Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Porównanie Davis PRO 2 i Davis vue  (Przeczytany 8970 razy)

Offline Biedny Miś

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 6
    • www.bestpalm.pl
  • Typ stacji: Davis Vantage Pro 6163, Davis Vantage vue
Porównanie Davis PRO 2 i Davis vue
« dnia: 03 Lipca, 2013, 14:12:44 »
Od zeszłego tygodnia jestem szczęsliwym posiadaczem stacji Davis vue. Posiadam też kupioną w 2010 roku stacje Davis PRO2 jak to sie mówi full wypas, czyli z FARS (wiatraczek w osłonie radiacyjnej) oraz czujnik UV i solar.
Niektórym nasuwa się pewnie pytanie po co kupowałem vue skoro PRO2 podaje dużo lepsze dane. No własnie wg mnie nie do końca tak jest. To wszystko zależy co chce sie mierzyć. Ja jako człowiek, który uprawia palmy w ogrodzie muszę wiedzieć jaka jest minimalna temperatura. W stacji PRO2 w czasie zimy nie kręci sie wiatraczek, który zapewnia dokładne pomiary. Nie kręci sie poniewaz nie ma słońca. Jesli nawet słońce wyjdzie to nie jest w stanie tak naładować akumulatorków aby FARS działał całą noc. Bywa tak,że FARS nie działa przez tygodnie. Dlatego też wg mnie wyniki nie sa miarodajne. Osłona radiacyjna z FARS jest bardzo duża, dlatego jej bezwładnośc jest również duża. Mróz idzie przewaznie falami, dlatego też stacja z duża komorą, w której nie działa FARS nie tyle zawyża co nie wyłapuje wszystkich nagłych spadków temperatury. Jeśli mróz utrzyma sie długo to wyniki dojda do minimum, ale z doświadczenia wiem,ze tak nie jest. Dlatego nie byłem usatysfakcjonowany z pomiarów zimowych.
Latem natomiast FARS działa tak szybko,że wydaje się,ze cała stacja odleci, ale za to wyniki sa rewelacyjne. Dopiero mając ta stacje przekonałem sie jak jest gorąco przy 22-24C gdzie wszyscy na około mówia,ze jest ponad 30C co mnie obecnie niezwykle smieszy.
W instrukcji jest napisane,ze vue zawyża na pełnym słońcu przy bezwietrznej pogodzie o 2C.

Stacje zamówiłem 24.06 przed północą, wtedy zauważyłem promocje, która nastepnego dnia sie kończyła. Stacja przyszła do mnie 27.06 więc bardzo sprawna wysyłka jak na towar z Niemiec.
Dzieki temu,ze Marcinowi D zawsze robie fotorelacje z zakupów, to moge wam równiez pokazać jak stacja była zapakowana i jaka jest duża w porównaniu ze zdjęciami.
Pudło, w którym była "walizeczka" z vue było 3 razy takie jak sama stacja. Dobrze zabezpieczone przed ewentualnymi uszkodzeniami.
Dla porównania wielkości stacji położyłem na nia telefon NOKIA.
Niezwykle podoba mi sie konsola vue. Jest dużo bardziej funkcjonalna niż konsola PRO. Od razu widać,ze to nowszy produkt. POdaje np różnice temperatury 1h oraz 24h. Wiatr sredni 2 min orqaz 10 min. Jesli chce sie podejrzec max to nie trzeba oglądac wszystkich maxów na raz. MOzna obejrzec po kolei maxy każdego pomiaru przy ciagle działającej stacji, pokazującej aktualne warunki. PO prostu rewelacja.

Jakość wykonania...... No cóż. Nie mozna, chyba sobie wyobrazić czegoś lepszego. Bardzo grube solidne plastiki. Widać,ze stacja jest bardzo dobrej jakości zewnętrznej.

Wczoraj przeprowadzałem pierwsze badania przy dośc wysokich temperaturach.
Pro pokazał max 26,9C natomiast vue 28,2C czyli różnica wyszła 2,3C. Co ciekawe jak przyszedłem z pracy ok 16.15 na vue było max 27,8C temperatura dopiero zaczęła rosnąć po tej godzinie do osiągnięcia maximum.
Maximum na PRO było o godzinie 14.20 a na vue o godzinie 16.45. Z tego co tłumaczył mi Marcin D (wg mnie najlepszy specjalista od pogody - nie nadarmo w końcu studiował), osłony pasywne zawyżaja najwięcej przed południem i popołudniu poniewaz słońce wtedy świeci z boku osłony. I tak tez było. Zobaczymy jakie wyniki będą dziś.

cdn
« Ostatnia zmiana: 03 Lipca, 2013, 15:24:14 wysłana przez Biedny Miś »

Błąd bazy danych

Spróbuj ponownie. Jeśli powrócisz do tego komunikatu, zgłoś błąd administratorowi.