Witam,
Jestem nowy na forum, więc z góry przepraszam jeżeli już na samym początku zdarzy mi się popełnić jakieś faux pas. Z nieukrywaną satysfakcją odkryłem, że tematem stacji pogodowych fascynuje się tak wiele osób i jest takie forum na którym informacje w tym zakresie można wymienić. Mam nadzieję, że znajdę tu pomoc w odpowiedzi na moje pytanie.
Poszukuję stacji umożliwiającej pozyskanie danych o opadzie atmosferycznym. Jest to główny parametr, który mnie interesuje – pozostałe są dla mnie drugorzędne. Przeglądałem specyfikacje sprzętu dostępnego na stronie Conrada ale nie wszystko jest dla mnie jasne.
1) Problem polega na tym, że niemiałbym możliwości aby regularnie sczytywać wyniki. Rozwiązaniem dla mnie optymalnym byłaby sytuacja kiedy stacja zapisywałaby w pamięci te wyniki a ja mógłbym okresowo je przegrywać do komputera. Wiem, że niektóre stacje mają takie opcje ale ja musiałbym założyć, że odczyt mógłby odbywać się nie częściej jak co ok. 3 miesiące. Czy popularne na rynku stacje dysponują taką pamięcią? Podkreślam – inne parametry nie są dla mnie istotne.
2) Z tego co się zdążyłem zorientować w przypadku opadu stałego (np. śnieg) nie jest on mierzony a deszczomierz zapisuje ten fakt interpretując temperaturę (tzn jeśli była ujemna to zapisywana jest informacja, że opad mógł mieć charakter stały). Czy dobrze zrozumiałem?
Wiem, że istnieją profesjonalne stacje (czy też same deszczomierze) ale ich koszt jest jak dla mojej studenckiej kieszeni zbyt wygórowany. Możliwość zapisywania długich serii pomiarowych, podgrzewany zbiornik umożliwiający również zgromadzenie danych o sumie opadów stałych itp. to świetne rozwiązania ale dla mnie raczej póki co niedostępne. A nawet jeśli – co jeśli z otwartego terenu ktoś takie cudo by mi ukradł!? :-)
Dlatego zwracam się do Was drodzy forumowicze licząc, że będziecie w stanie coś mi doradzić.