Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z forum wyrażasz zgodę na używanie cookies. Więcej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Czyjnik wilgotności - nie działa  (Przeczytany 11120 razy)

Offline Areecki

  • Cumulonimbus
  • *****
  • Wiadomości: 506
  • Otrzymał podziękowań: 13
  • Płeć: Mężczyzna
    • ikonka GG
    • Pogoda Bukowa
  • Miejscowość: Osiek ( woj. świętokrzyskie )
  • Typ stacji: Viking 02047 ( klon WH 1090) , Termio-1 , Termometr LT-102
Czyjnik wilgotności - nie działa
« dnia: 14 Styczeń, 2013, 15:15:39 »
Od dawna mam problemy z tym czujnikiem. Dzisiaj już kompletnie na stacji nic się nie pokazuje.
Są tylko dwie - - . Co mogło się stać ?

Fan Page Amatorskich Stacji Meteo na FB : https://www.facebook.com/groups/750342651716988/
Linki Pogodowe : http://areecki.pl/POGODA.html

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Czyjnik wilgotności - nie działa
« dnia: 14 Styczeń, 2013, 15:15:39 »

Offline ackk

  • Cirrocumulus
  • **
  • Wiadomości: 27
  • Otrzymał podziękowań: 0
Odp: Czyjnik wilgotności - nie działa
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Styczeń, 2013, 21:08:57 »
Moim zdaniem czujnik Ci się poprostu zepsuł - to dość delikatny element.
Miałem podobnie. Pomogła niestety dopiero jego wymiana.
Spadła mi kiedyś osłona radiacyjna a obudowę nadajnika mam nieszczelną. Popadało, w nocy przyszedł przymrozek i po czujniku. Sama wilgoć mu napewno nie przeszkadza, ale wilgoć i mróz potrafią go widocznie uszkodzić.  Objawy bardzo podobne jak u Ciebie.
Przelutowałem ten z bazy (zamieniłem je miejscami), bo trudno je dostać, a są takie same. Co ciekawe ten z zewnątrz w domu chodził dobrze. W bazę możesz zamiast czujnika dać  kondensator, bo bez wilgotności nie będziesz miał wogóle odczytów wewnętrznych, a tak tylko wilg. cały czas 99%. Można też kupić cały nadajnik ...

Offline Areecki

  • Cumulonimbus
  • *****
  • Wiadomości: 506
  • Otrzymał podziękowań: 13
  • Płeć: Mężczyzna
    • ikonka GG
    • Pogoda Bukowa
  • Miejscowość: Osiek ( woj. świętokrzyskie )
  • Typ stacji: Viking 02047 ( klon WH 1090) , Termio-1 , Termometr LT-102
Odp: Czyjnik wilgotności - nie działa
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Styczeń, 2013, 11:04:13 »
Czy wiesz jaki czujnik dokładnie tam się znajduję ?
Nie da się go prze-lutować ?

Fan Page Amatorskich Stacji Meteo na FB : https://www.facebook.com/groups/750342651716988/
Linki Pogodowe : http://areecki.pl/POGODA.html

Offline kslawin

  • Cirrus
  • *
  • Wiadomości: 11
  • Otrzymał podziękowań: 1
    • ikonka GG
  • Typ stacji: WS1080
Odp: Czyjnik wilgotności - nie działa
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Styczeń, 2013, 13:16:01 »
Gdzieś tu na forum było pisane, że można kupić na wymianę czujnik termo-higro, ale zabij mnie, nie mogę tego odszukać  :-\

Edit:
Poszukałem i znalazłem:
http://www.electric-store.eu/pl/Consumer-Computer-Products/Zegary-zegarki-i-stacje-pogody/Stacje-pogodowe/92749-Cz%C4%99%C5%9Bci-Thermo-/-hydro-Przetwornik-Ws1080.htm
Cena...
Hmmmm...
 >:(
« Ostatnia zmiana: 15 Styczeń, 2013, 13:32:21 wysłana przez kslawin »

Offline Areecki

  • Cumulonimbus
  • *****
  • Wiadomości: 506
  • Otrzymał podziękowań: 13
  • Płeć: Mężczyzna
    • ikonka GG
    • Pogoda Bukowa
  • Miejscowość: Osiek ( woj. świętokrzyskie )
  • Typ stacji: Viking 02047 ( klon WH 1090) , Termio-1 , Termometr LT-102
Odp: Czyjnik wilgotności - nie działa
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Styczeń, 2013, 15:41:11 »
Ale chodzi mi o sam czujnik wilgotności

Fan Page Amatorskich Stacji Meteo na FB : https://www.facebook.com/groups/750342651716988/
Linki Pogodowe : http://areecki.pl/POGODA.html

Offline Marcin D.

  • Nimbostratus
  • ****
  • Wiadomości: 255
  • Otrzymał podziękowań: 15
  • Płeć: Mężczyzna
  • Drawsko Pomorskie
    • ikonka GG
  • Typ stacji: Davis Vantage Pro 2 Plus, Ws 3600 oraz wiele mniejszych :)
Odp: Czyjnik wilgotności - nie działa
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Styczeń, 2013, 17:02:09 »
Cytuj
Sama wilgoć mu napewno nie przeszkadza, ale wilgoć i mróz potrafią go widocznie uszkodzić.

