Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Pomiary z naszych stacji meteo  (Przeczytany 61523 razy)

Offline Mark

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 20
    • Pogoda w gminie Ślesin
  • Typ stacji: Ecowitt HP3501/WS80
Pomiary z naszych stacji meteo
« dnia: 21 Września, 2012, 22:37:10 »
Nie zauważyłem zbiorczego tematu dotyczącego ciekawych danych z naszych stacji. Wybór, lokalizacja i montaż stacji to dopiero początek. Najciekawszym etapem jest przecież analiza wyników, porównywanie z innymi stacjami lub okresami, ekstrema itp. Warto może podzielić się swoimi obserwacjami :) (pomijając te, które uważamy oczywiście za błędne)

Kończy się lato. Od kiedy mam stację (połowa sierpnia) najwyższą zmierzoną wartością było 36.9 st. C. 20 sierpnia. Dni stają się coraz chłodniejsze. Skończyło się już lato termiczne. Średnie dobowe temperatury nie przekraczają już 15 stopni (wczoraj u mnie 11,6 st). Niektórzy ten okres nazywają poleciem.

Dzisiejsza średnia będzie jeszcze niższa ze względu na zimny poranek. Podobno w Kielcach temp. spadła już poniżej zera. W Wielkopolsce pierwsze przymrozki zdarzają się zwykle w połowie października, więc taka sytuacja byłaby tu dość wyjątkowa.

Nad ranem u mnie (północne okolice Konina) o 6:44 stacja zanotowała zaledwie 3.6 stopnia C (oficjalne dane 3,4 st C w Kole, 3,9 st. w Poznaniu). W stolicy regionu nie było tak zimno od 18 maja, kiedy to było 1,5 st. C (dane: ogimet.com). A jak było nad ranem w waszych stacjach? :)

Patrzę na ICM i widzę, że w nad ranem w poniedziałek możliwa jest jeszcze niższa temperatura, bliska zeru stopni na 2 metrach.
« Ostatnia zmiana: 21 Września, 2012, 22:41:42 wysłana przez Mark »
Dane z prywatnej stacji pogodowej Ecowitt HP3501: http://pogodaslesin.vxm.pl/pogoda/

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Pomiary z naszych stacji meteo
« dnia: 21 Września, 2012, 22:37:10 »

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 33
    • Aktualne warunki pogodowe ok. Gołdapi
  • Typ stacji: WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320
Odp: Pomiary z naszych stacji meteo
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Września, 2012, 23:18:51 »
U mnie nad ranem było zaledwie +3,2`C a na innej stacji +2,9`C więc zimnoo, w tej chwili jest +5,9`C więc czeka mnie kolejna zimna noc, chodź w drugiej połowie nocy ma się zachmurzyć, i pewnie temp. wzrośnie.

Offline Dador

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 56
    • Stacja pogody VP2 - aktualna pogoda w Rybniku i Jejkowicach
  • Typ stacji: Davis VP2 Plus, Oregon, Ecowitt
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Września, 2012, 18:58:36 »
Podczas piątkowego poranka nieco zwątpiłem w wiarygodność pomiarów moich wszystkich termometrów. Dwa czujniki oregona rozmieszczone jeden przy gruncie, drugi na 2 m pokazały odpowiednio najniższe wartości 1,7 i 1,8 st. C. Stacja umieszczona na dachu wskazała najniżej 2,1 st. C. Zdziwiłem się nieco takimi odczytami, ponieważ rano musiałem drapać szybę w samochodzie, widziałem zaszronioną trawę oraz dachy sąsiednich budynków.Wnioskuję z tego, że mróz "sięgnął" dość wysoko. Zatem wszystkie 3 czujniki powinny wskazać ujemne wartości. Jednakże, żadna z pobliskich stacji, czy to amatorskich czy oficjalnych i profesjonalnych nie zarejestrowała mrozu. 

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Września, 2012, 23:42:58 »
Chłodny front przeszedł przez Wielkopolskę po południu. Były burze, deszcz, a nawet nawałnica i zniszczenia (Grodzisk Wielkopolski). Po przejściu deszczu zerwał się wiatr. I jest dość silny. U mnie wiatromierz wskazał o 22:15 41.8 km/h. To najsilniejszy powiew wiatru we wrześniu i w ogóle zanotowany. Dosyć dynamicznie rozpoczęła się w tym roku jesień.

