Nie zauważyłem zbiorczego tematu dotyczącego ciekawych danych z naszych stacji. Wybór, lokalizacja i montaż stacji to dopiero początek. Najciekawszym etapem jest przecież analiza wyników, porównywanie z innymi stacjami lub okresami, ekstrema itp. Warto może podzielić się swoimi obserwacjami
(pomijając te, które uważamy oczywiście za błędne)
Kończy się lato. Od kiedy mam stację (połowa sierpnia) najwyższą zmierzoną wartością było 36.9 st. C. 20 sierpnia. Dni stają się coraz chłodniejsze. Skończyło się już lato termiczne. Średnie dobowe temperatury nie przekraczają już 15 stopni (wczoraj u mnie 11,6 st). Niektórzy ten okres nazywają poleciem.
Dzisiejsza średnia będzie jeszcze niższa ze względu na zimny poranek. Podobno w Kielcach temp. spadła już poniżej zera. W Wielkopolsce pierwsze przymrozki zdarzają się zwykle w połowie października, więc taka sytuacja byłaby tu dość wyjątkowa.
Nad ranem u mnie (północne okolice Konina) o 6:44 stacja zanotowała zaledwie 3.6 stopnia C (oficjalne dane 3,4 st C w Kole, 3,9 st. w Poznaniu). W stolicy regionu nie było tak zimno od 18 maja, kiedy to było 1,5 st. C (dane: ogimet.com). A jak było nad ranem w waszych stacjach?
Patrzę na ICM i widzę, że w nad ranem w poniedziałek możliwa jest jeszcze niższa temperatura, bliska zeru stopni na 2 metrach.