Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Oregon BAR208 czy coś innego  (Przeczytany 17402 razy)

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
Odp: Oregon BAR208 czy coś innego
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Października, 2011, 09:59:45 »
czujniki oregona można ustawić na 3 kanałach

Niektóre czujniki oregona mają nawet 5 kanałów np. czujnik RTGN318 do BAR908HG i BAR800.
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #15 dnia: 28 Października, 2011, 09:59:45 »

Offline koondel

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Grudnia, 2011, 17:36:10 »
Więc, trochę z opóźnieniem... Ja posiadam tego oregona od roku. Co do funkcji massage to przez cały rok pokazywała tylko komunikaty FOG i FROST. Czasami gubi sygnał czujnika zewnętrznego na chwilę, mam jeszcze oregona rmr382 ten ma tak samo... Jednak nie przeszkadza to tak naprawdę. Sprawdzalność pogody na poziomie podawanym przez producenta czyli 75%. Przydatne podświetlenie, szczególnie w zimowych miesiącach. Poza tym świetny desing. Mankament to cena, choć trochę spadła przez rok...

Offline Dador

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 56
    • Stacja pogody VP2 - aktualna pogoda w Rybniku i Jejkowicach
  • Typ stacji: Davis VP2 Plus, Oregon, Ecowitt
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Grudnia, 2011, 17:52:22 »
Dziś odkryłem dlaczego w moim oregonie 208HG nie miałem żadnych komunikatów w polu message. Mianowicie aby wszystko działało, tj. migała dioda LED w zakresie -2 do 3 st. C informująca o możliwośći wystąpienia gołoledzi i aby pojawiały się ww. komunikaty w polu message, należy bezwzględnie umieścić sensor thermo-hygro na kanale 1.
U mnie był on na kanale 2 zaś na 1 był sensor thermo i dlatego nic mi się nie pojawiało w polu message.

Offline marek_r_67

• Cirrus
  • *
  • Typ stacji: Oregon 208 HG
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Października, 2012, 12:21:26 »
Witam,

dziękuję za rady zawarte na tym forum. Oregon 208 HG to moim zdaniem super stacja, sprawdzałem z miernikami wzorcowymi, odchyłka faktycznie tak jak podaje producent wynosi zaledwie 0.1 stopnia C i około 1-2% wilgotości - w szerokim zakresie pomiarów.

Jedyna wada, to dość duża bezwładność czujnika (np. biorę stację z dworu (+10 stopni) i dość długo trzeba czekać aby się zrobiło (+21 - temp w pokoju) - ale podejrzewam że to właśnie wpływa na jej wysoką dokładność. Coś za coś.

Niektórzy polecają tutaj zakup w hihawie, moim zdaniem jest tam mega drogo.

Ja kupiłem na allegro u tego użytkownika: http://allegro.pl/listing.php/search?string=taniutko-oregon-stacja&category=0&description=1&sg=0

Stacja z polską instrukcją i gwarancją w ZIBI. Nie polecam zakupu w Conradzie (okazuje się, że wtedy towar wysyłają z Niemiec - długo to trwa - z gwarancją pewnie też są problemy)

Offline Mark

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 20
    • Pogoda w gminie Ślesin
  • Typ stacji: Ecowitt HP3501/WS80
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Października, 2012, 13:28:43 »
Stacja z polską instrukcją i gwarancją w ZIBI. Nie polecam zakupu w Conradzie (okazuje się, że wtedy towar wysyłają z Niemiec - długo to trwa - z gwarancją pewnie też są problemy)

Nie wiem czy tak długo. Pisali, że do 4 dni roboczych trwa dostarczenie przez UPS (od momentu zaksięgowania na konto przelewu) i tak było w moim przypadku. Trzeba upolować dni promocyjne z dostawą gratis i za przesyłkę nie trzeba płacić. Z gwarancją nie wiem jak jest, na szczęście póki co nie musiałem tego sprawdzać. Instrukcji polskiej by pewnie nie było w paczce, ale mają je na swojej stronie.
« Ostatnia zmiana: 17 Października, 2012, 13:30:58 wysłana przez Mark »
Dane z prywatnej stacji pogodowej Ecowitt HP3501: http://pogodaslesin.vxm.pl/pogoda/

Offline marek_r_67

• Cirrus
  • *
  • Typ stacji: Oregon 208 HG
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Października, 2012, 14:51:36 »
A ile płaciłeś? Ja jak liczyłem, to taniej wyszło mi brać z allegro - ale dobrze że piszesz, że szybko w miarę wysyłka - 4 dni można poczekać. Chociaż ja miałem swój towar po 24h, hehe najpierw się zastanawiałem miesiąc nad wyborem a jak już zdecydowałem chciałem tego samego dnia najlepiej mieć u siebie stacyjke :)

Offline Mark

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 20
    • Pogoda w gminie Ślesin
  • Typ stacji: Ecowitt HP3501/WS80
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Października, 2012, 16:21:08 »
Rozumiem pośpiech, też nie mogłem się doczekać :)
To był niestety tydzień, gdzie było święto 15. sierpnia, więc jeden dzień akurat wypadł \środa\. 13 sierpnia był przelew i zaksięgowanie. Potem na UPS możesz śledzić paczkę, więc pamiętam, że wieczorem 14. sierpnia przesyłka, gdzieś była między Berlinem a granicą, bo u nas był ustawowo dzień wolny od pracy. 16 sierpnia paczka była w moich okolicach, ale została na noc w jakimś ich punkcie przeładunkowym i stację miałem 17. sierpnia rano. Myślę, że gdyby nie ten 15. sierpień to może i w 3 dni by się uwinęli - zależy też czy mieszkasz w zachodniej Polsce.

Nie płaciłem za dostawę swojej i dodatkowo jako nowy klient dostałem 20 zł rabatu (co jakiś czas są jeszcze takie właśnie promocje). Wtedy stacja kosztowała 419 zł (teraz już 349 zł), a ja dałem 399 zł.
« Ostatnia zmiana: 17 Października, 2012, 16:23:32 wysłana przez Mark »
Dane z prywatnej stacji pogodowej Ecowitt HP3501: http://pogodaslesin.vxm.pl/pogoda/

Offline Brecht

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 3
  • Typ stacji: Oregon Scientific BAR208HG; Conrad Ws-0101
« Odpowiedź #22 dnia: 08 Listopada, 2012, 19:51:47 »
Poczekaj na zimę i temperatury minusowe - pomiary wilgotności zatrzymują się na określonym poziomie i odżywają przed wiosną ;) To niby dosyć częsta wada czujnika dołączonego do 208HG. Mam ją już ponad rok i poza tą drobną wadą sprawuje się świetnie - polecam!

Offline Brecht

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 3
  • Typ stacji: Oregon Scientific BAR208HG; Conrad Ws-0101
« Odpowiedź #23 dnia: 08 Grudnia, 2012, 20:13:47 »
Kolejna zima testowa dla stacji Oregon BAR208 HG. Jak na razie odpukać - wskazania wilgotności zewnętrznej w minusowych temperaturach wiarygodne, chociaż temperatura nie spadła jeszcze poniżej -6 stopni. Zobaczymy jak się zachowa przy dwucyfrowym mrozie. W czujniku z początkiem zimy zmieniłem baterie na Energizer Lithium... może to coś pomogło.
« Ostatnia zmiana: 08 Grudnia, 2012, 20:15:42 wysłana przez Brecht »