W sierpniu widziałem wprawdzie na stacji w trakcie burzy 49.5 km/h, ale ten wynik nie zapisał się w pamięci, a stacja była wtedy off-line.

Zdziwiłem się nieco takimi odczytami, ponieważ rano musiałem drapać szybę w samochodzie, widziałem zaszronioną trawę oraz dachy sąsiednich budynków.Wnioskuję z tego, że mróz "sięgnął" dość wysoko.
Szronu u mnie jeszcze nie było i nie wiem jak wtedy będzie wyglądać temp. na 2 m wysokości, ale faktycznie jak był na dachach to tym bardziej przy ziemi temperatura powinna być niższa. To jest płaski teren, zagłębienie?
Póki co zmieniłem baterie na litowe Varta Ultimate (faktycznie są lekkie) i pozostaje mi czekać na temperatury z pogranicza fazy ciekłej i stałej :)
« Ostatnia zmiana: 23 Września, 2012, 10:29:48 wysłana przez Mark »
Dane z prywatnej stacji pogodowej Ecowitt HP3501: http://pogodaslesin.vxm.pl/pogoda/

Offline Areecki

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 13
    • Pogoda Bukowa
  • Typ stacji: Viking 02047 ( klon WH 1090) , Termio-1 , Termometr LT-102
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Września, 2012, 12:28:19 »
U mnie minimalne temperatury na 2 m. n.p.g w ostatnich dniach wynosiły :

23.IX ^ 5,9 C ^ 7:11
22.IX ^ 2,8 C ^ 2:21
21.IX ^ 1,5 C ^ 6:15

Fan Page Amatorskich Stacji Meteo na FB : https://www.facebook.com/groups/750342651716988/
Linki Pogodowe : http://areecki.pl/POGODA.html

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
Wrzesień bez przymrozków w Wielkopolsce
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Września, 2012, 18:47:28 »
2.9 st. C to najniższa temperatura jaką zanotowała o 2:26 moja stacja we wrześniu. I mniej w tym miesiącu już raczej nie będzie. Dla porównania w Poznaniu temperatura minimalna wyniosła 5,1 st. C, Kole 4,3 st. C, Toruniu 0,7 st. C (to stacje IMGW najbliższe mojej lokalizacji). Po wietrznym dniu temperatura zaczęła szybko spadać. Jednak przed 3:00 zaczęły nachodzić chmury związane z frontem ciepłym, co zatrzymało proces wypromieniowywania ciepła z podłoża. Dzięki temu w Wielkopolsce nie będzie zanotowanych przymrozków we wrześniu, bo prognozy na kolejne dni zapowiadają napływ cieplejszych mas powietrza.

Nie wszędzie jednak frontowe chmury dotarły.
Minus 2 stopnie przy gruncie odnotowano dzisiaj o poranku m.in. w Warszawie, Łodzi, Toruniu, Bydgoszczy i Rzeszowie.

Po 1 stopniu mrozu było tymczasem w Lublinie i Kielcach. W tym ostatnim mieście lekki przymrozek panował również na wysokości 2 metrów.
twojapogoda.pl

A jak u Was z temperaturą tej nocy? Stacje zanotowały przymrozek?
« Ostatnia zmiana: 24 Września, 2012, 18:50:50 wysłana przez Mark »

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Typ stacji: WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320
Odp: Wrzesień bez przymrozków w Wielkopolsce
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Września, 2012, 20:42:35 »

A jak u Was z temperaturą tej nocy? Stacje zanotowały przymrozek?

U mnie czyli N-E Polski był dość ciepły temp. spadła do +8,3`C, ta noc zapowiada się podobnie.

