Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Wczytanie danych archiwalnych od nowa  (Przeczytany 5965 razy)

Offline Mark

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 20
    • Pogoda w gminie Ślesin
  • Typ stacji: Ecowitt HP3501/WS80
Wczytanie danych archiwalnych od nowa
« dnia: 23 Sierpnia, 2012, 10:29:50 »
Swoją stację mam podłączoną do laptopa, którego często wprowadzam w stan uśpienia, by co chwilę nie uruchamiać od nowa systemu. Niestety Cumulus po takim ponownym uruchomieniu czasem wariuje - error detected.
Wczoraj zauważyłem lukę w danych między 16. a 19. Na EasyWeather też ją było widać. Odłączyłem stację, podłączyłem ponownie. Zrestartowałem program EasyWeather i wszystkie dane z wczorajszego popołudnia są. Tylko problem teraz jest z Cumulusem, bo ten aktualizuje nowsze dane i już wczoraj zassał te z tą luką i nie wiem jak mam ją uzupełnić. Jak mam wymusić, by Cumulus jeszcze raz ściągnął dane z wczoraj?

Podobnie tyczy się to wunderground.com - ściągnął wczorajsze dane z luką i teraz jak mogę jeszcze raz wgrać dane z wczoraj już bez luki?
Z góry dzięki za pomoc, bo nie mogłem znaleźć tutaj odpowiedzi na swój problem.
Dane z prywatnej stacji pogodowej Ecowitt HP3501: http://pogodaslesin.vxm.pl/pogoda/

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Wczytanie danych archiwalnych od nowa
« dnia: 23 Sierpnia, 2012, 10:29:50 »

Offline mati211p

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 15
    • MeteoSerwis24
  • Typ stacji: WS3600 - 11
Odp: Wczytanie danych archiwalnych od nowa
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Sierpnia, 2012, 11:23:44 »
Na wunderground jest tak że jak wyślesz dane raz to drugi raz już sie nie da, program sprawdza datę ostatniego wysłania danych i od tamtego momentu pobiera dane, chyba żeby go jakoś oszukać, ale i wunderground nie kasuje wszystkiego zostają dane temp maks między innymi, nawet bez danych, żeby np skasować dane do końca luki, odczekać te 5 czy 6 godzin aż wunderground pokaże updated N\A i wtedy spróbować wysłać ale chyba to nic nie da.

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
Odp: Wczytanie danych archiwalnych od nowa
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Sierpnia, 2012, 20:14:07 »

Czyli Cumulusa nie da się tak ustawić, by pobrał brakujące dane?

Po paru godzinach off-line podłączyłem stację i włączyłem EasyWeather. W ogóle nie sczytał dzisiejszych danych. Nie wiem o co chodzi. Ma te swoje 457 rekordów pobranych i nic więcej. Pojawia się często komunikat braku połączenia z urządzeniem. Mam Windows 7 32 bit. Trochę pozmieniałem interwały zapisywania danych na 5 min. Wczoraj też pojawiła się na stacji na ikonie zajętości przez dane na wykresie kołowym 1/8 zapełnienia. Nie wiem czy ma to jakiś związek z tym problemem. Sama stacja zapisuje dane, bo moge ręcznie prześledzić kolejne punkty zapisu.
Wyłączyłem EasyWeather i właczyłem Cumulusa - ten sczytał poprawne dane z całego dnia - to najważniejsze, ale może coś z tymi ustawieniami zapisu danych nie ma kompatybilności...
Dane z prywatnej stacji pogodowej Ecowitt HP3501: http://pogodaslesin.vxm.pl/pogoda/

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
Ręczne wprowadzenie danych z jednego pomiaru na wunderground.com
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Sierpnia, 2012, 21:04:17 »
Poczytałem trochę poradnik na wunderground.com i wprawdzie na razie nie wiem jak dodać większą partię danych od nowa, ale da się dodać dane ręcznie. Trzeba tylko przygotować odpowiedni adres url. Dla przykładu:
http://weatherstation.wunderground.com/weatherstation/updateweatherstation.php?ID=IWIELKOP56&PASSWORD=haslo&dateutc=2012-08-29+16%3A30%3A00&winddir=158&windspeedmph=1.0&windgustmph=1.7&tempf=75.38&rainin=0&baromin=29.91&dewptf=52.88&humidity=47&weather=&clouds=&softwaretype=vws%20versionxx&action=updateraw
Przy odpowiednich elementach trzeba wpisać te parametry, które stacja normalnie mierzy:
ID [ID stacji]
PASSWORD [hasło]
dateutc - [YYYY-MM-DD HH:MM:SS data w UTC, czyli latem 2 godziny cofnięte niż pomierzona przez stację (mysql format)] np. dla godz. 18:30 dateutc=2012-08-29+16%3A30%3A00
winddir - [0-360 wartość odchylenia od północy - kierunek]
windspeedmph - [mph prędkość wiatru]
windgustmph - [mph poryw wiatru]
humidity - [wilgotność w %]
dewptf- [punkt rosy w F
tempf - [temperatura w F]
baromin - [ciśnienie w calach rtęci] konwertery są oczywiście w internecie
rainin - [opad w ciągu godziny podany w calach]
inne możliwe parametry: http://wiki.wunderground.com/index.php/PWS_-_Upload_Protocol
« Ostatnia zmiana: 29 Sierpnia, 2012, 21:07:06 wysłana przez Mark »

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
Uzupełnienie luk pomiarowych w obserwacjach na wunderground.com
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Września, 2012, 21:46:50 »
Jak wspomniałem już wyżej problem załadunku wszystkich danych pojawia się w Cumulusie, gdy w czasie przesyłania zaległych danych "Catch up" dojdzie do zerwania połączenia z internetem. Niestety mam w domu internet przez Livebox TP i taka sytuacja zdarza się prawdopodobnie w trakcie przeciążeń sieci. W moim przypadku rozwiązanie przyszło samo.
Kiedy mnie nie ma w ciągu tygodnia stacja podłączona jest do komputera mojego brata. W ostatnich dniach musiał mieć jakieś zerwania z dostępem do internetu, bo w obserwacjach porobiły się parogodzinne luki. Niezależnie u siebie na laptopie mam zainstalowanego Cumulusa i odrębny punkt z którego ściągane są dane ze stacji (ta przecież nie przesyła informacji, że już program na danym komputerze pobierał raz te dane).
Okazało się, że stacja "posłusznie" zapisuje dane co 15 min., ale nie zawsze wszystkie pomyślnie są ładowane na wunderground.com. Jednak jeśli podłączy się stację do innego komputera to Cumulus ściągnie ponownie dane brakujące, niezależnie od tego czy były ściągane już na innym komputerze. Jeszcze raz program wykona "catch up" i w ten sposób te dane, których nie było zostaną załadowane na stronę. Te które się powtarzają zostaną nietknięte.

To nie jest do końca rozwiązanie tego problemu, ale jeśli komuś zależy na łatwym uzupełnieniu większej ilości danych pominiętych to może na innym komputerze je uzupełnić lub może też nawet na innym koncie użytkownika na tym samym (tego nie próbowałem i nie wiem czy zadziała).
« Ostatnia zmiana: 21 Września, 2012, 21:49:19 wysłana przez Mark »