Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: WH1080 problem z nadajnikiem zew  (Przeczytany 9126 razy)

Offline matis333

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
WH1080 problem z nadajnikiem zew
« dnia: 10 Marca, 2013, 18:10:12 »
Witam.

Ostatnio pojawil sie problem z nadajnikiem, mianowicie rozlaczyl sie z baza. Wczesniej baza pokazywala mi ze baterie sa slabe ale trwalo to dosc dlugo i ciagle chodzilo wiec nie zwracalem uwagi, az w koncu padly. Zmienilem je jakos dzien pozniej czy moze dwa. Baterie nie wylane ani nic podobnego, zreszta jeszcze byly w miare sprawne. Zmieniam na nowe i zdziwienie bo czerwona dioda nie gasnie, tym samym nadajnik nie laczy sie z baza. Postanowilem zostawic go wylaczonego na dluzej, ale nie demontowalem go z dachu. Po okolo 24 godzinach, wkladam nowe baterie i cud! Dziala! Radosc dlugo nie trwala bo pochodzil tydzien i ta sama sytuacja z tym ze baza nie wskazywala na slabe baterie (dalem nowe). Znowu poczekalem 24H jednak tym razem sie nie udalo, dioda ciagle swieci. Ma ktos pomysl co jest grane?

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

WH1080 problem z nadajnikiem zew
« dnia: 10 Marca, 2013, 18:10:12 »

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
Odp: WH1080 problem z nadajnikiem zew
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Marca, 2013, 18:45:48 »
Czy podczas uruchamiania, postępowałeś zgodnie z instrukcją obsługi? Po wymianie baterii w czujniku, względnie w stacji bazowej, należy postępować tak, jak byś stację uruchamiał poraz pierwszy. Poza tym sprawdź jeszcze czy przypadkiem ze starych baterii nie wyciekł elektrolit i czy styki w komorze baterii czujnika, są czyste.

Offline Dador

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 56
    • Stacja pogody VP2 - aktualna pogoda w Rybniku i Jejkowicach
  • Typ stacji: Davis VP2 Plus, Oregon, Ecowitt
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Marca, 2013, 19:50:56 »
Wymieniałeś baterie na alkaliczne czy litowe? Proponuje zdemontować czujnik, zanieść do domu i poczekać aż wszystko w nim wyschnie, tzn. niech poleży z 2-3 dni w temperaturze pokoju. Jeśli po tym czujnik dalej nie zadziała, to z dużym prawdopodobieństwem można będzie stwierdzić, że dokonał żywota. Jeśli stacja jest na gwarancji, to powinni go wymienić na nowy. Jeśli już po, to nowy dostaniesz w Thermo Center z Radomia.

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 33
    • Aktualne warunki pogodowe ok. Gołdapi
  • Typ stacji: WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Marca, 2013, 21:23:30 »
Miałem kiedyś podobny problem więcej w tym temacie http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=836.msg5643#msg5643

Offline Marek_SP9BQJ

• Cirrocumulus
  • **
  • Typ stacji: obecnie EWS 2900, poprzednio WS1080
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Marca, 2013, 13:02:52 »
Witam!

U mnie też kilkanaście dni temu stacja a raczej jej czujnik zew. odmówiła posłuszeństwa. Najpierw pojawiały się jakieś dziwne wpisy temp. np 1000C dotyczyło to też ciśnienia oraz opadów(to pojawiało się znacznie wcześniej).
Jeszcze co do poziomu opadów -to od wiosny deszczomierz mam zabezpieczony siatką przeciw owadom a pojawiały się i stąd ni z owąd poziomy ok.600mm.
Stacja pracuje nieprzerwanie od grudnia 2009r.
Wymieniłem baterie, bez zmian, te niby stare Energizer lithium (włożone jesienią) okazały się o niebo lepsze, maja razem 3,40V ale to nic nie pomogło.
Zdemontowałem, rozebrałem, wymyłem spirytusem płytkę,po posmarowaniu nieagresywnym topnikiem przelutowałem, wymyłem, przeczyściłem styki gniazd RJ,  wysuszyłem i ruszyło! 
Mam wątpliwości na jak długo to starczy, w malutkim rezonatorze w obudowie pod lupą zauważyłem małą dziurkę -trudno stwierdzić czy rezonator stracił szczelność.
Po uruchomieniu wewnątrz na  wyświetlaczu miga symbol baterii z napisem Tx (chyba ma to oznaczać niski stan baterii czujnika zewnętrznego, niestety nie znalazłem tego nigdzie w opisie.
Może ktoś podpowie.
Uruchomiłem Cumulusa ale nie pokazuje błędu.
Co Koledzy na to? bardzo proszę o komentarze,