Wilgoć nie przeszkadza do momentu kondensacji. Jeżeli skondensuje to jest po czujniku. Stwierdziłem to doświadczalnie mimo, że nie było mrozu.
Cytuj
http://www.electric-store.eu/pl/Consumer-Computer-Products/Zegary-zegarki-i-stacje-pogody/Stacje-pogodowe/92749-Cz%C4%99%C5%9Bci-Thermo-/-hydro-Przetwornik-Ws1080.htm
Cena...
Hmmmm...

Dokładnie .Cena dramatyczna. Dlatego ja zrezygnowałem z naprawy ws 3600. Za 2 lata znowu by się zepsuła. 
Tu masz SHT10, nie wiem czy będzie pasował do ws1080. http://www.tme.eu/pl/details/sht10/czujniki-wilgotnosci/sensirion/#
Tylko ten jeden element mierzy zarówno temperaturę i wilgotność. Zastanów się dwa razy przed wymianą bo możesz zostać bez niczego jak coś nie wyjdzie. Tak to masz chociaż temperaturę jeszcze.

Offline Areecki

  • Cumulonimbus
  • *****
  • Wiadomości: 506
  • Otrzymał podziękowań: 13
  • Płeć: Mężczyzna
    • ikonka GG
    • Pogoda Bukowa
  • Miejscowość: Osiek ( woj. świętokrzyskie )
  • Typ stacji: Viking 02047 ( klon WH 1090) , Termio-1 , Termometr LT-102
Odp: Czyjnik wilgotności - nie działa
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Styczeń, 2013, 19:39:08 »
Już kiedyś tak miałem, dopiero jak się ociepliło i przewiało dobrze czujnik termo/hydro to zaczął działać.

Fan Page Amatorskich Stacji Meteo na FB : https://www.facebook.com/groups/750342651716988/
Linki Pogodowe : http://areecki.pl/POGODA.html

Offline ackk

  • Cirrocumulus
  • **
  • Wiadomości: 27
  • Otrzymał podziękowań: 0
Odp: Czyjnik wilgotności - nie działa
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Styczeń, 2013, 22:38:04 »
Sam czujnik można kupić, ale dość trudno. Potrzebny jest taki o symbolu HS1101LF.

W nadajniku i odbiorniku są identyczne.
Kiedyś było już o tym na forum:http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=76.msg448#msg448
Często można spotkać podobne (w białej obudowie), mają jednak inną charakterystykę i nie będą poprawnie działać - pewnie można jakoś skalibrować.
Nigdzie natomiast nie spotkałem całego modułu wilgotności.
Co do kondensatora zamiast czujnika to można wlutować taki ~180pF i oszukać w ten sposób moduł do czasu, kiedy coś znajdziesz.
Z tego, co rozumię to w manualu pisze, że część może być myta w wodzie destylowanej, natomiast w skrajnych warunkach powinien wytrzymać 1000h, to chyba niewiele...

Offline Areecki

  • Cumulonimbus
  • *****
  • Wiadomości: 506
  • Otrzymał podziękowań: 13
  • Płeć: Mężczyzna
    • ikonka GG
    • Pogoda Bukowa
  • Miejscowość: Osiek ( woj. świętokrzyskie )
  • Typ stacji: Viking 02047 ( klon WH 1090) , Termio-1 , Termometr LT-102

Fan Page Amatorskich Stacji Meteo na FB : https://www.facebook.com/groups/750342651716988/
Linki Pogodowe : http://areecki.pl/POGODA.html

Offline Areecki

  • Cumulonimbus
  • *****
  • Wiadomości: 506
  • Otrzymał podziękowań: 13
  • Płeć: Mężczyzna
    • ikonka GG
    • Pogoda Bukowa
  • Miejscowość: Osiek ( woj. świętokrzyskie )
  • Typ stacji: Viking 02047 ( klon WH 1090) , Termio-1 , Termometr LT-102
Odp: Czyjnik wilgotności - nie działa
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Styczeń, 2013, 15:00:58 »
Jak otworzyć czujnik termo/hydro ? On jest klejony czy na zatrzaski ?
Bo zdemontowałem go i przedmuchałem ale chciałem, jeszcze zajrzeć do środka.

Fan Page Amatorskich Stacji Meteo na FB : https://www.facebook.com/groups/750342651716988/
Linki Pogodowe : http://areecki.pl/POGODA.html

Offline Dador

  • Nimbostratus
  • ****
  • Wiadomości: 420
  • Otrzymał podziękowań: 48
  • Płeć: Mężczyzna
    • Rybnik - Smolna
  • Miejscowość: Rybnik
  • Typ stacji: Davis VP2 Plus, Oregon x3
Odp: Czyjnik wilgotności - nie działa
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Styczeń, 2013, 15:37:57 »
Czujnik jest sklejony, nie posiada żadnych zatrzasków. Przy otwieraniu polecam korzystać z czegoś na wzór karty bankomatowej, gdyż np. śrubokrętem łatwo można wygiąć lub połamać obudowę z plastiku.

