Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: EVOLVE Pilot EMC447 - aktualizacja pogody przy wyłączonym komputerze  (Przeczytany 19707 razy)

Offline kriu

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 21
    • Moja stacja na Wunderground
  • Typ stacji: Velleman WS1080, Evolve Pilot 6", Conrad W263, inne układy pomiarowe 1-wire
Odp: EVOLVE Pilot EMC447 - aktualizacja pogody przy wyłączonym komputerze
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Listopada, 2012, 17:06:46 »
Niestety. Zrobiłem tak jak poradziłeś. .NET Frame... nie chce się zainstalować na dysku C terminal bo ma za mało miejsca. Potrzebuje 144MB a wolnego jest tylko 74MB. Nic się nie da usunąć bo to tylko pliki systemu.
Możesz jeszcze spróbować odinstalować co się da z aplikacji, które sę standardowo w tym windowsie i ew. usunąć ręcznie największe katalogi (oprócz system 32). Jak system przestanie działać to ew. zainstalujesz go ponownie. Jak jest plik wymiany w systemie to wyłącz go - da to kilkadziesiąt a może i więcej megabajtów. Ja mam taki terminal WYSE też z windows Embedded i w katalogu Windows jest taki katalog "mui" co ma 64MB. Może można go usunąć? Popróbuj. Ja ma tam w sumie 217MB wolnego a dysk FLASH tak samo ma 512MB

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #15 dnia: 22 Listopada, 2012, 17:06:46 »

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 33
    • Aktualne warunki pogodowe ok. Gołdapi
  • Typ stacji: WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320, AURIOL 4-LD6233
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Listopada, 2012, 09:06:52 »
A czy tej pamięci w  terminalu nie da się rozszerzyć  dokupując ?
Czy to już na stałe producent tyle tylko zaoferował .?

Offline Brecht

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 3
  • Typ stacji: Oregon Scientific BAR208HG; Conrad Ws-0101
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Listopada, 2012, 09:54:54 »
Może spróbuj zainstalować system na dysku IDE podpiętym pod usb przejściówką  lub spróbować taki adapter pod wolnym gniazdem PCI które tam masz: http://allegro.pl/adapter-40-pin-ide-compact-flash-zewnetrzny-i2810587037.html

Offline kriu

• Cumulonimbus
  • Typ stacji: Velleman WS1080, Evolve Pilot 6", Conrad W263, inne układy pomiarowe 1-wire
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Listopada, 2012, 13:10:27 »
Do "webcom"
To po co kupiłeś taki badziew z niewymienną pamięcią FLASH?
Myślałem, że chcesz coś wyjątkowo taniego - za 40zł a kupiłeś w końcu za ponad stówę. Proponowałem FUTRO A250: http://allegro.pl/thinclient-futro-a250-amd-lx800-256mb-cf-7-8w-i2804132025.html
Zainstalowałbyś co chcesz na karcie CF. Tak samo są dostępne wersje Windowsa Embedded dla tego modelu.

Myślę jednak, że powinno dać się jakoś zainstalować Windowsa na PenDrive. Trzeba w biosie potem ustawić bootowanie z USB.

Offline webcom

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: evolve Pilot
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Listopada, 2012, 17:56:56 »
"Odp. kriu" Terminal ma wymienną pamięć FLASH.

Myślałem z początku o czymś tańszym, ale skutecznie mnie zniechęciłeś. I chyba miałeś rację. Bo sprawdzałem 2 tanie terminale, które opisywałem wyżej i z oboma były problemy. Był to m.in. WYSE 3150 (a więc lepszy niż 3125 co mi proponowałeś). Najkrócej mówiąc nie dało się na nich zainstalować systemu (nie potrafili tego zrobić nawet "specjaliści" z AMSO). Skąpe parametry uniemożliwiłyby też instalację w przyszłości oprogramowania do stacji. Dlatego z tych terminali zrezygnowałem (tracąc tydzień na ich sprawdzenie).

Potem chciałem kupić terminal, którego używasz ale mi go odradziłeś (dodatkowe koszty - karta+RAM). A więc z niego też zrezygnowałem.

I stąd moja decyzja na ten terminal HP, który wydawał się najlepszy... ale jak widać tak się nie stało, bo ciągle mu brakuje pamięci i to nie tylko tej na dysku (C) ale też RAMDrive (Z) - normalnie ma on wielkość 15MB. Maksymalnie można go zwiększyć do 64MB i to by wystarczyło, ale po ponownym uruchomieniu terminala (bo po zmianie wielkości tej pamięci trzeba uruchomić terminal jeszcze raz) znów jest 16MB.

