Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Prosta lecz dokładna stacja pogody za ok. 200 zł  (Przeczytany 25094 razy)

Offline MAURYCY

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
Prosta lecz dokładna stacja pogody za ok. 200 zł
« dnia: 10 Lipca, 2013, 11:44:46 »
Witam wszystkich forumowiczów.

Jestem na etapie szukania stacji pogody do mieszkania w bloku, poczytałem trochę na ten temat na tym forum, ale ostatecznie chciałbym zasięgnąć waszej rady. Może podpowiecie jakiś model, może nakierujecie na coś innego. Więc do rzeczy.

Chciałbym by stacja pogody posiadała następujące parametry:
- pomiar temperatury wewnętrznej/zewnętrznej wraz z pamięcią ostatniej (dobowej?) min/max zarówno wew. jak i zew.
- pomiar wilgotności, jeśli byłaby pamięć min/max to fajnie, ale nie wiem nawet czy są stacje z taka pamięcią
- pomiar ciśnienia (jeśli byłby wykres za ostatnie np. kilka godzin to fajnie, ale nie jest to konieczne)
- zegarek ze strojeniem drogą radiową, alarm niekonieczny bo raczej nigdy z tego nie skorzystam
- podświetlenie, najlepiej nie takie "dla zasady byle było", ale naprawdę podświetlające w nocy na tyle, by można spokojnie odczytać parametry z wyświetlacza nie posiłkując się latarką lub podświetleniem z komórki
- miłym dodatkiem byłyby strzałki wskazujące trend temperatury, wilgotności, ewentualnie ciśnienia, bo dobrze wiedzieć czy w ostatnim czasie wilgotność lub ciśnienie spada czy rośnie
- miło jakby pasmo radiowe było 868 mHz, żeby nie było kłopotów z łącznością z czujnikiem zew.
- technologia IT+ byłaby dużym plusem
- wyświetlacz z wskazaniami temperatury i np. wilgotności na czujniku zewnętrznym nie powodowałby dyskwalifikacji, a wręcz przeciwnie byłby przydatny, choć niekonieczny
- fazy księżyca nie są koniecznością, tak samo jak graficzne pokazanie pogody w stylu ubranej żabki czy panienki z parasolem ;)
- planuję wykorzystanie jednego czujnika zewnętrznego, może kiedyś dojdzie drugi, ale to raczej mało prawdopodobne, a przynajmniej nie warunkuje w tym momencie zakupu stacji obsługującej ich większą ilość
- gdyby istniała możliwość udostępniania danych do internetu to byłoby super, ale jestem świadomy że w stacji za 200 zł to raczej niemożliwe
- cena: chciałbym przeznaczyć na to około 200 zł.

Nie interesują mnie profesjonalne stacje z czujnikami UV, wiatromierzami, deszczomierzami itp. których w bloku niełatwo zainstalować. Potrzebna mi jest po prostu prosta stacja, ale podająca dokładne najważniejsze parametry.

W oko wpadły mi następujące modele, które wg opinii innych użytkowników podają dokładne dane, a ich cena to ok. 200 zł.

La Crosse WS9040 - ma generalnie wszystko czego mi trzeba, oprócz strzałek trendu zmian (ale nie jest to konieczne), no i chyba nie ma podświetlenia. Za to 868 mHz i IT+ to duży atut. Do tego temperatura minimalna czujnika zewnętrznego to -40. Generalnie zdecydowałbym się na nią gdyby była dostępna w jakimś sklepie internetowym lub na Allegro, niestety nie potrafię nigdzie znaleźć dostępnego tego modelu. Może jest jakiś nowszy model w zbliżonej cenie? Albo spotkał ktoś w jakimś sklepie internetowym?

Oregon Scientific BAR208HG (a bardziej biała wersja czyli Oregon Scientific BAR208HG_W) - ta jednak nie podaje wartości ciśnienia. Ma za to strzałki trendu i bardzo dobre podświetlenie. Do tego prezentuje się naprawdę ładnie, a przecież nie po to kupuję stację pogodową by ją chować w szufladzie. Czy minimalna temperatura dla czujnika zewnętrznego wynosząca -20 to nie za mało jak na nasz klimat? Nie raz w zimę ranki bywają chłodniejsze. Co właśnie w przypadku zimniejszego poranka? Czy czujnik ulega zniszczeniu czy po prostu wyświetla -19,9 i nic poniżej?