Offline Areecki

  • Cumulonimbus
  • *****
  • Wiadomości: 506
  • Otrzymał podziękowań: 13
  • Płeć: Mężczyzna
    • ikonka GG
    • Pogoda Bukowa
  • Miejscowość: Osiek ( woj. świętokrzyskie )
  • Typ stacji: Viking 02047 ( klon WH 1090) , Termio-1 , Termometr LT-102
Odp: Czyjnik wilgotności - nie działa
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Styczeń, 2013, 16:43:55 »
Na razie nie zaglądałem do środka, był w domu kilka godzin i suszył się w temp około 35 C.
Może to coś pomoże, jak nie to będę musiał dobrać się do środka.
Stacja na razie złapała sygnał i nie pokazuje w ogóle wilgotności.
Chciałem jeszcze odmrozić wiatromierz i czujnik kierunku wiatru ale jest tyle lodu, że chyba poczekam na odwilż.
http://scr.hu/0fqx/bw2rg
http://scr.hu/0fqx/cwkt7
« Ostatnia zmiana: 24 Styczeń, 2013, 16:45:39 wysłana przez Areecki »

Fan Page Amatorskich Stacji Meteo na FB : https://www.facebook.com/groups/750342651716988/
Linki Pogodowe : http://areecki.pl/POGODA.html

Offline Mark

  • Nimbostratus
  • ****
  • Wiadomości: 278
  • Otrzymał podziękowań: 13
  • Płeć: Mężczyzna
    • Pogoda w gminie Ślesin
  • Miejscowość: Ślesin k. Konina
  • Typ stacji: Conrad WS-0101 (WH 2080)
Odp: Czyjnik wilgotności - nie działa
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Styczeń, 2013, 18:18:18 »
A ja mam przy tej pogodzie wilgotność na poziomie 76% (po lekkiej kalibracji w Cumulusie). Patrzę na poznańską depeszę i tam jest 75%, Toruń 82%, Inowrocław 91%, a Kalisz 92%. Dziwny jest ten parametr, ale i tak moja stacja go zaniża w niskich temperaturach, jak pisałem wcześniej.

Te zlodowaciałe mierniki wiatru wyglądają jak rzeźby lodowe :) Ale jeszcze parę dni... Sam się bałem, że przy ostatnim spadku poniżej 0*C znów mi łopatki przymarzną, ale nie, zresztą pewnie też dzięki temu, że wtedy dość mocno wiało. Cały czas się obracają, i duży mróz czy śnieg im nic nie robi. Choć u mnie nie było w tym tygodniu takiej chwilowej odwilży jak na południu.

Offline kriu

  • Cumulonimbus
  • *****
  • Wiadomości: 513
  • Otrzymał podziękowań: 21
  • Płeć: Mężczyzna
    • Moja stacja na Wunderground
  • Miejscowość: Rzeszów
  • Typ stacji: Velleman WS1080, Evolve Pilot 6", Conrad W263, inne układy pomiarowe 1-wire
Odp: Czyjnik wilgotności - nie działa
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Styczeń, 2013, 18:47:38 »
Ja rozbierałem czujnik. Rozklejałem go za pomocą karty bankomatowej.
Tutaj to opisałem: http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=340.msg8357#msg8357
Jest tam też parę fotek.

A co do oblodzenia to wczoraj odłączyłem przewody od wiatromierzy ponieważ wskazania wariowały - pokazywało wiatr 160km/h i porywy ponad 200km/h. Podejrzewam, że wiatromierz zamarz w okolicy kontaktu kontaktronu z magnesem i jak zawiało to coś się tam lekko poruszało i kontaktron nabijał impulsy.

Offline Areecki

  • Cumulonimbus
  • *****
  • Wiadomości: 506
  • Otrzymał podziękowań: 13
  • Płeć: Mężczyzna
    • ikonka GG
    • Pogoda Bukowa
  • Miejscowość: Osiek ( woj. świętokrzyskie )
  • Typ stacji: Viking 02047 ( klon WH 1090) , Termio-1 , Termometr LT-102
Odp: Czyjnik wilgotności - nie działa
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Styczeń, 2013, 07:38:26 »
Dzięki za odpowiedzi. Czujnikowi chyba spodobały się odwiedziny w ciepłym i suchym pomieszczeniu.
Trochę przedmuchałem i wysuszyłem i po kilku godzinach czujnik się obudził. Na "oko" pokazuje dobrze, ciekawe jak będzie sobie radził ze zmianami.
Przynajmniej jest lepiej niż wcześniej.
http://scr.hu/0fqx/g0niy

Co do czujników wiatru to chyba poczekam do odwilży i wtedy im "pomogę" pozbyć się lodu.
Oby tylko nie było dużego wiatru zanim lód opadnie.
« Ostatnia zmiana: 25 Styczeń, 2013, 07:58:03 wysłana przez Areecki »

Fan Page Amatorskich Stacji Meteo na FB : https://www.facebook.com/groups/750342651716988/
Linki Pogodowe : http://areecki.pl/POGODA.html