Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Stacja pogody, termometr - jaki do 50zł  (Przeczytany 5300 razy)

Offline marrcin

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
Stacja pogody, termometr - jaki do 50zł
« dnia: 12 Grudnia, 2012, 19:47:29 »
Witam, z racji tego ze mój obecny termometr troche oszukuje, szukam jakiegoś innego do 50zł, nie wiem co wybrać bo tego jest sporo, zalezy mi zeby dokładnie pokazywał temp. zewn. wewn.
Mieszkam w bloku i nie wiem co lepsze czy z radiowym czujnikiem czy na kabelku bedzie lepiej?
Obecnie mam bioterm najprostszy taki z trzema okraglymi okienkami ale tak jak wspomniałem zawyża mi temp zewn o 4C i czesto pojawia się na ekranie hh:hh - nie wiem czemu.
Jeszcze mam pytanie, czy ten czujnik radiowy rozumie że musze przykręcić do ściany bloku ?
Proszę o pomoc w wyborze i dziękuje.
« Ostatnia zmiana: 12 Grudnia, 2012, 19:52:03 wysłana przez marrcin »

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Stacja pogody, termometr - jaki do 50zł
« dnia: 12 Grudnia, 2012, 19:47:29 »

Offline Brecht

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 3
  • Typ stacji: Oregon Scientific BAR208HG; Conrad Ws-0101
Odp: Stacja pogody, termometr - jaki do 50zł
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Grudnia, 2012, 19:52:14 »
Odsuń czujnik trochę dalej od wnęki okiennej  - zyskasz ze 2 stopnie dokładności. Kolejne dwa stopnie to naturalna różnica od warunków panujących w mieście a tam, skąd odczytujesz wzorcową temperaturę (mierzona zapewne 2 metry nad gruntem i w oddaleniu od zabudowań).

Offline marrcin

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Grudnia, 2012, 20:09:54 »
Właśnie czujnik mam po za wneką okienną ale przyklejony na "kropelke" do ściany bloku 10cm w bok od parapetu.

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 33
    • Aktualne warunki pogodowe ok. Gołdapi
  • Typ stacji: WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Grudnia, 2012, 20:27:24 »
szukam jakiegoś innego do 50zł, nie wiem co wybrać bo tego jest sporo, zalezy mi zeby dokładnie pokazywał temp. zewn. wewn.

Jeśli zależy Ci  tylko na temperaturze zewnętrznej to polecam WS 9162. IT, posiadam od roku tą stacje i jak na razie jest ok.

Recenzje przeczytasz tu.http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=970.0

Jeśli masz pytania pisz.
« Ostatnia zmiana: 12 Grudnia, 2012, 20:34:53 wysłana przez wiatromen »