Ładna jest również stacja Oregon Scientific BAR808HG z panelem solarnym (jak w dawnych kalkulatorach) który wspomaga działanie baterii, ale czy warto płacić za niego 100 zł więcej to nie wiem (po ilu latach wydam 100 zł na baterie, chyba wczesniej stacja pogody się zepsuje). Bo parametry ma chyba takie same jak BAR208HG.

Czy Oregon Scientific robi w ogóle jakieś w miarę tanie stacje pogody ze wskazaniami ciśnienia? Mają ładny model BAR908HG ale kosztuje blisko 500 zł, więc dużo za dużo.

Jest też model Oregon Scientific SNAP SL103, fajny mały zgrabny, ale sterowanie poprzez dotyk ekranu może nie być najwygodniejszym. Do tego trzeba przełączać pomiędzy wskazaniami na wyświetlaczy danych wewnętrznych i zewnętrznych, nie są wyświetlane jednocześnie. Miał ktoś okazję dotykać tego modelu i by mógł coś powiedzieć na temat działania zastosowanego w nim wyświetlacza dotykowego?

A może są jakieś inne stacje pogody godne uwagi, podające dokładne parametry i posiadające opcje przeze mnie poszukiwane? Moglibyście coś doradzić? Może coś w stylu Xonix TE 657, tylko że tego chyba już nie sprzedają? Długo już szukam i chciałbym w końcu nabyć coś, czego nie będę żałować :)

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Prosta lecz dokładna stacja pogody za ok. 200 zł
« dnia: 10 Lipca, 2013, 11:44:46 »

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
Odp: Prosta lecz dokładna stacja pogody za ok. 200 zł
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Lipca, 2013, 12:04:10 »
[...]
W oko wpadły mi następujące modele, które wg opinii innych użytkowników podają dokładne dane, a ich cena to ok. 200 zł.

La Crosse WS9040 - ma generalnie wszystko czego mi trzeba, oprócz strzałek trendu zmian (ale nie jest to konieczne), no i chyba nie ma podświetlenia. Za to 868 mHz i IT+ to duży atut. Do tego temperatura minimalna czujnika zewnętrznego to -40. Generalnie zdecydowałbym się na nią gdyby była dostępna w jakimś sklepie internetowym lub na Allegro, niestety nie potrafię nigdzie znaleźć dostępnego tego modelu. Może jest jakiś nowszy model w zbliżonej cenie? Albo spotkał ktoś w jakimś sklepie internetowym? [...]

Będąca w Twoim zainteresowaniu stacja WS 9040 jest do nabycia w poniższym sklepie:
http://www.redcoon.pl/B206444-Technoline-WS-9040_Radiowe?refId=ceneo
« Ostatnia zmiana: 10 Lipca, 2013, 12:06:06 wysłana przez Serenator »

Offline MAURYCY

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Lipca, 2013, 12:56:08 »
Dziękuję za namierzenie, nie trafiłem na ten sklep wcześniej.
A co z innymi, ktoś coś może powiedzieć o moich wyborach? Jakieś komentarze do tych stacji?
Bo szczerze powiedziawszy to wygląd ws9040 i czytelność danych na wyświetlaczu nie jest najlepsza niestety. Troszkę brzydkie to to.
Czy warto kupować stację z IT+ i pasmem 868 mHz? Czy jest to tak ważne i czy przy odczycie tylko temperatury/wilgotności/ciśnienia warto się tą technologią interesować?
« Ostatnia zmiana: 10 Lipca, 2013, 13:21:09 wysłana przez MAURYCY »

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Lipca, 2013, 13:51:35 »
[...]
Czy warto kupować stację z IT+ i pasmem 868 mHz? Czy jest to tak ważne i czy przy odczycie tylko temperatury/wilgotności/ciśnienia warto się tą technologią interesować?

