Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Uszkodzony czujnik kierunku wiatru WS0101  (Przeczytany 3829 razy)

Offline TAZo666GM

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: Conrad WS 0101 USB
Uszkodzony czujnik kierunku wiatru WS0101
« dnia: 28 Stycznia, 2013, 14:22:13 »
Witam. Mam problem z czujnikiem kierunku wiatru. Nie wyświetla mi na stacji pogody kierunku "NE' i "E". Tzn. kiedy ustawię któryś z tych kierunków, to znika mi ta strzałka (na żółto).

Czy może być to spowodowane przez któryś z zaznaczonych elementów na płytce (czerwony, żółty - kontaktron).

Dodam że jak obracam głowicą to przy każdej pozycji (tzn. "N","NE","E", itp) słychać tyknięcie (chyba) kontaktronu.

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Uszkodzony czujnik kierunku wiatru WS0101
« dnia: 28 Stycznia, 2013, 14:22:13 »

Offline Areecki

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 13
    • Pogoda Bukowa
  • Typ stacji: Viking 02047 ( klon WH 1090) , Termio-1 , Termometr LT-102
Odp: Uszkodzony czujnik kierunku wiatru WS0101
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Stycznia, 2013, 14:34:52 »
Sprawdzałeś przewody ? Nie wiem jak to jest z czujnikiem kierunku wiatru czy sygnał jest wysyłany jako napięcie poszczególnych kontaktronów ( stacja musi jakoś odróżniać kierunki ) . A jak z danymi, czy jeśli na stacji nie są wyświetlane kierunki przez strzałkę na ekranie to w zapisie danych też ich nie ma ?
Najlepiej sprawdź miernikiem uniwersalnym czy wszystkie kontaktrony działają.

Fan Page Amatorskich Stacji Meteo na FB : https://www.facebook.com/groups/750342651716988/
Linki Pogodowe : http://areecki.pl/POGODA.html

Offline Dador

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 55
    • Stacja pogody VP2 - aktualna pogoda w Rybniku i Jejkowicach
  • Typ stacji: Davis VP2 Plus, Oregon, Ecowitt
Odp: Uszkodzony czujnik kierunku wiatru WS0101
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Stycznia, 2013, 15:10:20 »
Prawdopodobnie uszkodzeniu uległy rezystory. Sprawdź jaką mają rezystancję. Jeśli wartość różni się o więcej niż 1% (te rezystory mają właśnie 1% błędu) to nadają się do wymiany. Kłopotem jest to, że są to elementy SMD i będzie problem z lutowaniem. Lutowanie SMD najczęściej robią serwisy GSM lub komputerowe. Tam szukaj pomocy jeśli okaże się, że trzeba je przelutować.