Denerwujące w nim jest to (nie wiem czy to wina terminala czy Windowsa czy właśnie na tym polega działanie pamięci FLASH) że za każdym razem gdy wprowadzę jakiekolwiek zmiany (np. coś odinstaluje czy ustawię sobie rozdzielczość itp.) to po ponownym uruchomieniu terminala wszystko wraca do ustawień takich jak zaraz po zainstalowaniu systemu. Czy to normalne? 

Niestety odinstalowanie co się tylko da nie zwolniło na tyle pamięci aby zainstalować .NET Frame... nie spotkałem nic co by wskazywało na istnienie pliku wymiany, a w katalogu mui u mnie jest tylko jeden plik 15kB.  A poza tym jak pisałem wcześniej po jego uruchomieniu nie ma ani śladu po tym co robiłem wcześniej.

Reasumując: możliwie, że w końcu .NETFrame... uda się zainstalować jak terminal i system nie będzie resetował się po każdorazowym jego uruchomieniu... ale jak to zrobić  :-\
« Ostatnia zmiana: 23 Listopada, 2012, 19:31:03 wysłana przez webcom »

Offline kriu

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Listopada, 2012, 19:33:02 »
... za każdym razem gdy wprowadzę jakiekolwiek zmiany (np. coś odinstaluje czy ustawię sobie rozdzielczość itp.) to po ponownym uruchomieniu terminala wszystko wraca do ustawień takich jak zaraz po zainstalowaniu systemu. Czy to normalne?
Podejrzewam, że powodem tego jest włączona opcja zabezpieczenia systemu przed zmianami. W moim WYSE są dwie takie ikonki - takie kuleczki - czerwona i zielona. Nigdy ich nie używałem ale program ma tak działać, że blokuje lub odbezpiecza możliwość wprowadzania zmian. W tym WYSE standardowo opcja zabezpieczania była wyłączona u Ciebie być może jest po prostu włączona i dlatego tak się dzieje.
U mnie program nazywa się fbwfmgr.exe a na pulpicie są to ikonki "FBWF Enable" i "FBWF Disable" czyli włączanie i wyłączanie tego zabezpieczenia.

Offline webcom

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Listopada, 2012, 18:12:45 »
Do kriu

Udało się! ;D

W końcu pamięci wystarczyło (wykorzystałem starszą, a przez to mniej zajmującą miejsca wersję Windows XP Embedded i starszy 2.0 .NET Frame)...  Bardzo mi pomogło to co napisałeś odnośnie ikonek (bo dzięki temu mogłem przede wszystkim zwiększyć RAMDysk i dzięki temu ruszyła instalacja). U mnie nie było ich na pulpicie tylko program rezydował w zasobniku systemowym.

Co mam zrobić aby dodać Ci podziękowanie bo wykonałeś dla mnie kawał dobrej roboty.

A czy mógłbyś mi jeszcze poradzić coś w takiej kwestii. Przy wyłączaniu terminala wyłącza się też program Foreca (pojawia się okienko znane z XP zamykanie aplikacji) i znika ikonka z zasobnika systemowego. Powoduje to to, że przy powtórnym uruchomieniu terminala trzeba znów wpisać w programie Foreca dane miejsca aby stacja pobrała dane dla tej miejscowości z internetu. Niby to nic takiego, ale terminal w biosie ma fajną funkcję włączania się o określonej godzinie i chciałbym z nie skorzystać. Zastanawiam się czy ten reset danych stacji nie jest związany z tym, że zainstalowałem starszą wersje .NET Frame... (po instalacji program prosił o zaktualizowanie go). Nie robię tego bo nie mam już miejsca. Może i miejsce by się i znalazło ale ta wersja Windows nie ma w Panelu sterowania Dodaj/Usuń programy. Ponadto programy nie mają pliku uninstall.

« Ostatnia zmiana: 24 Listopada, 2012, 18:30:26 wysłana przez webcom »

Offline kriu

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #22 dnia: 25 Listopada, 2012, 13:44:24 »
Do kriu
Co mam zrobić aby dodać Ci podziękowanie bo wykonałeś dla mnie kawał dobrej roboty.
Jest taka opcja podziękowania przy postach - to wystarczy  :)

... przy powtórnym uruchomieniu terminala trzeba znów wpisać w programie Foreca dane miejsca aby stacja pobrała dane dla tej miejscowości z internetu....
Dziwne - program powinien pamiętać wpisane dane. Może znowu jest jakaś blokada? Ikonę programu można umieścić w autostarcie co spowoduje, że będzie się zawsze uruchamiał automatycznie

Offline webcom

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 25 Listopada, 2012, 16:10:59 »
Podziękowanie poszło (chociaż chciałem Ci dać jeszcze jedno. No nic dodam za 24h).