Poniżej o dobrodziejstwach, jakie niesie ze sobą technologia IT+
http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=297.msg1697#msg1697
Ja uważam, że warto  :)

Offline MAURYCY

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Lipca, 2013, 14:49:00 »
Przeczytałem sobie kilka komentarzy o tym sklepie redcoon.pl i niestety nie są zbyt dobre. Czy robiliście w nim zakupy? Dużo osób skarży się, że czas oczekiwania jest bardzo długi (jak na zakupy przez internet) i często mimo że na stronie pisze że produkt dostępny, to w rzeczywistości tak nie jest i trzeba czekać na dostawę. Może znasz inny sklep z tą stacją?
Znalazłem tą stację również w sklepie Conrad. Jak dobrze kojarzę to polecacie tu czasem zakupy u nich. Nie lepszy by był? http://www.conrad.pl/Stacja-pogodowa,-bezprzewodowa-TechnoLine-WS9040-IT.htm?websale7=conrad&pi=672729
« Ostatnia zmiana: 10 Lipca, 2013, 14:55:26 wysłana przez MAURYCY »

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Lipca, 2013, 16:43:32 »
Zakupy w redcoon robiłem tylko jeden jedyny raz i ja akurat mam pozytywne odczucia. Ponieważ było to kilka lat temu, nie pamiętam dokładnie jak długo czekałem na przesyłkę...nie było to chyba dłużej, jak tydzień od momentu złożenia u nich zamówienia. Czekałbym nawet i dłużej, gdyż rzecz którą u nich kupowałem była wówczas dostępna tylko u nich.
Tak więc chyba sam musisz się zdecydować, gdzie dokonasz zakupu  :)

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Lipca, 2013, 21:18:25 »
W tej cenie kupisz także EUROCHRON EFWS 900 S - ma 3 opinie, wszystkie na 5 i wszyscy oceniający polecają.

Długo już szukam i chciałbym w końcu nabyć coś, czego nie będę żałować :)

To może warto dołożyć i kupić coś "rozwojowego" z serii Oregon Scientific Anywhere Weather. LW302 kupisz za około 550zł. Jak twoje zainteresowanie pogodą wzrośnie, możesz stopniowo dokupywać kolejne czujniki (deszczomierz, wiatromierz, UV itp. ). Dane ze swojej stacji będziesz miał na smartfonie/tablecie.
« Ostatnia zmiana: 10 Lipca, 2013, 22:42:43 wysłana przez Parasol »
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline MAURYCY

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Lipca, 2013, 07:35:11 »
Dziękuję za podpowiedź, ale nie skorzystam. Pogoda interesuję się od bardzo dawna, ale nie zamierzam kupować stacji meteo mierzącej parametry jak oficjalna stacja IMGW. Szkoda mi pieniędzy na taka stację, poza tym nie potrzebuję (a nawet jeśli to nie mam gdzie zamontować - blok) miernika deszczu, wiatru (bloki rządzą się i tak swoimi prawami dot. wiatru więc pomiar mija się z celem) czy UV.

Popatrzyłem na ten EUROCHRON EFWS 900 S, jednak nie podoba się Żonie ;)

Za to bardzo przypadł jej do gustu ten model: TFA Square Plus mimo że troszkę droższy niż zakładałem. Wiecie może czy TFA-Dostmann to firma godna uwagi? Będzie dobrze mierzyć parametry pogodowe?
Niestety tak to jest że wygląd stacji również odgrywa rolę.

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Lipca, 2013, 07:59:10 »
[...]
Za to bardzo przypadł jej do gustu ten model: TFA Square Plus mimo że troszkę droższy niż zakładałem. Wiecie może czy TFA-Dostmann to firma godna uwagi? Będzie dobrze mierzyć parametry pogodowe?

A co, WS 9040 już Ci się nie podoba?  :D
TFA to również godna uwagi firma. Czy akurat ten model będzie poprawnie mierzył parametry, trudno mi powiedzieć. Nie miałem z nim do czynienia.

Niestety tak to jest że wygląd stacji również odgrywa rolę.

