Kalibracja czujnika ciśnienia atm. stacji nie jest prostą sprawą. Chyba najlepiej jest to robić przy pomocy już skalibrowanego barometru. Większość instrumentów do pomiaru ciśnienia jest kalibrowana przez producenta w fabryce. Ale różnie to bywa z tą dokładnością kalibracji. Moja stacja nie została dobrze skalibrowana. Napiszę wiec, jak ustawiam swoją stację. Dokładność ok 1 hPa.
Korzystam z mapy ciśnienia kraju ze strony IMGW. Tutaj link -
http://www.pogodynka.pl/cisnienieOdczytuję z tej mapy jakie jest ciśnienie zredukowane na poziom morza dla położenia mojej stacji na daną godzinę (0).
P(0)(map) = 1014.0 hPaObliczam różnicę DP(0) miedzy ciśnieniem odczytanym z mapy a ciśnieniem bezwględnym (abs) mojej stacji z tej samej godziny (0).
P(0)(abs) = 987.2 hPaDP(0) = P(0)(map) - P(0)(abs) = 26.8 hPaZmieniam aktualne (1) ciśnienie względne (rel) w stacji tak, żeby wskazywało na ciśnienie zredukowane na poziom morza.
P(1)(rel) = P(1)(abs) + DP(0)Sprawdzam w następnych (n) godzinach jakie są różnice dP(n) miedzy ciśnieniem z mapy a ciśnieniem (rel) stacji.
|dP(n)| =| P(n)(map) - P(n)(rel) | <= 1 hPaJeżeli interesuje nas ciśnienie na jakimś innym poziomie odniesienia, np. rzeczywistym poziomie naszej stacji, to trzeba wykonać obliczenia tak zwanym wzorem barometrycznym.