Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Błędny odczyt temperatury. Usterka?  (Przeczytany 5166 razy)

Offline snow0010

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: WH1090
Błędny odczyt temperatury. Usterka?
« dnia: 28 Czerwca, 2013, 13:29:33 »
Witam, dzisiaj otrzymałem stację pogody WH1080. Niestety po włożeniu baterii do stacji bazowej pokazała się temperatura wewnętrzna 160 stopni Celsjusza. Czy to jakaś usterka czy da się to naprawić samemu?
gołubie-pogoda.kaszuby.pl

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Błędny odczyt temperatury. Usterka?
« dnia: 28 Czerwca, 2013, 13:29:33 »

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 33
    • Aktualne warunki pogodowe ok. Gołdapi
  • Typ stacji: WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320
Odp: Błędny odczyt temperatury. Usterka?
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Lipca, 2013, 20:53:35 »
Stacja ze sklepu, czy Allegro, masz gwarancje ? spróbuj zresetować jak już to robiłeś odczekaj parę minut i spróbuj ponownie.

Offline miniomax

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 9
    • Pogoda w Smolcu
  • Typ stacji: WH-2080
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Lipca, 2013, 12:13:26 »
Ja już jedną stacje zgłosiłem na gwarancje wprawdzie WH 2080 ale był tam problem z zasilaniem i baterią teraz dostałem nówke i co jakiś czas mi pokazuje 0,0 stopni i nie wiem dlaczego tak się dzieje. Jakieś propozycje co można zrobić??

Offline Mark

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 20
    • Pogoda w gminie Ślesin
  • Typ stacji: Ecowitt HP3501/WS80
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Lipca, 2013, 13:46:32 »
Ja miałem wcześniej problemy z zawieszeniem konsoli - nie było kontaktu Cumulusa czy EasyWeather ze stacją. Pomagało wyjęcie baterii, ale od kiedy jest podłączona do terminala z włączonym codziennie raz na dzień ponownym uruchamianiem systemy tego problemu nie ma. Stacja tydzień temu nawet przeżyła skok napięcia od pioruna.

Chodzi o to, że na baterii konsola nie chodziła? W czujniku mam baterię litową. Kiedyś tylko był jakiś dziwny opad 46,6 mm. Mam przedłużony przewód do wiatromierza i jeśli poruszę kablami na łączeniu to może wywalić prędkość na 160 km/h, ale ogólnie łącznik jest tak umocowany, że się nie rusza i nie ma z tym problemu.
Dane z prywatnej stacji pogodowej Ecowitt HP3501: http://pogodaslesin.vxm.pl/pogoda/

Offline Kefmansky

• Cirrus
  • *
  • Typ stacji: WH 1080
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Kwietnia, 2014, 14:37:37 »
Witam. Posiadam WH 1080 i mam ten sam problem czyli taki że stacja pokazuje bledną temperaturę wewnętrzną na obecną chwile 132'C Ma ktoś jakąś opcje co zrobić w takiej sytuacji bo gwarancji już niestety nie posiadam. Może ktoś miał podobny przypadek proszę o odpowiedź.

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Kwietnia, 2014, 19:38:36 »
W przypadkach usterek, oprócz tego że opisujemy problem, warto jeszcze napisać czy czyniliśmy jakieś próby zaradzenia opisywanej sytuacji. Mimo wszystko powtórzę pytanie @wiatromena: czy próbowałeś resetować stację? Od tego bowiem najlepiej zacząć  :)

Offline Kefmansky

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Kwietnia, 2014, 01:24:06 »
czy próbowałeś resetować stację? Od tego bowiem najlepiej zacząć  :)

Jeśli resetem jest wyciągnięcie baterii z jednostki centralnej na na parę minut to tak, uczyniłem to wielokrotnie.

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Kwietnia, 2014, 14:30:01 »
Z tego co napisałeś, rozumiem, że tylko temperatura wewnętrzna powietrza jest błędnie odczytywana a pozostałe wszystkie inne parametry, poprawnie? Niestety, nie znam dobrze tej stacji... sprawdzałeś może w ustawieniach czy przypadkiem nie są wybrane oFahrenheita, zamiast Celsjusza?
Jeśli reset nie pomaga a jednostka jest ustawiona poprawnie, to być może uszkodzeniu uległ sensor odpowiedzialny za pomiar temperatury wewnętrznej. Jednakże są to tylko moje spekulacje.

Offline Kefmansky

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Kwietnia, 2014, 09:16:25 »
Wszystkie inne parametry są poprawne nawet wewnętrzna wilgotność powietrza jest poprawnie wskazana. Temperatura też jest ustawiona w 'C nie w F. Podejrzewam że możesz mieć rację co do tego sensora, rzecz w tym jak usunąć te usterkę? Czy jest może ktoś kto posiada serwis takich urządzeń na forum lub poza nim. Dzwoniłem do firmy "CONRAD" i powiedzieli mi że jeśli sprzęt nie jest na gwarancji to nic nie poradzą bo na gwarancji wymieniają takie urządzenia na nowe...

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Kwietnia, 2014, 20:30:48 »
Niestety...nie mam takich informacji, kto prowadziłby taki serwis. Proponuję jeszcze spróbować skontaktować się ze sprzedawcami tego modelu stacji. Adresy stron znajdziesz w poniższym topicu:
http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=97.msg544#msg544
Może oni coś poradzą?
Jeśli nic z tego nie wyjdzie, w ostateczności pozostaje chyba tylko śledzić aukcje na Allegro. Niektóre osoby sprzedają tam stacje na części i można kupić sprawne podzespoły.
Szkoda byłoby przecież spisać na straty obecną stację  :)