pozdrawiam życząc Wesołych Swiąt Wielkiej Nocy  Marek
pogoda w Iskrzyczynie koło Skoczowa

na razie nie działa http://sp9bqj.pl/strona/pogoda/mobile.html

Offline pernaczy

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 17
    • NIESIOŁOWICE NA KASZUBACH-pogoda online
  • Typ stacji: WH 2080, TFA Spring, Oregon AWS888N
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Marca, 2013, 21:21:04 »

Po uruchomieniu wewnątrz na  wyświetlaczu miga symbol baterii z napisem Tx (chyba ma to oznaczać niski stan baterii czujnika zewnętrznego, niestety nie znalazłem tego nigdzie w opisie.
Może ktoś podpowie.
Informacja o symbolu baterii z napisem Tx znajduje się w polskiej instrukcji do stacji, możliwej do ściągnięcia ze strony www.conrad.pl
Piotr

Dzień w którym się czegoś nauczyłem nie jest dniem straconym.
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Marca, 2013, 07:51:13 »
To czy ogniwa posiadają właściwe napięcie, można sprawdzić mierząc ten parametr voltomierzem a w przypadku jego braku, choćby takim prostym przyrządzikiem, który od czasu do czasu można zakupić w Lidlu. I wówczas wiemy, czy przyczyną naszych kłopotów mogą być słabe ogniwa, czy też nie.
« Ostatnia zmiana: 26 Marca, 2013, 07:54:04 wysłana przez Serenator »

Offline Marek_SP9BQJ

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Marca, 2013, 10:34:09 »
Koledzy pernaczy i Serenator!

Dziękuję za zainteresowanie się moim problemem.
Na stronie Conrada nie znalazłem linku do wspominanej instrukcji ale może "diabeł przykrył ogonem" i nie widzę  ;)
Co się zaś tyczy napięcia baterii to napisałem, że wynosi ono 3,4V w punkcie zasilania układu, więc o wiele więcej niż na normalnych paluszkach AA.
Co jeszcze ciekawe to to, że już dziś nie ma tego mrugającego znaku a wielkość napięci potwierdziłem V640 -mój ulubiony od momentu pojawienia się kiedyś dawno temu.
Chyba nim umieszczę znowu stację na zewnątrz pomaluję płytkę lakierem izolacyjnym i dorobię zasilanie z słonecznej ładowarki do telefonu kom.
O efektach poinformuję.

pozdrawiam Marek 

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 33
    • Aktualne warunki pogodowe ok. Gołdapi
  • Typ stacji: WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Marca, 2013, 20:11:10 »

Co jeszcze ciekawe to to, że już dziś nie ma tego mrugającego znaku a

Mrugająca ikonka znika po 24 godzinach.

Co się zaś tyczy napięcia baterii to napisałem, że wynosi ono 3,4V

Przy takim napięciu chyba nie powinno wskazywać słabego zasilania.
A mierzyłeś napięcie w stacji bazowej ?

Offline Marek_SP9BQJ

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Marca, 2013, 08:01:25 »
Cześć wiatromen!

Tak mierzyłem napięcie na stacji bazowej, baterie miały za mało ale zasilana była z USB.
Kupiłem hermetyczną puszkę instalacyjną i po zrobieniu w niej okienka wkleiłem od wewnątrz słoneczną ładowarkę na silikonie do luster. Po utwardzeniu poprawiłem od zewnątrz.
Ponieważ ładowarka daje napięcie w okolicach 5,4V włączyłem w szereg z czujnikiem zewnętrznym kilka diod 1N4007 i dwie schottkiego by w punkcie zasilania było ok 3,3V. Miałem trochę problemów z synchronizacją ale po umieszczeniu w poprzednich miejscach(odległość ~30m wszystko zaczęło działać. Wymieniłem w bazie baterie na te z czujnika + jedna zupełnie nowa ale mająca identyczne napięcie jak te ponad półroczne ale ta sygnalizacja baterii mrugała jeszcze długo, dziś rano już spokój. Zobaczymy jak zda egzamin przy dłuższej eksploatacji.

jeszcze raz Wesołych Świąt Marek