Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: WH2080 i Ambient WeatherHub2 Universal IP Ethernet Server  (Przeczytany 2937 razy)

Offline inmud

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 1
  • Typ stacji: WS2080
WH2080 i Ambient WeatherHub2 Universal IP Ethernet Server
« dnia: 26 Lutego, 2013, 21:02:56 »
Witam,

to mój pierwszy post, więc przy okazji się przedstawiam - nazywam się Filip i chcę kupić stację WH2080. Ponieważ może ona logować tylko 4080 rekordów, wychodzi mi na to, że synchronizacja z komuterem musi się odbywać co 2,5 dnia by zachować ciągłość danych. Nie zawsze mogę dokonać takiej synchronizacji, a zależy mi na ciągłości danych w długim okresie.

Jeśli dobrze rozumiem rozwiązaniem jest zakup serwerka, takiego jak ten:
Ambient Weather WeatherHub2 Universal IP Ethernet Server for Weather Stations opisany pod linkiem:
http://www.ambientweather.com/weambnslu2.html

Czy istnieją może tańsze rozwiązania?
Zależy mi na urządzeniu, które będzie zasysać dane z control panela oraz automatycznie publikować je w internecie.

Pozdrawiam,
Filip

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

WH2080 i Ambient WeatherHub2 Universal IP Ethernet Server
« dnia: 26 Lutego, 2013, 21:02:56 »

Offline Dador

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 56
    • Stacja pogody VP2 - aktualna pogoda w Rybniku i Jejkowicach
  • Typ stacji: Davis VP2 Plus, Oregon, Ecowitt
Odp: WH2080 i Ambient WeatherHub2 Universal IP Ethernet Server
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Lutego, 2013, 21:55:58 »
Tylko lub aż 4080 rekordów. Stacja może zapisywać dane co 5 minut (najmniejsza wartość) lub nawet co 240 minut, czyli 4 godziny (największa wartość)! Zatem jeśli przy zapisie co 5 min pamięć zapełni się i zostanie nadpisana nowymi rekordami po 14 dniach to przy zapisie maksymalnym będzie to już 680 dni. Najbardziej optymalną wartością jest zapis co 10 minut. W tym przypadku pamięć urządzenia zapełni się po 28 dniach. Stacja nie zapisuje każdego odczytu do pamięci. Interwał czasowy zapisu można określić w programie EasyWeather. Powinien być dołączony do stacji.

Do publikacji danych w Internecie wystarczy komputer, laptop, terminal, router z gniazdem USB z zainstalowanym oprogramowaniem. Dużo przydatnych informacji, jak zacząć zabawę z prezentowaniem danych ze stacji, znajdziesz tutaj na forum. Trzeba poszukać.
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego, 2013, 22:05:50 wysłana przez Dador »

Offline inmud

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 1
  • Typ stacji: WS2080
Odp: WH2080 i Ambient WeatherHub2 Universal IP Ethernet Server
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Lutego, 2013, 08:55:33 »
Dziękuję Dador za informacje - to częściowo rozwiązuje mój problem.

Zalezy mi jednak na serwerze, który będzie automatycznie forwardował dane, bo często zdarzy się sytuacja, że nie będę miał dostępu do stacji przez 3 tygodnie, a na danych mi zależy.

Pozdrawiam,
Inmud