Oczywiście, że tak  :) Ale jeśli miałbym być szczery, to mnie design tej stacji się nie podoba. No, ale podobno o gustach się nie dyskutuje  ;)
« Ostatnia zmiana: 11 Lipca, 2013, 08:03:28 wysłana przez Serenator »

Offline Parasol

• Administrator
    • Stacje-Pogody.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Lipca, 2013, 13:21:08 »
Popatrzyłem na ten EUROCHRON EFWS 900 S, jednak nie podoba się Żonie ;)

Stacja jest bardzo cienka (baterie "guzikowe") i ma możliwość wyświetlania wykresów nie tylko dla ciśnienia ale także dla temperatury zewnętrznej i wilgotności zewnętrznej. Poza tym, ma aż siedem dużych symboli pogody.

Ale jasne, po co kupować coś co się nie podoba i później się z tym "męczyć"...

TFA Square Plus to nowa stacja z nowym rodzajem czujników zewnętrznych. Wygląda na interesującą propozycje - częste aktualizacje (4-16 sekund, ciśnienie co 1 minutę), myślę że to może być dobry wybór. Jak się zdecydujesz, to zapraszam później do wystawienia opinii na stacje-pogody.pl .
« Ostatnia zmiana: 12 Lipca, 2013, 09:36:27 wysłana przez Parasol »
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline MAURYCY

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Lipca, 2013, 14:18:41 »
Hmmm nie doczytałem wcześniej o tych wykresach, ciekawy patent jak na tanią stację meteo. Szkoda tylko że nikt nigdzie nie pokazał tego na zdjęciach jak się te wykresy prezentują.
Najgorsze jest to, że każda ze stacji ma coś na plus względem innych, ale żadna nie ma wszystkiego co jest godne uwagi. Albo nie ma barometru, albo nie ma czujnika temperatury poniżej -20, albo nie ma czasu ustawianego radiowo, albo działa na 433 MHz. Nie ma złotego środka, ale na coś trzeba się będzie niedługo zdecydować. Poprzeglądam jeszcze dzisiaj kilka stron ze stacjami, może coś wpadnie w oko.

Offline Parasol

• Administrator
    • Stacje-Pogody.pl
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Lipca, 2013, 18:24:13 »
Hmmm nie doczytałem wcześniej o tych wykresach, ciekawy patent jak na tanią stację meteo. Szkoda tylko że nikt nigdzie nie pokazał tego na zdjęciach jak się te wykresy prezentują.

Najgorsze jest to, że każda ze stacji ma coś na plus względem innych, ale żadna nie ma wszystkiego co jest godne uwagi. Albo nie ma barometru, albo nie ma czujnika temperatury poniżej -20, albo nie ma czasu ustawianego radiowo, albo działa na 433 MHz. 

Jak to czytam, to przypomina mi się serial Wojna Domowa, jak przyjeżdża kuzyn z Anglii i mówi: "Nie umiem pić ze szklanki. Lubie gorące, ale jak jest gorące to nie mogę pić. Jak już mogę pić to nie jest gorące". Masz trochę taki "angielski" problem :).

A tak na poważnie, to ta TFA Square Plus całkiem nieźle wygląda, jest to to samo co La Crosse Technology WS9257IT+, szkoda że nie ma DCFu. La Crosse Technology WS9257IT+ kupisz w RTV EURO AGD za 229zł (można zarezerwować przez Internet i odebrać w sklepie stacjonarnym).

Nie ma złotego środka, ale na coś trzeba się będzie niedługo zdecydować. Poprzeglądam jeszcze dzisiaj kilka stron ze stacjami, może coś wpadnie w oko.

Proponuje zrobić tak. Poszczególnym parametrom przyporządkuj określone wagi/punkty np. od 1 do 10 (1 - parametr najmniej istotny, 10 - parametr bardzo istotny). W ten sposób będziesz wiedział, jakie dla ciebie parametry są najbardziej istotne, a jakie mniej, czyli z których można ewentualnie zrezygnować. Możesz także tym sposobem oceniać wybrane stacje, na końcu sumujesz punkty i wychodzi ci najbardziej optymalny dla ciebie model. Aby wpływ na decyzję miała także żona, możesz dać jej "złoty punkt" (coś w stylu "złotej akcji" w spółkach akcyjnych), który będzie np. miał taką wartość jak 10 zwykłych punktów.