Myślę, że ikony nie muszę dodawać do autostartu bo program przy włączaniu terminala uruchamia się czego dowodem jest pojawiająca się ikona w zasobniku systemowym (obok zegara). Gdy ją kliknę to nie ma tam żadnych wpisów dot. miejscowości (prognozy pogody na 3 dni) ani też innych opcji, które ustawiałem np. wiatru w m/sek. Wszystkie ustawienia są wyzerowane.

Gdy stację miałem na innym komputerze lub laptopie to się te informacje pojawiały (nawet po odłączeniu nadajnika USB).

A przy okazji zapytam. Czy ta oferta odnośnie tego terminala nie jest za bardzo atrakcyjna?
http://tablica.pl/oferta/terminal-thin-client-t5740e-ID1O8iB.html#4688e896;r:;s:

... i jeszcze jedno. Stałem się właścicielem również tej stacji pogodowej. Może w terenie się przydać. http://www.conrad.pl/Stacja-pogodowa-Conrad-przeno%C5%9Bna,--10---%2b60-%b0C,-300---1100-hPa%2fmbar.htm?websale7=conrad&pi=860248&ci=SHOP_AREA_14748_0611040

Na moja prośbę przetłumaczyli również całą instrukcję. Jakby co to można się o nią do mnie zwrócić.
« Ostatnia zmiana: 02 Grudnia, 2012, 14:08:48 wysłana przez Parasol »

Offline kriu

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #24 dnia: 25 Listopada, 2012, 23:16:32 »
....
A przy okazji zapytam. Czy ta oferta odnośnie tego terminala nie jest za bardzo atrakcyjna?
http://tablica.pl/oferta/terminal-thin-client-t5740e-ID1O8iB.html#4688e896;r:;s:
....
To znaczy chcesz ten terminal kupić? Z tego co widzę jest to dość mocny sprzęt i w zupełności można go używać jak zwykły komputer. Jeżeli chodzi Ci tylko o obsługę stacji to nie ma potrzeby kupować coś takiego. No chyba, że masz zamiar w przyszłości podłączać i instalować tam wiele innych rzeczy. Podejrzewam, że pobiera co najmniej 30W lub więcej. Ja jestem fanem energooszczędnych urządzeń. Staram się kupować wszystko możliwie najmniej "energożerne" Nawet kupiłem dobry watomierz do pomiarów :D
Ale podsumowując - cena terminala jest raczej niewysoka.

Offline webcom

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 26 Listopada, 2012, 08:31:04 »
... powiedziałbym więcej PODEJRZANIE wysoka.  :o

Faktycznie tak jak mówiłeś w jednym z pierwszych newsów zaraziłeś mnie terminalami, warto nimi się "pobawić".  Nie wiem może źle zrobiłem... zaryzykowałem i właśnie go zamówiłem.

A co do tego resetu danych stacji... masz jakiś pomysł?

Offline Brecht

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 3
  • Typ stacji: Oregon Scientific BAR208HG; Conrad Ws-0101
« Odpowiedź #26 dnia: 26 Listopada, 2012, 08:42:47 »
Jak za nieużywany terminal to okazja, nowe kosztują 1000+

Offline webcom

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 02 Grudnia, 2012, 12:48:02 »
Podsumowując:

Zakupiłem okazyjne nowy (w oryginalnym opakowaniu) terminal HP t5740e i jestem z niego bardzo zadowolony.

Po pierwsze i najważniejsze znakomicie współpracuje ze stacją Evolve Pilot - nie ma żadnych sygnalizowanych we wcześniejszych postach problemów.

Terminal pobiera jedynie 10W ponieważ jest z serii energooszczędnej (literka e), moc i energię mierzyłem bardzo dokładnym miernikiem. Aby zaoszczędzić jeszcze więcej energii to w biosie ustawiłem aby się uruchamiał rano, a w harmonogramie zadań aby się wyłączał na noc.

Zainstalowany Windows jest w pełni kompatybilny z Windows 7 (zresztą do niego bardzo podobny).

Do wad tego terminala można zaliczyć brak WiFi (ale podłączyłem wewnątrz obudowy do dodatkowego USB kartę sieciową bezprzewodową), a drugą jego wadą jest Windows w wersji English (ale z tego co wiem terminale nie mają Windows w wersji Polish).

W sumie przyjrzałem się trzem terminalom i dopiero ten ostatni spełnił moje oczekiwania. Polecam tym którzy chcieliby mieć na bieżąco aktualizowaną pogodę w Evolve Pilot i nie płacić wysokich rachunków za energię. Dodatkowo mam go podłączonego do TV, a to rodzi kolejne plusy.   
« Ostatnia zmiana: 02 Grudnia, 2012, 12:51:18 wysłana przez webcom »

Offline krzysioh1983

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 19 Marca, 2013, 12:47:37 »
Słuchajcie a można dostać jeszcze t ą stacje pogody jeszcze gdziekolwiek??