Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Poblem z danymi gdy stacja jest ofline  (Przeczytany 5578 razy)

Offline Prorok78

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: Conrad 0101
Poblem z danymi gdy stacja jest ofline
« dnia: 14 Listopada, 2012, 08:52:27 »
Witajcie - proszę (o ile to możliwe) o wyjaśnienie mi mojego problemu... Używam easy weather i cumulusa...
Póki nie doczekam się na stałe łącze do internetu, działam na blueconnect, tak więc stacja podłączana do komputera i internetu jest sporadycznie (kilka razy na dobę)... Gdy kożystam z easy weather, program zciąga dane ze stacji i np na wykresach mam ciągłość wskazań... (również za okres gdy stacja leżała na biurku i nie była podłączona do komputera...
W cumulusie zaś, widzę jedynie dane, które zostały zarejestrowane od czasu odtatniego podłączenia do komputera - np podłączę stację o godzinie 20, sprawdzam dane o 23. W takiej sytuacji będę miał dane jedynie z tych trzech godzin (pomiędzy 20 a 23)... Jeśli odłączę stację na godzinę od komputera, podłączę ją znów o 24, to tych poprzednich danych już nie mam....:( Nie znikają mi tylko wartości maksymalne zarejestrowanych parametrów :( Jak to ogarnąć?? Cumulus pracuje bezpośrednio łącząc się ze stacją - nie korzystam z plików easy weather...

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Poblem z danymi gdy stacja jest ofline
« dnia: 14 Listopada, 2012, 08:52:27 »

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 33
    • Aktualne warunki pogodowe ok. Gołdapi
  • Typ stacji: WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320
Odp: Poblem z danymi gdy stacja jest ofline
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Listopada, 2012, 13:43:55 »
Próbowałeś wgrać nowego Cumulusa ? system to Windows.?

Offline Dador

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 56
    • Stacja pogody VP2 - aktualna pogoda w Rybniku i Jejkowicach
  • Typ stacji: Davis VP2 Plus, Oregon, Ecowitt
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Listopada, 2012, 18:18:18 »
Jaki interwał zapisu masz ustawiony na stacji? Możesz go zmienić przez program EasyWeather. Najlepiej ustawić na 10, 15 lub 30 minut. Zależnie jak Ci pasuje. Podobne pytanie dotyczy się cumulusa. Jaki interwał zapisu danych masz w nim ustawiony Configuration->Station->Data log interval? Jak masz możliwość, to wrzuć zrzut ekranu z wykresem temperatury lub wiatru, aby zobaczyć jak to faktycznie wygląda w cumulus.

Offline Prorok78

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: Conrad 0101
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Listopada, 2012, 20:44:51 »
Dzięki za odpowiedzi...:) Problem się rozwiązał a powód problemów był banalny...

Istotna była kolejność działania - najpierw podłączyć stację, później odpalić Cumulusa... i jest ok. Ja robiłem odwrotnie i program nie czytał mi danych... Teraz jest w porządku :)

www.sps-photo.com/weather