Wracając do EUROCHRON EFWS 900 S to zauważ, że jest ona praktycznie identyczna z Hama EWS-440, która jest dostępna w RTV EURO AGD w cenie 299zł. Tak więc, oferta Conrada na EUROCHRON EFWS 900 S (150zł) jest bardzo korzystna. Dodam jeszcze, że właścicielem marki EUROCHRON jest CONRAD.
« Ostatnia zmiana: 12 Lipca, 2013, 21:18:16 wysłana przez Parasol »

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Lipca, 2013, 21:27:45 »
[...]
Najgorsze jest to, że każda ze stacji ma coś na plus względem innych, ale żadna nie ma wszystkiego co jest godne uwagi. Albo nie ma barometru, albo nie ma czujnika temperatury poniżej -20, albo nie ma czasu ustawianego radiowo, albo działa na 433 MHz. Nie ma złotego środka, ale na coś trzeba się będzie niedługo zdecydować. Poprzeglądam jeszcze dzisiaj kilka stron ze stacjami, może coś wpadnie w oko.

Aby ułatwić sobie wybór, możesz również skorzystać z wyszukiwarki:

http://stacje-pogody.pl/wyszukiwarka_stacji_pogody.html

Zaznaczasz wszystkie opcje, jakie powinna mieć stacja. W wyniku otrzymasz listę modeli stacji mających takie opcje. Pozostaje wówczas tylko przejrzeć i dokonać wyboru.
Pytałem wcześniej ale nie odpowiedziałeś - czemu zrezygnowałeś z WS 9040? Przecież wcześniej brałeś pod uwagę m.in. ten model.
« Ostatnia zmiana: 11 Lipca, 2013, 21:29:24 wysłana przez Serenator »

Offline MAURYCY

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Lipca, 2013, 12:16:10 »
Dzięki Panowie za pomoc :)
W sumie to na chwilę obecną na placu boju zostały dwie, Technoline WS9040 oraz  La Crosse Technology WS9257IT+ (TFA Square Plus). Ta pierwsza to generalnie sprawdzona i wygląda że dobra stacja, mająca praktycznie wszystko czego oczekuję od tego typu stacji, ta druga z kolei bardziej podoba się Żonie (zresztą mi też) ;) Wg porównywarki w parametrach różnią się tylko kilkoma szczegółami, muszę się przespać z tym i po weekendzie coś wybrać. Różnica w cenie w sklepach internetowych to 20 zł (209 vs. 229 zł, wliczając koszty przesyłki), więc niewiele.

Offline Parasol

• Administrator
    • Stacje-Pogody.pl
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Lipca, 2013, 17:42:35 »
W sumie to na chwilę obecną na placu boju zostały dwie, Technoline WS9040 oraz  La Crosse Technology WS9257IT+ (TFA Square Plus). Ta pierwsza to generalnie sprawdzona i wygląda że dobra stacja, mająca praktycznie wszystko czego oczekuję od tego typu stacji, ta druga z kolei bardziej podoba się Żonie (zresztą mi też) ;)

Ja jeszcze dodam od siebie, że WS9040 jest na rynku od co najmniej 5 lat i stacja ma dobre opinie (wszyscy oceniający polecają). Natomiast WS9257IT+ to konstrukcja nowa, czujniki też są nowe. Tak więc, mogą być zastosowane np. nowsze sensory, coś lepiej zaprojektowane itp. Minusem jest obsługa tylko jednego czujnika zewnętrznego (WS9040 obsługuje 3). Ale tak sobie myślę, że może warto zaryzykować w stacje, która jeszcze nie ma opinii...

Jak będziesz kupował WS9257IT+ w RTV EURO AGD to zwróć uwagę na czujnik. W zestawie powinien być TX44DTH-IT+ (przynajmniej tak wynika ze strony producenta), a wygląda on tak jak na zdjęciu poniżej.

« Ostatnia zmiana: 12 Lipca, 2013, 20:52:55 wysłana przez Parasol »