Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Conrad WS-0101 - zasilanie zewnętrzne  (Przeczytany 4633 razy)

Offline Prorok78

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: Conrad 0101
Conrad WS-0101 - zasilanie zewnętrzne
« dnia: 14 Listopada, 2012, 08:40:28 »
Witajcie. To mój pierwszy post na forum tak więc 'dzień dobry':)

Forum przekopałem już chyba całe, od wielu dni, dzis się natomiast zarejestrowałem by Was podpytać o kilka kwestii...:)

Posiadam wymienioną w temacie stację - zamontowana na otwartym terenie, na około 3.5 metrowym maszcie... Czujnik temp. oczywiście odpowiednio niżej, podobnie jak deszczomierz... Osłona na termo w fazie projektowej...:)

Ale... Zamierzam mieć stale stację online (jak mi wreszcie podciągną kabelek do internetu) :) - w związku z tym szukam zasilania do mojej stacji... No i pytanie jest - czy ta stacja, podobnie jak inne, ma włączone podświetlenie gdy pracuje na zewnętrznym zasilaczu ?? Dodatkowo - na obudowie opismówi 6V - czy pięciovoltowy zasilacz wystarczy ?? W końcu normalnie stacja pracuje na 3 V bateryjkach... Czy macie może link do odpowiedniego zasilacza ?? Z góry dziękuję :)

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Conrad WS-0101 - zasilanie zewnętrzne
« dnia: 14 Listopada, 2012, 08:40:28 »

Offline pernaczy

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 17
    • NIESIOŁOWICE NA KASZUBACH-pogoda online
  • Typ stacji: WH 2080, TFA Spring, Oregon AWS888N
Odp: Conrad WS-0101 - zasilanie zewnętrzne
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Listopada, 2012, 15:44:11 »
Jestem również nowy na tym forum więc przede wszystkim Dzień Dobry dla wszystkich "domorosłych i tych bardziej zaawansowanych pasjonatów stacji meteo.
A co do meritum:
1. Stację posiadam od dwóch tygodni więc niekoniecznie jestem expertem ale piszę co wiem (lub co wydaje mi się że wiem))
2. Wydaje mi się, że ta stacja nie ma podświetlenia (nawet na zasilaczu). Jest tylko regulacja kontrastu wyświetlacza.
3. Będzie pasował każdy zasilacz, który daje 6V (nie wiem dlaczego 6, przecież tak jak napisałeś dwie baterie to tylko 3V) byle miał pasującą wtyczkę i - (minus) na zewnętrznym kontakcie). W sklepie Conrada rekomendują zasilacz Voltcraft USPS-600.
Kupiłem i działa doskonale. Link na Allegro: http://allegro.pl/zasilacz-sieciowy-voltcraft-usps-600-518770-146-i2779355343.html .
Pozdrawiam.
Piotr

Dzień w którym się czegoś nauczyłem nie jest dniem straconym.
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.

Offline Prorok78

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: Conrad 0101
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Listopada, 2012, 15:49:25 »
Nie no... podświetlenie jest jak sie klika w guziki :)

Offline Brecht

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 3
  • Typ stacji: Oregon Scientific BAR208HG; Conrad Ws-0101
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Listopada, 2012, 21:13:19 »
Podłącz wspomniany zasilacz, zablokuj wykałaczką przycisk podświetlenia i voila :D :P