Witam wszystkich forumowiczów.
Jestem na etapie szukania stacji pogody do mieszkania w bloku, poczytałem trochę na ten temat na tym forum, ale ostatecznie chciałbym zasięgnąć waszej rady. Może podpowiecie jakiś model, może nakierujecie na coś innego. Więc do rzeczy.
Chciałbym by stacja pogody posiadała następujące parametry:
- pomiar temperatury wewnętrznej/zewnętrznej wraz z pamięcią ostatniej (dobowej?) min/max zarówno wew. jak i zew.
- pomiar wilgotności, jeśli byłaby pamięć min/max to fajnie, ale nie wiem nawet czy są stacje z taka pamięcią
- pomiar ciśnienia (jeśli byłby wykres za ostatnie np. kilka godzin to fajnie, ale nie jest to konieczne)
- zegarek ze strojeniem drogą radiową, alarm niekonieczny bo raczej nigdy z tego nie skorzystam
- podświetlenie, najlepiej nie takie "dla zasady byle było", ale naprawdę podświetlające w nocy na tyle, by można spokojnie odczytać parametry z wyświetlacza nie posiłkując się latarką lub podświetleniem z komórki
- miłym dodatkiem byłyby strzałki wskazujące trend temperatury, wilgotności, ewentualnie ciśnienia, bo dobrze wiedzieć czy w ostatnim czasie wilgotność lub ciśnienie spada czy rośnie
- miło jakby pasmo radiowe było 868 mHz, żeby nie było kłopotów z łącznością z czujnikiem zew.
- technologia IT+ byłaby dużym plusem
- wyświetlacz z wskazaniami temperatury i np. wilgotności na czujniku zewnętrznym nie powodowałby dyskwalifikacji, a wręcz przeciwnie byłby przydatny, choć niekonieczny
- fazy księżyca nie są koniecznością, tak samo jak graficzne pokazanie pogody w stylu ubranej żabki czy panienki z parasolem

- planuję wykorzystanie jednego czujnika zewnętrznego, może kiedyś dojdzie drugi, ale to raczej mało prawdopodobne, a przynajmniej nie warunkuje w tym momencie zakupu stacji obsługującej ich większą ilość
- gdyby istniała możliwość udostępniania danych do internetu to byłoby super, ale jestem świadomy że w stacji za 200 zł to raczej niemożliwe
- cena: chciałbym przeznaczyć na to około 200 zł.
Nie interesują mnie profesjonalne stacje z czujnikami UV, wiatromierzami, deszczomierzami itp. których w bloku niełatwo zainstalować. Potrzebna mi jest po prostu prosta stacja, ale podająca
dokładne najważniejsze parametry.
W oko wpadły mi następujące modele, które wg opinii innych użytkowników podają dokładne dane, a ich cena to ok. 200 zł.
La Crosse WS9040 - ma generalnie wszystko czego mi trzeba, oprócz strzałek trendu zmian (ale nie jest to konieczne), no i chyba nie ma podświetlenia. Za to 868 mHz i IT+ to duży atut. Do tego temperatura minimalna czujnika zewnętrznego to -40. Generalnie zdecydowałbym się na nią gdyby była dostępna w jakimś sklepie internetowym lub na Allegro, niestety nie potrafię nigdzie znaleźć dostępnego tego modelu. Może jest jakiś nowszy model w zbliżonej cenie? Albo spotkał ktoś w jakimś sklepie internetowym?
Oregon Scientific BAR208HG (a bardziej biała wersja czyli Oregon Scientific BAR208HG_W) - ta jednak nie podaje wartości ciśnienia. Ma za to strzałki trendu i bardzo dobre podświetlenie. Do tego prezentuje się naprawdę ładnie, a przecież nie po to kupuję stację pogodową by ją chować w szufladzie. Czy minimalna temperatura dla czujnika zewnętrznego wynosząca -20 to nie za mało jak na nasz klimat? Nie raz w zimę ranki bywają chłodniejsze. Co właśnie w przypadku zimniejszego poranka? Czy czujnik ulega zniszczeniu czy po prostu wyświetla -19,9 i nic poniżej?
Ładna jest również stacja
Oregon Scientific BAR808HG z panelem solarnym (jak w dawnych kalkulatorach) który wspomaga działanie baterii, ale czy warto płacić za niego 100 zł więcej to nie wiem (po ilu latach wydam 100 zł na baterie, chyba wczesniej stacja pogody się zepsuje). Bo parametry ma chyba takie same jak BAR208HG.
Czy Oregon Scientific robi w ogóle jakieś w miarę tanie stacje pogody ze wskazaniami ciśnienia? Mają ładny model BAR908HG ale kosztuje blisko 500 zł, więc dużo za dużo.
Jest też model
Oregon Scientific SNAP SL103, fajny mały zgrabny, ale sterowanie poprzez dotyk ekranu może nie być najwygodniejszym. Do tego trzeba przełączać pomiędzy wskazaniami na wyświetlaczy danych wewnętrznych i zewnętrznych, nie są wyświetlane jednocześnie. Miał ktoś okazję dotykać tego modelu i by mógł coś powiedzieć na temat działania zastosowanego w nim wyświetlacza dotykowego?
A może są jakieś inne stacje pogody godne uwagi, podające dokładne parametry i posiadające opcje przeze mnie poszukiwane? Moglibyście coś doradzić? Może coś w stylu Xonix TE 657, tylko że tego chyba już nie sprzedają? Długo już szukam i chciałbym w końcu nabyć coś, czego nie będę żałować