Niedawno udało mi się, przy pomocy forum sandaysoft, uzyskać patent na umieszczenie aktualnych danych pogodowych, które można nałożyć na obraz z kamery. Sposób jest dość prosty i zasadniczo każdy sobie z nim poradzi. Przedstawię to na przykładzie zastosowanym przeze mnie.
Potrzebny będzie program
Cumulus (pobiera dane pogodowe ze stacji) oraz
YawCam (program do obsługi kamery pogodowej). Oba są darmowe i proste w obsłudze.
Po kolei
Krok 1.
Należy utworzyć plik tekstowy
temperaturaT.txt w folderze (domyślnie) C:\Program Files\Cumulus\web
W treści pliku należy wpisać tagi internetowe (lista tagów programu cumulus w zakładce: Help->Help topics->Creating a web site->Web tags), którymi posługuje się program cumulus. Jednostki należy dopisać ręcznie. I tak przykładowo:
<#temp>°C <#hum>% <#wlatest>km/h <#currentwdir> <#rfall>mm <#press>hPa
Krok 2.
W programie cumulus wchodzimy w
Configuration->Internet->FilesTeraz zaznaczamy pola po kolei:
Local filenames:
C:\Program Files\Cumulus\web\temperaturaT.txtW tym oknie wybieramy ścieżkę do pliku temperaturaT.txt na dysku.
Binary? :
Zostawiamy pusteRemote filenames:
C:\Users\Dador\.yawcam\extravars\{temperature}.txt Parę ważnych słów wyjaśnienia odnośnie powyższego okienka. Otóż program YawCam posiada plik {temperature}.txt który można użyć do wyświetlania swoich danych w formie tekstowej, właśnie np. dotyczących temperatury. Bardzo ważna w tym przypadku jest prawidłowa lokalizacja tego pliku na dysku. Ścieżka powinna być zgodna z powyższą.
Proces?:
Zaznaczamy! Proces ten odpowiada za nadpisywanie pliku {temperature}.txt danymi z pliku temperaturaT.txt.
Realtime?: Opcjonalnie. Jeśli chcemy aby dane były odświeżane na bieżąco, to zaznaczamy. Jeśli dane mają się odświeżać tak jak strony internetowe, to zostawiamy puste.
FTP?: Puste
To tyle jeśli chodzi o program cumulus. Jeśli wszystko dobrze ustawimy to w folderze \web powinien pojawić się również plik temperaturaT.txttmp. Oczywiście po zmianach tych opcji resetujemy program, aby nowe zmiany zostały wprowadzone.
Pozostaje ustawić jeszcze program YawCam. Wchodzimy w Opcje->Edytuj opcje. Następnie należy ustawić program jak na poniższym obrazku. Oczywiście pozycja, czcionka, rozmiar, kolor dowolne.
Przykład dotyczy mojego ustawienia. Oczywiście istnieje dowolność konfiguracji.