Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Rejestracja prędkości i kierunku wiatru z jak najmniejszym interwałem czasowym  (Przeczytany 4606 razy)

Offline Łukasz

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: Davis Vantage Pro 2
Witam serdeczne,

to jest mój pierwszy post a sam jestem świeżym użytkownikiem Vantage PRO2

stacji pogody używam w pracy i niezbędne są dla mnie informacje o prędkości wiatru i jego kierunku w maksymalnie najkrótszych odstępach czasu. wiem już, że stacja wyświetla dane o prędkości aktualizowane co ok 2,5s oraz, że zapisuje w raporcie średnią prędkość z ostatnich 10min aktualizowaną co minutę. taki raport jest niestety nieprzydatny a siedzenie i spisywanie na kartkę danych z panelu jest niewygodne i często niemożliwe do wykonania.
Moje pytanie polega na tym czy idzie jakoś zmusić stację, żeby zapisywała dane o prędkości wiatru co powiedzmy 5s. ale rzeczywistą prędkość a nie średnią z 10min. Czy jest możliwy taki zapis w pamięci stacji a potem jego ściągniecie na komputer czy trzeba mieć panel podpięty non-stop. Oraz czy są może jakieś inne alternatywne programy do rejestracji aktualnej prędkości wiatru (urzywam WeatherLink 5.9.0)

Z góry dziękuje za pomoc i wyrozumiałość dla początkującego.
Pozdrawiam

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Offline agrovative

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 5
  • Typ stacji: DAVIS Vantage Pro2 Plus
Najmniejszy interwał zapisu danych do datalogger jest 1 min. Nie ma mniejszego. Zapis co 5 sekund co miałby dawać? Przeanalizuje Pan aż tak dużą ilość danych jeśli będzie Pan dysponować danymi z kilku dni?

Datalogger jeśli zapisuje dane co min. wyciąga średnią z tego okresu a poza tym rejestruje największy podmuch wiatru w tym czasie. Czy to nie będzie wystarczająca informacja dla Pana?

Offline Łukasz

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: Davis Vantage Pro 2
Dziękuję za odpowiedź,

teoretycznie potrzebne nam są dokładne próbki prędkości wiatru co 1s. Mierzymy zupełnie inną wartość zależną poniekąd od wiatru i rejestrujemy ją co 1s ale z racji ograniczeń technicznych można przyjąć też próbkę co 5 s. najlepiej ostatnią a nie średnią.
Z drugiej strony patrząc wiem, że dane wyświetlane na stacji czy też w weatherLink sa aktualizowane chyba co 2,5-3s. skoro stacja takie dane wysyła to czy istnieje program potrafiący takie wartości przechwycić i zapisać?

Co do analizowania takich danych to też nie potrzebuję analizować całego dnia a np 10min. a poza tym nie robię tego osobiście tylko przelicza się to w arkuszach excel więc nie istotne ile tych danych jest.

Wiem również, że np na turbinach wiatrowych mają wiatromierze rejestrujące wartości co 1s. ale to już chyba sprzęt ultradźwiękowy który jest poza moim zasięgiem.