Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: opad atmosferyczny + zapis  (Przeczytany 8507 razy)

Offline Bipper

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: brak
opad atmosferyczny + zapis
« dnia: 13 Września, 2012, 14:44:13 »
Witam,

Jestem nowy na forum, więc z góry przepraszam jeżeli już na samym początku zdarzy mi się popełnić jakieś faux pas. Z nieukrywaną satysfakcją odkryłem, że tematem stacji pogodowych fascynuje się tak wiele osób i jest takie forum na którym informacje w tym zakresie można wymienić. Mam nadzieję, że znajdę tu pomoc w odpowiedzi na moje pytanie.

Poszukuję stacji umożliwiającej pozyskanie danych o opadzie atmosferycznym. Jest to główny parametr, który mnie interesuje – pozostałe są dla mnie drugorzędne. Przeglądałem specyfikacje sprzętu dostępnego na stronie Conrada ale nie wszystko jest dla mnie jasne.

1) Problem polega na tym, że niemiałbym możliwości aby regularnie sczytywać wyniki. Rozwiązaniem dla mnie optymalnym byłaby sytuacja kiedy stacja zapisywałaby w pamięci te wyniki a ja mógłbym okresowo je przegrywać do komputera. Wiem, że niektóre stacje mają takie opcje ale ja musiałbym założyć, że odczyt mógłby odbywać się nie częściej jak co ok. 3 miesiące. Czy popularne na rynku stacje dysponują taką pamięcią? Podkreślam – inne parametry nie są dla mnie istotne.

2) Z tego co się zdążyłem zorientować w przypadku opadu stałego (np. śnieg) nie jest on mierzony a deszczomierz zapisuje ten fakt interpretując temperaturę (tzn jeśli była ujemna to zapisywana jest informacja, że opad mógł mieć charakter stały). Czy dobrze zrozumiałem?

Wiem, że istnieją profesjonalne stacje (czy też same deszczomierze) ale ich koszt jest jak dla mojej studenckiej kieszeni zbyt wygórowany. Możliwość zapisywania długich serii pomiarowych, podgrzewany zbiornik umożliwiający również zgromadzenie danych o sumie opadów stałych itp. to świetne rozwiązania ale dla mnie raczej póki co niedostępne. A nawet jeśli – co jeśli z otwartego terenu ktoś takie cudo by mi ukradł!? :-)

Dlatego zwracam się do Was drodzy forumowicze licząc, że będziecie w stanie coś mi doradzić.

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

opad atmosferyczny + zapis
« dnia: 13 Września, 2012, 14:44:13 »

Offline Mark

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 20
    • Pogoda w gminie Ślesin
  • Typ stacji: Ecowitt HP3501/WS80
Odp: opad atmosferyczny + zapis
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Września, 2012, 19:36:11 »
Mam stację Conrad WS-0101 (WH 2080). Nie jest to stacja typowo nastawiona na zliczanie opadów atm. Przechylenie się rynienki oznacza 0.3 mm deszczu i taka jest rozdzielczość. Pewnie dla ciebie za mała dokładność. I jeszcze niektórzy robią modyfikacje, by przy silniejszym deszczu krople wody nie uciekały, bo rant lejka jest dość krótki.
Jednak jak sobie ustawisz zapis danych na co 1 h lub 2 h to chyba pamięci starczy na 3 miesiące.
Jeśli jednak dane mają być wykorzystane np. w pracy licencjackiej czy mgr to polecałbym coś bardziej wiarygodnego. Zimą jeszcze nie wiem jak to wyglądać będzie. Przy silnych opadach śniegu może taki mniejszy deszczomierz zasypać i nadmiar śniegu znajdzie się już poza urządzeniem. Faktycznie podgrzewany pluwiometr, by załatwił ten problem.
Wczoraj wydano ostrzeżenie o intensywnym deszczu od 10 do 25 mm, u mnie stacja w ciągu dwóch dni naliczyła ok. 21 mm. Nie mam porównania z inną stacją w pobliżu, bo takiej nie ma. Z pewnością przy słabych opadach mogą one być nie zmierzone, bo nie napada wtedy te 0.3 mm.
Nie wiem jak jest z pamięcią w innych stacjach, albo samych deszczomierzach elektronicznych.
Patrząc jednak na instrukcje można rozumieć, że starcza przynajmniej na parę miesięcy np.
Deszczomierz radiowy Conrad HomeStar KW-9015 - Wykres przebiegu opadów oferuje jeszcze funkcje dodatkowa. Mona tu spowodowac wyswietlenie wartosci dla ilosci opadów zmierzonych dla poszczególnych dni, tygodni lub miesiecy.
albo Stacja pogody - deszczomierz radiowy SL500 - przebieg opadów w ostatnich 6 miesiącach (HISTORY MONTHLY)
Zresztą z tego co kojarzę w meteorologii sczytuje się opady raz na dobę, chyba o 8:00 (zimą o 7:00), więc z taką częstotliwością zapisu pamięć powinna starczyć na długo.
« Ostatnia zmiana: 13 Września, 2012, 20:08:26 wysłana przez Mark »
Dane z prywatnej stacji pogodowej Ecowitt HP3501: http://pogodaslesin.vxm.pl/pogoda/

