Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: WS1080 Brak łączności z PC  (Przeczytany 2517 razy)

Offline Python

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: ws1080
WS1080 Brak łączności z PC
« dnia: 26 Lipca, 2013, 23:13:27 »
Witam zakupiłem stację firmy Conrad z oznaczeniem WS1080 i nie mogę połączyć się z komputerem mimo połączenia kablem dołączonym do zestawu. Czy mogę robić coś źle? Czy windows wykrywa w jakiś sposób stację po połączeniu kablem stacji do komputera? Czy Trzeba coś wcisnąć w stacji żeby się połączyła ?

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

WS1080 Brak łączności z PC
« dnia: 26 Lipca, 2013, 23:13:27 »

Offline darek_panda

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 2
  • Typ stacji: Conrad WS-0101
Odp: WS1080 Brak łączności z PC
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Lipca, 2013, 01:07:34 »
Witaj

Nie napisałeś jaki masz system nie jestem jasnowidzem ale napisze jak zrobić dla Windows 7 i XP

Wiec tak, proponuje najpierw zainstalować program dostarczony do stacji (Płytka ma biblioteki .dll które czasem wspomagają połączenie) . Włączyć program EasyWeater jako Administrator (Tylko w Windows 7 Prawy przycisk myszy - uruchom jako administrator), Podłączyć stacje do komputera (nie trzeba nic klikać połączenie następuje natychmiastowo), odczekać ok. 5 sek. w dolnym prawym rogu programu powinno pisać connect, wtedy jest informacja ze jest połączenie Stacja-Komputer, Jeżeli tak nie jest sciagni program http://sandaysoft.com/products/cumulus   jeżeli ten program nie ustanowi połączenia z stacja, spróbuj podłączyć stacje pod inny komputer, jeżeli nic z tego nie podziała (cóż zabrakło mi pomysłów), cóż zwrot na gwarancje stacji lub wymiana kabla męski USB-USB

Offline Python

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Lipca, 2013, 14:14:18 »
Nie napisałem jaki system ponieważ sprawdziłem na win7 vista i xp, po dłuższej zabawie doszedłem do tego że coś nie tak jest z kablem tak jakby był przerwany w środku bo jak go powyginam w różne strony świata to czasami załapie połączenie i zsynchronizuje dane.

Offline darek_panda

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 2
  • Typ stacji: Conrad WS-0101
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Lipca, 2013, 15:45:06 »
Jak masz multimetr z funkcja Omomierza, możesz sprawdzić czy kabel jest uszkodzony (Patrz na standard A) podłączasz omomierz pod 1 z jednej strony i z drugiej strony kabla jeżeli jest duzą rezystancja to znaczy ze ten styk jest uszkodzony, i tak trzeba robic z 2,3,4 jeżeli chociaż jeden styk ma wysoką rezystancje to znaczy ze kabel jest uszkodzony i nie nadaje się do niczego

Offline Python

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Lipca, 2013, 16:15:52 »
Zastanawia mnie jeszcze połączenie do routera mam klika urządzeń sieciowych w których jest wejście usb, w jaki sposób należy to skonfigurować, czy w urządzeniu sieciowym musi być specjalna zakładka dotycząca tego rodzaju połączenia czy jak to wygląda.