Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Stacja pogodowa nie działa w czasie duzej wilgotnoci  (Przeczytany 5631 razy)

Offline jan_ryba

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: H1080
Stacja pogodowa nie działa w czasie duzej wilgotnoci
« dnia: 29 Października, 2012, 09:43:09 »
Witam,

Chciałem zpaytać czy ktos z was mial ten sam problem. Jezeli wilgotnosc powietrza na dworze wynosi powyzej 94% to stacja się wylacza (brak komunikacji)

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Stacja pogodowa nie działa w czasie duzej wilgotnoci
« dnia: 29 Października, 2012, 09:43:09 »

Offline miniomax

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 9
    • Pogoda w Smolcu
  • Typ stacji: WH-2080
Odp: Stacja pogodowa nie działa w czasie duzej wilgotnoci
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Października, 2012, 11:38:15 »
Niestety nie miałem takiego problemu ale może to jest spowodowane dużą odległością od nadajnika. Bo nie widze innej przyczyny... albo coś jest wadliwego i zwarcie się robi:D
Pozdrawiam

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 33
    • Aktualne warunki pogodowe ok. Gołdapi
  • Typ stacji: WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Października, 2012, 20:46:22 »
Nie raz mam podobnie,  :(  w czasie dużej wilgotność, szczególnie wieczorem albo nad ranem. Nie że się wyłącza tylko brak komunikacji.

Nie notuje tego codziennie raz może na 2 tygodnie, może częściej.

Offline mati211p

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 15
    • MeteoSerwis24
  • Typ stacji: WS3600 - 11
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Listopada, 2012, 13:53:14 »
A mikroprocesory w tych czujnikach co się rozłączają są jakoś zabezpieczone przed skutkami wilgoci np w mojej jest zalany w czarnej substancji, zaników jest 0 nawet przy wilgotności 100%. Ostatnio wiatromierz z podobnego powodu mi się rozłączył. Woda zebrała się we wtyczce i rozłączało go na kilkanaście godzin co godzinę. Mój czujnik ma osłonę antyradiacyjną działającą jako ochrona przed deszczem i promieniowaniem rozproszonym, sam czujnik jest wystawiony na działanie deszczu, ale nawet przy ulewie rzędu 50-60mm/h nie tracił komunikacji ze stacją , przy czym nawet TV satelitarna wtedy nie działała, przez tak silne opady.

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 33
    • Aktualne warunki pogodowe ok. Gołdapi
  • Typ stacji: WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Listopada, 2012, 20:25:49 »
A mikroprocesory w tych czujnikach co się rozłączają są jakoś zabezpieczone przed skutkami wilgoci

Chodzi Ci o same wtyczki ? .
 Nie nie są niczym zabezpieczone, to wygląda tak jak wtyk do netu. Ja dodatkowo zakleiłem taśmą, i nałożyłem oryginalną  osłonę, a wszystko jest w mojej prowizorycznej klatce.

Offline mati211p

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 15
    • MeteoSerwis24
  • Typ stacji: WS3600 - 11
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Listopada, 2012, 22:38:28 »
Gdyby to miałby być wtyczki zanikałoby wszystko oprócz temperatury i wilgotności, chyba że wtyk od deszczomierza w czasie wilgoci zwiera się , ale wtedy naliczyłoby kosmiczne opady, nie wiem czy zwarcie na wiatromierzu we wtyku wywołałoby obniżenie napięcia poniżej dopuszczalnej wartości około 2,6V. Chodzi mi o mały prostokątny układ wewnątrz czujnika do którego schodzą się wszystkie przewody(czy jest zalany czy nie), lub czy na samej płytce nie gromadzi sie wilgoć na elementach SMD. Ale jak wiadomo są to stosunkowo tanie stacje( nawet 11 razy taniej niż najlepszy DAVIS VP2 SOLAR+DATALOGGER IP - stacja na którą zbieram fundusze, chyba około 5500zł kosztuje wszystko) więc być może mają taka wadę.
U mnie stacja tylko raz się nie komunikowała, dokładnie po uderzeniu pioruna, a przyczyną było przepięcie któro zerwało transmisję i uszkodziło cały mikroprocesor, część sterującą opadami i temperaturą- naprawa nieopłacalna, czasami też jak kiwnął się deszczomierz to potrafiła się zaciąć ale tylko po wymianie baterii. Być może w tamtych czujnikach do baterii dostaje się też wilgoć. Gdzieś musi być jakaś niezamierzona ścieżka przewodząca która zbija wtedy napięcie, lub powoduje zwarcie i np obwód komunikacji będący na płytce nie działa prawidłowo.