Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Problem z WS 3600  (Przeczytany 18290 razy)

Offline ramzi

  • Cirrus
  • *
  • Wiadomości: 14
  • Otrzymał podziękowań: 0
Problem z WS 3600
« dnia: 03 Lipiec, 2009, 07:02:01 »
Mój problem polega na tym, że moja stacja przestała podawać opady, jeśli pada drobny deszcz przez pół dnia to jeszcze zareaguje, ale też wydaje mi się wydaje że raczej zaniża dane, natomiast przy obfitym deszczu krótkoterminowym pokazuje zero (dziś przeszła burza obfite opady deszczu ok. 30 minut i nie zareagowała), kolejny jej problem polega na wilgotności, tzn. dochodzi max do 80% i koniec, gdy zacząłem chuchać na czujnik wilgotności to z 78% spadło do 26%, proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu i co może być przyczyną.
« Ostatnia zmiana: 03 Lipiec, 2009, 11:49:18 wysłana przez ramzi »

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Problem z WS 3600
« dnia: 03 Lipiec, 2009, 07:02:01 »

Offline seba

  • Stratus
  • ***
  • Wiadomości: 145
  • Otrzymał podziękowań: 4
  • Stacja DAVIS + loger IP , detektor blitzortung
Odp: Problem z WS 3600
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Lipiec, 2009, 19:44:49 »
Miałem podobny problem,co prawda  ja posiadam stację WMR.
Powiedz mi najpierw ile już masz tą stację  i jak są połączone czujniki przewodowo czy radiowo?
jak kablowo to znaczy ze możesz mieć problem z gniazdem na końcu kabla.Ja mam  zakończenie bardzo podobne jak w telefonie stacjonarnym .U mnie np to się poluzowało i musiałem dać do naprawy [wymiana kabla wraz z końcówką].
2.jeśli to nie przyniesie efektu to psuje ci się nadajnik impulsowy w  deszczomierzu przy tak zwanej kołysce.Też lepiej jak  obejrzy to serwisant .Kołyska może działać bez zarzutu a deszczomierz tego w ogóle nie czyta
Ja miałem opisywany przez ciebie problem  potem czy słabe czy duże opady  cały czas miałem wartości zero.  ;D
Pozdrawiam S.>

Offline ramzi

  • Cirrus
  • *
  • Wiadomości: 14
  • Otrzymał podziękowań: 0
Odp: Problem z WS 3600
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Lipiec, 2009, 09:51:51 »
Czujnik opadu deszczu jest podłączony kablem, natomiast nadajnik nie ma różnicy czy jest podłączony na kablu czy też radiowo i tak opadów deszczu nie przesyła, stacja ma ok. 3 lat, wczoraj przeszła burza ok godz 4 rano nic nie pokazał natomiast o godz 9 gdy już nie padało z 4 godziny pokazał 0,5 mm opadu. Jedyne wyjście to chyba wizyta w serwisie tylko nie wiem gdzie się z tym udać, czy ktoś kto naprawia rtv może to naprawić, jeśli byś mi napisał do jakiego serwisu oddałeś do naprawy byłbym bardzo wdzięczny.
« Ostatnia zmiana: 04 Lipiec, 2009, 09:55:13 wysłana przez ramzi »

Offline seba

  • Stratus
  • ***
  • Wiadomości: 145
  • Otrzymał podziękowań: 4
  • Stacja DAVIS + loger IP , detektor blitzortung
Odp: Problem z WS 3600
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Lipiec, 2009, 11:09:12 »
no mnie po 2 latach ale masz ten sam problem jak widzę. w moim przypadku deszczomierz  jest podłączony do solara kablowo ,a z solara idzie już sygnał droga radiową.
Nie nie robią napraw w takich punktach .W instrukcji którą masz do stacji powinien być namiar na punkt serwisowy ;D

Offline seba

  • Stratus
  • ***
  • Wiadomości: 145
  • Otrzymał podziękowań: 4
  • Stacja DAVIS + loger IP , detektor blitzortung
Odp: Problem z WS 3600
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Lipiec, 2009, 11:14:55 »
http://www.label.pl/po/home2200.html

Może tu coś podpowiedzą

Ja mam oregona tu mam zupełnie inny serwis niż twoja stacja . 

Offline seba

  • Stratus
  • ***
  • Wiadomości: 145
  • Otrzymał podziękowań: 4
  • Stacja DAVIS + loger IP , detektor blitzortung
Odp: Problem z WS 3600
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Lipiec, 2009, 11:22:04 »
słuchaj tam gdzie reklamowałem te powinni tobie to zrobić .Dam ci stronkę i nawiąż kontakt .
Myślę że pomogłem 

Wejdź na polecaną przeze mnie stronkę w załączniku.Ponawiam ją tutaj jak byś nie znalazł  www.stacjameteo.com

Daj wieści jak poszło  :D

Offline ramzi

  • Cirrus
  • *
  • Wiadomości: 14
  • Otrzymał podziękowań: 0
Odp: Problem z WS 3600
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Lipiec, 2009, 07:08:16 »
Dzięki spróbuje się z nimi skontaktować, na finał dam znać jak poszło.