Ps. wczoraj miałem spory opad deszczu, w ciągu 12 godzin spadło 20,1 mm

Offline Areecki

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 13
    • Pogoda Bukowa
  • Typ stacji: Viking 02047 ( klon WH 1090) , Termio-1 , Termometr LT-102
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Września, 2012, 20:54:52 »
U mnie dzisiaj stacja na 200 cm zanotowała -0,2 st C o 5:42

Fan Page Amatorskich Stacji Meteo na FB : https://www.facebook.com/groups/750342651716988/
Linki Pogodowe : http://areecki.pl/POGODA.html

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
Wrzesień 2012 w pomiarach mojej stacji
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Października, 2012, 20:16:14 »
Małe podsumowanie na użytek portalu, ale może i Was zainteresuje :)

Minął pierwszy miesiąc meteorologicznej jesieni. Jaki był? Najkrócej mówiąc, suchy i ciepły. Podobnie jak w minionych latach, wpisał się w trend przedłużającego się lata.

Najcieplejszym dniem był 11. września kiedy to temperatura osiągnęła 31.4 °C, najchłodniejszym 24. września, nad ranem było zaledwie 2,9 °C. Średnia temperatura w tym okresie wyniosła 15.6 ° C, co pozwala zaliczyć go do miesiąca o letnim charakterze (średnia z wielolecia dla września w Poznaniu 13.4 ° C). Termiczne lato zakończyło się 18. września. W kolejnych dniach średnie temperatury dobowe nie przekraczały już przeważnie 15 °C.

Utrzymujące się wysokie temperatury od końca sierpnia dały na początku minionego miesiąca odczuwalne niedobory wody w glebie. W zasadzie w pierwszej dekadzie nie było odnotowanego większego deszczu. Ten pojawił się 12. i 13. września i to właśnie w tych dwóch dniach spadło prawie 2/3 miesięcznej sumy opadów. Zsumowane opady dla września wyniosły 30.9 mm przy normie o 1/4 wyższej (normalna miesięczna suma dla Torunia wynosi 45 mm). Jedynie w sześciu dniach pojawił się deszcz. Najobfitsze opady wystąpiły 13. września - 11.7 mm, czyli na jeden metr kwadratowy spadło wtedy prawie 12 litrów wody).

Najbardziej wietrzny dzień to 28. września. Średnia prędkość wiatru wyniosła wtedy 27.0 km/h. Jednak najsilniejszy poryw wiatru został odnotowany ostatniego dnia miesiąca przed południem - 43.9 km/h. Zwykle jednak wiatr był łagodny i wiał z kierunku zachodniego.

Typ pogody w październiku wygląda na razie na kontynuację aury z września. Dni stają się jednak coraz krótsze - nieuniknione są pierwsze przymrozki (prawdopodobnie w drugiej dekadzie miesiąca) oraz coraz niższe temperatury dobowe.

A jaki był u was wrzesień? :)

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
Silny wiatr
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Października, 2012, 12:34:29 »
Wczorajsze dwa dni rozpoczęły typową jesienną wędrówkę niżów z Atlantyku na wschód. I zaczęło mocniej wiać. Wczoraj przed północą u mnie stacja namierzyła 68,4 km/h.
To pierwszy tak wysoki wynik i dobry sprawdzian montażu czujników. Nic się nie przesunęło i deszczomierz nie naliczył fałszywych wyników, więc jest dobrze.

A jak mocno wiało u was?
« Ostatnia zmiana: 06 Października, 2012, 12:36:06 wysłana przez Mark »

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Października, 2012, 22:20:14 »
I to bardzo, :) chodź stacja jest zasłonięta od strony N-W i N domem i budynkiem gospodarczym to  zanotowała poryw 54 km/h, a wiało dużo więcej bo zmiotło mój anemometr własnej konstrukcji, a na liczniku ponad 60 km/h, a na ręcznym zmierzyłem to było 68 km/h, ale stałem za budynkiem więc pomiar był z fałszowany, na polu pewnie wiało grubo ponad 70 km/h.

