Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: WS 3600 - Wiatr z WSW gdy świeci słońce.  (Przeczytany 8718 razy)

Offline mati211p

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 15
    • MeteoSerwis24
  • Typ stacji: WS3600 - 11
WS 3600 - Wiatr z WSW gdy świeci słońce.
« dnia: 14 Sierpnia, 2012, 18:16:12 »
Nowy czujnik TX 12 który założyłem po spaleniu przez piorun starego wariuje gdy świeci słońce, jak jest pochmurno lub zajdzie słońce natychmiast kierunek jest ok. Co ma wspólnego słońce do wiatromierza i tego że zawsze pokazuje wtedy WSW bez względu na kierunek wiatru, prędkość jest wtedy ok.

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

WS 3600 - Wiatr z WSW gdy świeci słońce.
« dnia: 14 Sierpnia, 2012, 18:16:12 »

Offline Dador

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 56
    • Stacja pogody VP2 - aktualna pogoda w Rybniku i Jejkowicach
  • Typ stacji: Davis VP2 Plus, Oregon, Ecowitt
Odp: WS 3600 - Wiatr z WSW gdy świeci słońce.
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Sierpnia, 2012, 22:16:37 »
Wygląda to tak, jakby elektronika wariowała pod wpływem temperatury. Słońce nagrzewa czujnik i dochodzi do przekłamań w odczycie. Warto zabrać czujnik do domu, rozkręcić i podmuchać na niego suszarką. Najlepiej też wtedy sprawdzić, czy przy wzroście temperatury nie zwiera na stałe jakiegoś kontaktronu lub czy nie występuje zimny lut. Oczywiście jeśli czujnik na gwarancji, to warto odesłać. A tak w ogóle, to dość ciekawy przypadek.

Offline mati211p

• Nimbostratus
    • MeteoSerwis24
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Sierpnia, 2012, 13:32:20 »
I niestety nie jedyny, swoja drogą dziwne ale na stacji obok mnie na WS 2300 z takim samym modelem wiatromierza jest idealnie to samo, świeci słońce jest wiatr WSW, i to bardziej przypomina jakąś wadę niż uszkodzony kontaktron, bo dwa czujniki reagujące identycznie to trochę podejrzanie, wcześniejszy TX 12 działał bez zarzutu, tylko pytanie dlaczego WSW, bo nie mam pojęcia. Zbliża sie okres pogodnego nieba a ja będę miał problemy z wiatrem. Początkowo myślałem ze tamten gość ma TX 20 a ze mieszka w mieście to wiatr wieje inaczej, a prędkość ok, ale u mnie prędkość bez zarzutu a kierunek stoi na WSW póki słońce nie schowa się za chmury lub nie zajdzie. Ciekawe jest to że tak jakby temperatura nie miała na to wpływu, przy 35 i pochmurno jest ok ale przy 15 słonecznie już nie, naprawdę dziwny problem. Czy jest 10 czy 35 stopni to jest tak samo. Szkoda mi starego TX 12 rozwalonego piorunem, oczywiście wszystkie 3 czujniki nowe, ale bez gwarancji bo leżały ze 2 lata nieużywane jak nie więcej.

Offline Marcin D.

• Nimbostratus
  • Drawsko Pomorskie
  • Typ stacji: Davis Vantage Pro 2 Plus, Ws 3600 oraz wiele mniejszych :)
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Sierpnia, 2012, 08:52:00 »
U mnie w starej ws 3600 było to samo.

Offline mati211p

• Nimbostratus
    • MeteoSerwis24
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Sierpnia, 2012, 14:28:09 »
Marcin, rozwiązałeś jakoś ten problem? Na starym wiatromierzu wszystko grało, a na nowym takie jakieś dziwy sie dzieją, widzę że jesteś już trzecią osoba z takim samym problemem, więc coś z niektórymi czujnikami musi być nie tak, sprawdzałeś go może?