Offline Marcin D.

  • Nimbostratus
  • ****
  • Wiadomości: 259
  • Otrzymał podziękowań: 15
  • Płeć: Mężczyzna
  • Drawsko Pomorskie
Odp: Problem z WS 3600
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Lipiec, 2009, 09:29:17 »
Już pisałem w jakimś wątku jak naprawić problem nie działającego deszczomierza:). Naprawa jest banalnie prosta, wystarczy mieć lutownice  i kontaktron. Kontaktrony w tych modelach są dość awaryjne. wystarczy wymienić i już wszystko działa. Zajmie Ci to 10-15 min. A jak wyślesz do serwisu to będzie to trwało w nieskończoność. Po co tracić kasę. Taki kontaktron nie jest drogi. Nie wiem dokładnie ile kosztuje bo ja mam swoje zapasy.;)

Co do wilgotności to rozbierz obudowę , wyczyść wszystkie styki. Ja miałem np kokon jakiegoś owada na czujniku co utrudniało cyrkulacje powietrza i jednocześnie zaniżało wilgotność.

Offline Marcin D.

  • Nimbostratus
  • ****
  • Wiadomości: 259
  • Otrzymał podziękowań: 15
  • Płeć: Mężczyzna
  • Drawsko Pomorskie
Odp: Problem z WS 3600
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Lipiec, 2009, 09:35:44 »
 sprawdź na początku czy problem leży po stronie technicznej, za nim rozbierzesz cokolwiek. wlej wodę do deszczomierza i licz ile razy łopatki opadną. 1 stukniecie to ok 0,5 mm. jeżeli np po 10 stuknięciach nie bedziesz miał  ok 5 mm na konsoli to znaczy ze problem z kontaktronem. a jeżeli wszystko ok. to może twoje odczyty zalezą od innych czynników takich jak. odległość od budynku, kąt padania deszczu, może porostu coś zasłania Ci opad.

Offline ramzi

  • Cirrus
  • *
  • Wiadomości: 14
  • Otrzymał podziękowań: 0
Odp: Problem z WS 3600
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Lipiec, 2009, 06:19:48 »
wlewałem wodę i liczyłem stuknięcia już wcześniej niestety po 15 stuknięciach ciągle było 0 w najlepszym wypadku 0,5, spróbuje wymienić ten kontrakton i wtedy będę ewentualnie dalej szukał.

Offline ramzi

  • Cirrus
  • *
  • Wiadomości: 14
  • Otrzymał podziękowań: 0
Odp: Problem z WS 3600
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Lipiec, 2009, 11:16:16 »
Kontaktron w deszczomierzu wymieniony, czekam na deszcz, na sucho wskazania poprawne, ale wszystko się okaże w najbliższej przyszłości.

Offline niszczot

  • Cirrus
  • *
  • Wiadomości: 7
  • Otrzymał podziękowań: 0
Odp: Problem z WS 3600
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Lipiec, 2009, 15:56:18 »
Witam Wszyskich.
Jako ze to mój pierwszy post na tym forum jeszcze raz Witam.
Mam 3600 2 lata to ubiegłej zimy wsio działało ok , problem pojawił się jak u kolegów w/w zerowe wskazania deszczomierza. Kontakton mam ok zanosiłem do elektronika i miernikiem sprawdzał jet ok.
Problem tkwi w przekazniku i teraz gdzie kupić nowy i czy to się opłaca symbol to TX13
Pozdrawiam


« Ostatnia zmiana: 08 Lipiec, 2009, 16:08:03 wysłana przez niszczot »

Offline ramzi

  • Cirrus
  • *
  • Wiadomości: 14
  • Otrzymał podziękowań: 0
Odp: Problem z WS 3600
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Lipiec, 2009, 16:17:51 »
Niestety opady przetestowały deszczomierz, wahadełko kiwnęło się 4 razy czyli ok. 2 mm, niestety wskazuje cały czas 0, czyli problem tkwi nie w konektorze, może tak jak kolega pisze, wina przekaźnika, jeszcze sprawdzę kabel, a później będę myślał nad przekaźnikiem.
Mam jeszcze pytanie do "niszczota" czy u Ciebie wilgotnomierz też dochodzi max do 80%?

Offline niszczot

  • Cirrus
  • *
  • Wiadomości: 7
  • Otrzymał podziękowań: 0
Odp: Problem z WS 3600
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Lipiec, 2009, 16:35:34 »
Na Maxa miałem 98%. Na 99% jestes w tej samej sytuacji co ja i bez wymiany przeaznika się nie obejdzie podejrzewam winę pioruna.
« Ostatnia zmiana: 08 Lipiec, 2009, 16:39:55 wysłana przez niszczot »

Offline ramzi

  • Cirrus
  • *
  • Wiadomości: 14
  • Otrzymał podziękowań: 0
Odp: Problem z WS 3600
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Lipiec, 2009, 16:45:27 »
Czy twoja stacja jest połaczona z przekaźnikiem kablem czy przesyła drogą radiową, jeśli radiową to czy gubi zasięg u mnie zdarza się, że nawet gdy stoi 3 m od przekaźnika to zdarza się że zgubi zasięg.