Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Kollron WS 10256 - przypadkowe dźwięki?  (Przeczytany 5430 razy)

Offline Kony

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: WS 10256
Kollron WS 10256 - przypadkowe dźwięki?
« dnia: 18 Lutego, 2013, 13:40:52 »
Od prawie 9 lat jest użytkownikiem w/w stacji z jednym czujnikiem zewnętrznym i od jakiegoś czasu pojawił się problem... Stacja co kilka/kilkanaście minut generuje jeden lub dwa sygnały dźwiękowe. Na wyświetlaczu nic się nie zmienia. Problem jest najbardziej uciążliwy po wymianie baterii - wtedy najczęściej "pika", a gdy są słabe baterie to jest spokój - ale za to słabo widać na wyświetlaczu :-\ Czy ktoś z Forumowiczów miał podobny problem i jakoś go rozwiązał? Firma kollron chyba nie istnieje - ich numer telefonu to informacja o braku takiego numeru. Chyba wylutuję głośniczek - ale to nie jest rozwiązanie...

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Kollron WS 10256 - przypadkowe dźwięki?
« dnia: 18 Lutego, 2013, 13:40:52 »

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
Odp: Kollron WS 10256 - przypadkowe dźwięki?
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Lutego, 2013, 08:00:34 »
Sygnał dźwiękowy generowany przez  stację pogody jest potwierdzeniem dokonanej operacji (np. zatwierdzenia jakiegoś ustawienia w menu, połączenia z czujnikiem, bądź też pojawia się w innych przypadkach, sygnalizując np. słabe baterie.
Jeśli sygnał pojawia się bez wyraźnej przyczyny, a stacja spełnia swoja rolę pokazując wszystkie wymagane opcje pomiarowe, oznacza to nieprawidłową pracę urządzenia. Najprawdopodobniej powstaje gdzieś zwarcie na płytce, bądź też w jakimś miejscu jest tzw. "zimny lut". Takie sytuacje się zdarzają, stacja też pracuje już dobrych kilka lat. Jeśli znasz się na elektronice lub znasz osobę parającą się tym zajęciem, najlepiej byłoby zajrzeć do środka i wówczas sprawdzić, co się dzieje.

Offline Kony

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: WS 10256
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Lutego, 2013, 09:16:44 »
Wziąłem dzisiaj do pracy w celu spojrzenia na elektronikę i... po wyjściu z domu i teraz w pracy od ponad 2 godzin stacja milczy. Widać jest to problem z czujką. W domu jeszcze raz wszystko zresetuję i w odpowiedniej kolejności włącze (najpierw stacja, potem czujnik - chyba tak?) i ew. wymienię baterie w czujniku.

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 33
    • Aktualne warunki pogodowe ok. Gołdapi
  • Typ stacji: WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Lutego, 2013, 20:57:40 »
 Prawdopodobnie stacja nie może znaleźć czujnika dlatego nie raz pika, tak mi się zdaje. A ile kanałów ma ta stacja ?

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Lutego, 2013, 16:13:41 »
Prawdopodobnie stacja nie może znaleźć czujnika dlatego nie raz pika, tak mi się zdaje. A ile kanałów ma ta stacja ?

Wydaje się, że nie o to tu chodzi  :) Gdyby nie mogła znaleźć czujnika, Kolega napisałby o tym a ponadto nie miałby na wyświetlaczu danych parametrów zewnętrznych. Mam nadzieję, że się odezwie i napisz o co chodziło  :)

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 33
    • Aktualne warunki pogodowe ok. Gołdapi
  • Typ stacji: WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Lutego, 2013, 21:59:46 »
Wydaje się, że nie o to tu chodzi  :) Gdyby nie mogła znaleźć czujnika, Kolega napisałby o tym a ponadto nie miałby na wyświetlaczu danych parametrów zewnętrznych. Mam nadzieję, że się odezwie i napisz o co chodziło  :)

Wiem, zgadzam się poniekąd z tobą, ale taki przypadek miałem w stacji z marketu że przy słabym sygnale stacja "pikała" ( raz ) i jak spoglądałem na wyświetlacz nr kanału uległ zmianie.  ;D