Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Ustawienie ciśnienia atmosferycznego w stacji pogody  (Przeczytany 14695 razy)

Offline tomaszko79

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 2
    • Pogoda w Kleczay Górnej
  • Typ stacji: SOENS 270009
Ustawienie ciśnienia atmosferycznego w stacji pogody
« dnia: 18 Grudnia, 2012, 23:07:58 »
Koledzy mam takie pytanie jak najlepiej wyskalować stację aby wskazywała faktyczne ciśnienie?

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Ustawienie ciśnienia atmosferycznego w stacji pogody
« dnia: 18 Grudnia, 2012, 23:07:58 »

Offline theoben

• Cirrocumulus
  • **
Odp: Ustawienie ciśnienia atmosferycznego w stacji pogody
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Grudnia, 2012, 09:18:34 »
Witam!

Są dwa pojęcia ciśnienia:
-ciśnienie bezwzględne mierzone przez stację pogodową w miejscu pomiaru i tutaj dokładność pomiaru zależy od jakości stacji pogodowej
-ciśnienie względne (ciśnienie bezwzględne odniesione do poziomu morza) służy do porównywania ciśnień bezwzględnych, bo ciśnienie bezwzględne zależy również od wysokości n.p.m.(im wyżej tym jest mniejsze).

Może być taka sytuacja,że dwie stacje oddalone od siebie powiedzmy o ok 1 km,ale różniące się wysokością na której się znajdują np o 50m będą wskazywały różne ciśnienia bezwzględne.Po sprowadzenia do ciśnienia względnego powinny pokazywać zbliżone wyniki.
Do przekształcenia ciśnienia bezwzględnego we względne służą stosowne wzory lub algorytmy.

Musiałbyś sprecyzować o jakie ciśnienie ci chodzi.

Pozdrawiam

Offline tomaszko79

• Stratus
    • Pogoda w Kleczay Górnej
  • Typ stacji: SOENS 270009
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Grudnia, 2012, 22:19:27 »
O tym to ja wiem tylko nie wiem jaka informacja  była by bardziej wiarygodna dla innych czy wynik na poziomie stacji czy rzeczywisty.

Offline theoben

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Grudnia, 2012, 09:11:33 »
ciśnienie względne (ciśnienie bezwzględne odniesione do poziomu morza) służy do porównywania ciśnień bezwzględnych, bo ciśnienie bezwzględne zależy również od wysokości n.p.m.(im wyżej tym jest mniejsze).

Witam!

Napisałem ci przecież, że ciśnienie względne służy do porównywania ciśnień bezwzględnych, bo kompensuje różnice wysokości n.p.m, gdzie dokonywane są pomiary-a więc wyniki nie są obarczone wpływem wysokości pomiaru n.p.m.

Pozdrawiam

Offline bitoff

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: chcę kupić
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Grudnia, 2014, 18:24:38 »
Zakupiłem na allegro nową powystawową w dobrej cenie :) Zastanawiam się teraz nad jej ustawieniem. Dokładnie chodzi mi o ciśnienie atmosferyczne. Wyświetlać można ABS lub REL czyli bezwzględne i względne. Aktualnie:

ABS - absolutne - bezwzględne = 990,8 hpa
REL - relatywne - względne - 1010,8 hpa

temperatura    -2,2 stopnia
wysokość nad poziomem morza - 232 m
miejscowość - Spytkowice 34-116

Oczywiście mam możliwość korekty ale tego nie robiłem. Jak się za to zabrać żeby dobrze to ustawić, a może tak już jest dobrze?

Offline geofinder

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 10
    • Stacja meteo - Rososz
  • Typ stacji: Viking 02041, Renkforce WH2600, Ecowitt GW1002
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Stycznia, 2015, 23:13:25 »
Kalibracja czujnika ciśnienia atm. stacji nie jest prostą sprawą. Chyba najlepiej jest to robić przy pomocy już skalibrowanego barometru. Większość instrumentów do pomiaru ciśnienia jest kalibrowana przez producenta w fabryce. Ale różnie to bywa z tą dokładnością kalibracji. Moja stacja nie została dobrze skalibrowana. Napiszę wiec, jak ustawiam swoją stację. Dokładność ok 1 hPa.

Korzystam z mapy ciśnienia kraju ze strony IMGW. Tutaj link - http://www.pogodynka.pl/cisnienie
Odczytuję z tej mapy jakie jest ciśnienie zredukowane na poziom morza dla położenia mojej stacji na daną godzinę (0).

P(0)(map) = 1014.0 hPa

Obliczam różnicę DP(0) miedzy ciśnieniem odczytanym z mapy a ciśnieniem bezwględnym (abs) mojej stacji z tej samej godziny (0).

P(0)(abs) = 987.2 hPa

DP(0) = P(0)(map) - P(0)(abs) = 26.8 hPa

Zmieniam aktualne (1) ciśnienie względne (rel) w stacji tak, żeby wskazywało na ciśnienie zredukowane na poziom morza.

P(1)(rel) = P(1)(abs) + DP(0)

Sprawdzam w następnych (n) godzinach  jakie są różnice dP(n) miedzy ciśnieniem z mapy a ciśnieniem (rel) stacji.

|dP(n)| =| P(n)(map) - P(n)(rel) | <= 1 hPa

Jeżeli interesuje nas ciśnienie na jakimś innym poziomie odniesienia, np. rzeczywistym poziomie naszej stacji, to trzeba wykonać obliczenia tak zwanym wzorem barometrycznym.
« Ostatnia zmiana: 13 Stycznia, 2015, 13:09:30 wysłana przez geofinder »