W tej chwili też mocno zawiało po przejściu frontu chłodnego, obecnie w granicach na oko 40 km/h chodź stacja notuje 30 km/h ( jest zasłonięta przez dom )

Offline Marcin

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 2
  • Typ stacji: WH 2080
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Października, 2012, 11:38:21 »

A jak mocno wiało u was?
Wiało,wiało i to dość konkretnie. U mnie-mimo że czujnik na balkonie, poryw miałem >42 km/h. Aż szyby czasem trzeszczały.
To pierwszy tak wysoki wynik i dobry sprawdzian montażu czujników.
W mojej miejscowości dobry sprawdzian czujników mieliśmy tego pamiętnego dnia:

A tu obraz ze zniszczeń w mieście nagrany prze moją kobietę jak razem wjeżdżaliśmy do Śremu po wszystkim:

Niestety działo się to (o zgrozo) o pełnej godzinie -chyba 18:00 i akurat,hahahhahah,moja stacja nie przesyłała danych z czujników   :( więc o rekordach mogłem sobie tylko pomarzyć. O 18:07 zaczęła i tylko 42 km/h zmierzyła.
Wczorajsze dwa dni
Fajnie to zabrzmiało  ;D

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
Odp: Silny wiatr
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Października, 2012, 21:00:47 »
Wczoraj przed północą u mnie stacja namierzyła 68,4 km/h.

Mark, to są dane z Cumulusa, czy z Easy Weather ? ja zazwyczaj mam tak, że cumulus mi zaniża porywy wiatru, tak samo i tym razem EW,  zapisał wyższy wynik.

Poniżej zdjęcia

Niestety działo się to (o zgrozo) o pełnej godzinie -chyba 18:00 i akurat,hahahhahah,moja stacja nie przesyłała danych z czujników   :( więc o rekordach mogłem sobie tylko pomarzyć. O 18:07 zaczęła i tylko 42 km/h zmierzyła.

Ah też nie raz tak miałem :( , może zobacz w historii EW ??

PS. chodzi mi o zakładke system >> Scope i prawie na samym dole po prawej stronie jest "Gust .
« Ostatnia zmiana: 07 Października, 2012, 21:52:29 wysłana przez wiatromen »

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Października, 2012, 17:01:30 »
Fajnie to zabrzmiało  ;D
Tak to jest jak się potem edytuje drugi raz :)

Mark, to są dane z Cumulusa, czy z Easy Weather ? ja zazwyczaj mam tak, że cumulus mi zaniża porywy wiatru, tak samo i tym razem EW,  zapisał wyższy wynik.

Nawet nie wiedziałem, że są różnice. Dane są z Cumulusa. Wiedziałem, że ma mocno wiać i dlatego stacja była podłączona do sieci. Wtedy mi mierzy najwyższy poryw jaki był w ciągu 5 min.
EasyWeather ściąga ze stacji zapis co 10 minut, ale poryw jest podawany z co dziesiątej minuty. Jak patrzę na ok 19:30 w sobotę kiedy przyszedł szkwał to wunderground podobnie jak Cumulus podaje 68,4 km/h. W tabeli z EasyWeathera jest ok. 40 km/h (5 w skali Beauforta, powinno być 8 - wicher), czyli zmierzył pewnie poryw z 19:38, a największe uderzenie wiatru trwało z 3 minuty i nie trafiło na tę 10 minutę. Przynajmniej tak to sobie tłumaczę. Gnębi mnie to trochę, bo w praktyce stacja jak jest off-line zaniża porywy wiatru,bo brana jest właśnie ta co dziesiąta minuta... Najlepiej by było ciągle być on-line.

Co do samej wiarygodności pomiaru wiatru to wiatromierz jest na dachu i nie ma w najbliższym otoczeniu barier, trochę dalej jest dom sąsiada, 2 wyższe drzewa, a 300 m ode mnie pas lasu na NW. Pewnie gdyby jeszcze zrobić 5 m maszt to wiatr przekroczyłby te 70 km/h.
68,4 km/h - tyle padło wieczorem w piątek i sobotę (chwilę później jeszcze 64.8km/h) - stacja zaczęła piszczeć, alarm na porywisty wiatr.
« Ostatnia zmiana: 08 Października, 2012, 17:12:17 wysłana przez Mark »

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Października, 2012, 17:17:56 »
A poniżej jest to o czym mówiłem. Wyraźnie widać kiedy stacja jest on-line - porywy są wyższe i kierunek wiatru odpowiada temu, który dominował w ciągu 5 min.

Przy okazji, dzisiaj jest wietrzny dzień. Przed 16:00 w porywach 56.2km/h.