Kolejne wnioski po kilku dniach użytkowania .
Pierwszy wniosek mam możliwość porównania wskazań stacji z innymi (nie podam typu ani firm ,nie jest to miłe jak ma się świadomość że posiadamy coś co nas cieszy a tu ktoś krytykuje dany wyrób)
Opad deszczu w Vontage dokładność 0.2mm w innych gdzie dokładność jest do 1mm pokazują bardzo zaniżone wskazania
Vontage 1,8mm inne wskazanie 1mm
Vontage 3,2mm inne wskazanie 2mm
Promieniowanie UV
Vontage 4,7 inne wskazanie 2 lub mniej
Prawdziwa porażka to ciśnienie nie podam tu liczb ale np. kiedy na Vontage jest spadek lub zwyżka to inne wyłapują to po 3-4 godzinach lub nawet potrafią pokazać odwrotność przez pewien czas . Reakcje porównywałem czy czasami Vontage nie jest walnięta z barometrem mechanicznym .
Co do temperatury to jest porównywalna i niema zastrzeżeń do innych stacji .
Prędkość i kierunek wiatru są porównywalne z innymi , oczywiście reakcja Vontage na te dwa czynniki jest inna bo jest możliwość ustawienia czułości ale ostateczne średnie wskazania są porównywalne .
Pomiar nasłonecznienia to doskonała sprawa która popchnęła mnie do poważnego rozważenia zastosowania paneli słonecznych do ciepłej wody i C.O. .
Ponieważ w słoneczne dni nasłonecznienie dochodzi do 1700 W/m2 ale nawet przy zachmurzonym niebie dostaje nawet do 500W/m2 .
Po podłączeniu stacji do PC przeanalizuję dane z dłuższego okresu a w szczególności w zimie.
Co do przewidywania pogody to na 24godz jest w 100%sprawdzalna
na 48godz. to tak w 80% ale moim zdaniem na 48 godz. przewidzieć pogodę to żaden wyczyn.
Nie chcę aby ktoś moją opinie odebrał jak przechwalanie się ale sam przeszedłem długą drogę od urządzeń własnoręcznie budowanych do tego którego jestem posiadaczem .
Szukam słabych punktów Vontage ale jak na razie (poza ceną
) nie widzę .
To na razie tyle c.d.n. .