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 33
    • Aktualne warunki pogodowe ok. Gołdapi
  • Typ stacji: WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Września, 2012, 20:31:26 »
Niestety profesjonalne deszczomierze kosztują sporo, np. ten Deszczomierz RG3-M ma możliwość zapisu danych na komputerze, posiada  też sporą pamięć nawet do  30000 zapisów.
Tak jak mówiłem koszt to około 1500 to już lepiej Davis-a kupić :)
http://www.mera-sp.com.pl/rejestratory_opis.php?go=rg3_m

Deszczomierz radiowy Conrad HomeStar KW-9015 - Wykres przebiegu opadów oferuje jeszcze funkcje dodatkowa. Mona tu spowodowac wyswietlenie wartosci dla ilosci opadów zmierzonych dla poszczególnych dni, tygodni lub miesiecy.
albo Stacja pogody - deszczomierz radiowy SL500 - przebieg opadów w ostatnich 6 miesiącach (HISTORY MONTHLY)
Zresztą z tego co kojarzę w meteorologii sczytuje się opady raz na dobę, chyba o 8:00 (zimą o 7:00), więc z taką częstotliwością zapisu pamięć powinna starczyć na długo.

Z tańszych to te co kolega Mark podał, swoją drogą nawet fajne, tylko ta częstotliwość  :(
 Znalazłem jeszcze jedeną z tych "tańszych" to La Crosse Technology WS-9004U-IT
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=k82XFH536mA
Tylko stacja działa na częstotliwości 915 MHz
Tu następny deszczomierz.
http://www.giga-shop.com/pl/home-electronics/17599-battery-powered-28-lcd-screen-wireless-rain-gauge-device-withhhe-s46670.html
« Ostatnia zmiana: 15 Września, 2012, 20:53:26 wysłana przez wiatromen »

Offline kriu

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 21
    • Moja stacja na Wunderground
  • Typ stacji: Velleman WS1080, Evolve Pilot 6", Conrad W263, inne układy pomiarowe 1-wire
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Września, 2012, 22:04:13 »
RANY - jakie tam są super "zabawki": www.mera-sp.com.pl
 :o

Offline kriu

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 21
    • Moja stacja na Wunderground
  • Typ stacji: Velleman WS1080, Evolve Pilot 6", Conrad W263, inne układy pomiarowe 1-wire
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Września, 2012, 23:04:15 »

Offline Bipper

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: brak
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Września, 2012, 13:05:11 »
Przede wszystkim dziękuję wszystkim za informacje.

@Mark
Rozumiem, że w tej stacji pogodowej istnieje możliwość określenia parametrów zapisu? Tzn można ustalić jakie parametry mają być zapisywane i z jaką częstotliwością. Piszesz, że można to zrobić np dla 1h czy 2h, czy można zrobić jako zapis np dla dnia - wtedy automatycznie okres zapisu uległby teoretycznemu wydłużeniu. Faktycznie jednak - sprzęt może być nieco wątpliwy jeśli chodzi o gromadzenie w miarę wiarygodnych danych...

