Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Bardzo wolne zmiany wskazań.  (Przeczytany 5451 razy)

Offline aatrapa

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: Jakiś Bioterm
Bardzo wolne zmiany wskazań.
« dnia: 12 Stycznia, 2013, 11:34:01 »
Witam,

Kupiłem tanią stację meteo Bioterm ....   
Problem polega na tym iż bardzo wolno zmienia się temperatura. Przeprowadziłem testy.
Zarówno stacja i jej czujnik zewnętrzny leżą obok siebie na stole w kuchni.
Następnie oba wkładam do lodówki na tą  samą półkę i odczytuje temperaturę co 5 minut otwierając tylko drzwi.

stacja          czujnik zewnętrzny
mieszkanie   21,4           20,2
+5 min        19,1(-2.3)   14,0(-6,2)
+10 min        16,5(-2.6)   11,3(-2,7)
+15 min        14,3(-2.2)   10,2(-1,1)
+20 min        12,8(-1,5)     9,4(-0,8)

Przecież to jakiś żart w trakcie 5min temperatura opada tylko około 2,5 stopnia.
1. To ograniczenie tego gównianego modelu czy po prostu stacje pogodowe tak mają?
2. Rozumiem że dokładność wskazań tego modelu to +/- 1 stopień ale w moich pomiarach to co najmniej 4-5 stopni. Zepsuta stacja?

3. Jaką stację zakupić aby:
- dokładność wskazań miała 0,5 stopni
- dwa czujniki zewnętrzne
- miała zegarek z datą
- wskazywała temperaturę otoczenia natychmiast tj. wkładam do zamrażarki i po minucie mam pomiar rzeczywistej temperatury a nie spadek o 2,5 stopnia.

Więcej funkcji nie potrzebuje

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Bardzo wolne zmiany wskazań.
« dnia: 12 Stycznia, 2013, 11:34:01 »

Offline Marcin

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 2
  • Typ stacji: WH 2080
Odp: Bardzo wolne zmiany wskazań.
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Stycznia, 2013, 13:53:05 »
Rzeczywiście coś z tymi odczytami jest nie tak.
No po 20 minutach to już oba czujniki powinny się porządnie ustabilizować i pokazywać względnie tę samą temperaturę.
Odczyt stacji (wew.) będzie wolniej spadał ponieważ tam masz zasłonięty czujnik obudową stacji która jest wstępnie nagrzana a czujnik (zew.) masz odsłonięty i jest bardziej podatny na zmiany temperatury.
Po Twoich pomiarach widzę ,że w mieszkaniu miałeś różnicę +/- 1'C czyli tyle ile przewiduje producent,czyli dobrze.
Trochę martwić może różnica po 20 minutach w lodówce.Przez tak długi czas obie temperatury nie powinny się różnić aż tak wiele.
No i rzeczywiście coś wolno spada odczyt.
Chyba musisz się z tym pogodzić ponieważ:
Kupiłem tanią stację meteo
Wydaje Ci się ,że kupiłeś stację-tymczasem prawdopodobnie kupiłeś termometr wew/zew.
3. Jaką stację zakupić aby:
Musisz podać przedział cenowy,wtedy może ktoś pomoże.
EDIT:
Właściwie to podaj model tego urządzenia bo nawet nie wiem dobrze o czym piszę odpowiadając Ci  :)
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia, 2013, 13:54:47 wysłana przez Marcin »

Offline aatrapa

• Cirrus
  • *
  • Typ stacji: Jakiś Bioterm
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Stycznia, 2013, 14:08:37 »
to będzie ta
http://stacje-pogody.pl/659_stacja_pogody_bioterm_181408.html

Potrzebuje zegarka, daty i  termometru wewnętrznego i 2 zdalnych. Żadnych innych bajerów zwiększających cenę nie musi być. Szybkie odczytywanie temperatury otoczenia i dokładność 0,5 stopnia.

Cena do 150 PLN.

Offline irek

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 7
  • Typ stacji: TFA Primus, WS 2300
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Stycznia, 2013, 15:45:17 »
Ja bym polecił TFA Easy Go http://stacje-pogody.pl/741_stacja_pogody_tfa_dostmann_easy_go.html

Czujnik zewnętrzny wyposażony jest w dodatkową sondę, która błyskawicznie reaguje na zmianę temperatury. Po przez wyświetlacz już sam czujnik staje się termometrem wew/zew a dodatkowo wysyła dane do stacji.
Stacja odbiera trzy kanały, więc można dokupić dodatkowy czujnik jednokanałowy(bez sondy)  i masz pomiar z trzech miejsc(stacja + 2 czujniki)

Co do dokładności to prawie wszystkie tego typu stacje/termometry charakteryzują się błędem +/- 10C ale określonego dla szerokiego zakresu pomiaru temperatury. Może być tak, że w okolicach zera czujnik będzie wskazywać idealnie a poniżej -10 lub powyżej +30 pomiar będzie zawyżony lub zaniżony nawet o 1o
Zwykle najdokładniejsze pomiary są w temperaturze pokojowej.

Dodam jeszcze, że na opakowaniach niektórych stacji/termometrów lub w materiałach reklamowych producenta są prezentowane zdjęcia stacji z czujnikiem i wyświetlonymi różnymi temperaturami

Offline kriu

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 21
    • Moja stacja na Wunderground
  • Typ stacji: Velleman WS1080, Evolve Pilot 6", Conrad W263, inne układy pomiarowe 1-wire
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Stycznia, 2013, 18:10:05 »
... Jaką stację zakupić aby:
- wskazywała temperaturę otoczenia natychmiast tj. wkładam do zamrażarki i po minucie mam pomiar rzeczywistej temperatury a nie spadek o 2,5 stopnia.
Zaraz zaraz, czegoś tu nie rozumiem - stacją masz zamiar mierzyć temperaturę w zamrażarce? Przecież stacja bazowa powinna stać w domu a tutaj temperatura zmienia się baaaaaardzo wolno. O co mi chodzi - o to, że reakcja stacji bazowej na zmianę temperatury nie musi by szybka - w domu jest przeważnie pomiędzy 18-26 stopni a zmiany są rzędu 1st/godzinę albo mniej.
ps. jaka była rzeczywista temperatura w lodówce podczas pomiarów? Jeżeli ok. 10st to wszystko jest w porządku ze stacją.

Offline Ojcon

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Stycznia, 2013, 18:54:46 »
Mam tę samą stacje, albo bardzo podobną i temp w czujniku zmienia się w ciągu paru minut.