Offline mati211p

• Nimbostratus
    • MeteoSerwis24
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Sierpnia, 2012, 21:22:20 »
Odkryłem dziś także że jak słońce świeci cały czas problem zaczyyna się jak słońce znajdzie sie po zachodniej stronie , tak że świeci na zachodnią część wiatromierza, dziś do 14 bez problemów wiatr, problem po 14:30 trwał do 17-18. Dziś jednak w mniejszym stopniu niż podczas upalnego dnia gdy non stop jest WSW.

Offline kriu

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 21
    • Moja stacja na Wunderground
  • Typ stacji: Velleman WS1080, Evolve Pilot 6", Conrad W263, inne układy pomiarowe 1-wire
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Sierpnia, 2012, 15:30:55 »
Może problem jest z jakimś jednym kontaktronem, który nagrzewając się zwiera się i po prostu cały cza pokazuje ten kierunek.

Offline mati211p

• Nimbostratus
    • MeteoSerwis24
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Sierpnia, 2012, 22:39:26 »
Nawet jeśli sam się zwiera, to bardzo ciekawe pytanie jest dlaczego na niektórych TX 12 nie ma tego efektu i dlaczego zawsze WSW, może tak najbardziej świeci słońce na czujnik nie wiem natomiast jak dostanę nowy TX12 co powinno mieć miejsce jutro(zapłaciłem za 2 TX12 i TX 13 463zł) to sprawdzę ten czujnik i zobaczę czy z nowym nie będzie problemu. Może ten bardziej ustawiłem na N bo z kompasem , a poprzedni był bardziej na oko i mniej na N ustawiony a problemu nie było. Być może problem jest jak sie go właśnie tak ustawi jak być powinien, a poprzedni był nieco na NNW, niż na N. Może zamienię element z kontaktronami przekładając elektronikę z nowego do starego tx 12, tylko czy czujnik prędkości nie padł w nim od pioruna.

To tak nawet wygląda jakby nagrzewał się i stygł, bo on ma nawet problemy z rozwarciem się jak stacja pokazuje ten kierunek, np przez 3-4 odczyty jest WSW podczas gdy wiatromierz ustawiony jest już inaczej.Tylko czemu tak pozkauje jak są zwarte dwa kontaktrony(właściwy kierunku i ten od WSW)?

Offline mati211p

• Nimbostratus
    • MeteoSerwis24
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Sierpnia, 2012, 15:50:31 »
Zmieniłem czujnik TX12 na nowy, stary miał numer 3N6 tak jak i TX 13 teraz podłączyłem TX12 o numerze 11/2006 i nie wysyła mi danych mój TX 13 , odczyt z wiatromierza jest co 1,5 minuty zamiast 32 sekund, pojawiają się głupie dane typu poryw 10 prędkość 30km\h itp, ale nie ma już kierunku z WSW gdy swieci słońce. Czujnik reaguje tak jakby odbierał dane, bo np wysyła dane co 2 minuty przy wietrze ponad 10km\h, co 30 sekund przy wietrze <10km\h , przy czym takie dziwne rzeczy występują tylko przy tym jak odczyt drugi jest taki sam jak pierwszy, tak jakby nieodebrana dana wysłana przez czujnik. Teraz zamówiłem także TX13 o numerze 11/2006 by sprawdzić czy czujniki produkowane do tej stacji w innym czasie mogą być niekompatybilne, ale wygląda na to że wina leży w słabym zasięgu zapasowego TX13, bo aż musiałem zmienić baterie by działa a stary TX 13 nr 06/2006 jak i stary TX12 nie miały takich problemów.

Offline mati211p

• Nimbostratus
    • MeteoSerwis24
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Sierpnia, 2012, 17:10:53 »
Rozebrałem 2 TX12 ten co dobrze działał uszkodzony przez piorun i zapasowy źle działający TX12. Wszystko to samo(PCB oznaczenia, choć niektóre układy nieco inne, Jedyne co zauważyłem to układ pomiaru kierunku wiatru, ale ten co działał ok to jest tak jakby pomalowany na czarno lub częściowo czarny(może od pioruna) i na dodatek włożona jest tam czarna taśma izolacyjna na ten element, natomiast w drugim co chrzani kierunek układ jest przezroczysty i można dostrzec że ma dwie nóżki, czyżby jakiś potencjometr do oszacowywania kierunku wiatru?