@wiatromen
Dziękuję za linki. Obejrzałem ten deszczomierz RG3 - fajna rzecz do szczęścia brakuje jedynie podgrzewania aby móc mierzyć całość opadu (w tym stałego). Cena zestawu (bo jak rozumiem trzeba dokupić stacje dokującą i podstawowe opragramowanie) to ok. 2tyś PLN. Trochę dużo...

A czy ktoś spotkał się z wyrobami firmy rainwise? Np tu:
http://www.rainwise.com/products/detail.php?ID=6800&Category=Rain_Gauges:Rainfall_Loggers&pageNum_cart=/products/index.php
jest dostępny zestaw deszczomierz + logger za niecałe 200USD.

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Września, 2012, 17:11:08 »
Stacja zapisuje komplet danych. Raczej nie da się wybierać, chyba, że nie podłączysz wiatromierza :)
Jest dołączony program EasyWeather i tam ustawia się interwał zapisu. Chyba można wpisać te 1440 minut. Sam nie próbowałem, ja mam 15 min i jak policzyłem przy takim ustawieniu starczy mi pamięci na ok. 6-7 tygodni. Stacja WH 2080 ze sklepu Conrad kosztuje teraz tylko 339 zł, więc nie można od niej wymagać za dużo :) Dla prywatnych potrzeb, gdzie chcę na przykład zobaczyć kiedy padał deszcz, kiedy padało najwięcej, by mieć orientację o jakie wielkości opadu chodzi, jakie były okresy suszy, porównanie opadów w poszczególnych latach (choć na razie na to dużo za wcześnie) sprzęt mi wystarczy. Może kiedyś kiedy będę mieć parę zbędnych tysięcy na koncie zainwestuje w coś bardziej profesjonalnego... :)
Nadal jednak jak kupisz pluwiometr bez podgrzewania to trudno będzie z wiarygodnością zimą. Zwłaszcza, że w ostatnich zimach zdarzały się dni kiedy spadło dużo śniegu na raz (przynajmniej jak na Wielkopolskę). Jak rozumiem zależy ci też na policzeniu rocznego opadu. Ja muszę założyć, że będzie to niemożliwe, bo deszczomierz mam na dachu i śnieg co najwyżej stopi się w słoneczne południe.

Jeśli chcesz prowadzić jakieś analizy naukowe nie powinieneś mieć certyfikowanych przyrządów?
« Ostatnia zmiana: 18 Września, 2012, 17:13:23 wysłana przez Mark »
Dane z prywatnej stacji pogodowej Ecowitt HP3501: http://pogodaslesin.vxm.pl/pogoda/

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
Opady atmosferyczne - weryfikacja
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Września, 2012, 17:56:17 »
Chciałem sprawdzić na ile moje odczyty opadów z deszczomierza są poprawne. Znalazłem ciekawą stronę (nie wiedziałem, że IMGW udostępnia te dane, bo ogólnie niechętnie się z nimi dzieli)
http://www.pogodynka.pl/polska/opad/zlewnia_warty/0

Najbliższa stacja Koło (dziwne, że nie ma ma posterunku opadowego w Koninie czy gdzieś w okolicach). Porównałem wyniki IMGW i moje:
po 8:00 IMGW Koło: 3.0 mm; u mnie 3.3 mm
po 9:00 Koło: 1.2 mm; u mnie 2.3 mm
po 10:00 Koło: 1.1 mm; u mnie 0.7 mm
po 11:00 Koło: 0.8 mm; u mnie 0.3 mm

W trakcie 4 godzin opadów sunących z południowego zachodu w Kole spadło 6.2 mm deszczu, u mnie (5 km na N od Konina) 6.6 mm. Front przesuwał się stopniowo na wschód. Odległość między dwoma miejscami to około 30 km, więc z pewnością różnice w opadach wynikają z tego dystansu, ale te 0.4 mm myślę, że to niewiele. W sobotę będzie prawdopodobnie okazja do kolejnej weryfikacji.
« Ostatnia zmiana: 19 Września, 2012, 18:02:09 wysłana przez Mark »