. Z tego co widzę już nie jest dostępny, jednakże jest następca - WFP-151U.
Zainstalowałem na e-boxie sterowniki do tego, zrobiłem restart i podpiąłem stację do niego.
Odpaliłem Cumulusa i działa, czyta dane ze stacji.
To samo EasyWather - również czyta dane.

EDIT:
Dziwna sprawa troszkę pochodziło i programy przestały widzieć stację, wyłączyłem printserwer i włączyłem ponownie i jest znowu ok.
Ale podobna sprawa czasem dzieje mi się z drukarką, czasem się wiesza. Wystarczy wyłączyć i włączyć serwer i znowu działa. Nie wiem czy w tym przypadku EasyWeather nie powoduje zawieszeń, odpaliłem Cumulusa, zobaczymy co będzie, jak narazie chodzi.
« Ostatnia zmiana: 10 Sierpnia, 2012, 00:29:43 wysłana przez LukaszH »