Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Jaka stacja pogody z czujnikiem 868 Mhz ?  (Przeczytany 8585 razy)

Offline wicia21

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: Oregon BAR686
Jaka stacja pogody z czujnikiem 868 Mhz ?
« dnia: 16 Września, 2013, 20:32:21 »
Witam szukam stacji bezprzewodowej która ma:
bardzo dokładny pomiar temperatury +/- 0.5 stopnia
wyświeta temp min i max
prognoza pogody na najbliższe godziny
pomiar wilgotności
cena do 250 zł

Dziękuję za wszelkie sugestie.

PS Jeśli znacie jakieś inne strony z testami stacji pogody to będę wdzięczny.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 16 Września, 2013, 23:53:36 wysłana przez wicia21 »

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Jaka stacja pogody z czujnikiem 868 Mhz ?
« dnia: 16 Września, 2013, 20:32:21 »

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 33
    • Aktualne warunki pogodowe ok. Gołdapi
  • Typ stacji: WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320
Odp: Jaka stacja pogody z czujnikiem 868 Mhz ?
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Września, 2013, 10:27:38 »
Wybierz coś spośród z poziomu wyszukiwarki a doradzimy.

http://stacje-pogody.pl/wyszukiwarka_stacji_pogody.html

Offline wicia21

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Września, 2013, 08:24:18 »
Wyszukałem tak jak poleciłeś i znalazłem stacje:
WS9257IT+
TFA 35.1125.02.IT
TFA 30.3050.54.IT
TFA Dostmann Neo Plus

Może coś jeszcze polecicie. Najbardziej zależy mi na stacji która dobrze reaguje na szybkie spadki temperatury i ma aktualizację danych co 4s.

Offline Epwaspotter

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 9
  • Typ stacji: TFA Primus / Technoline ws2800 / Hama EWS 800 / TFA Spectro / i jakieś z biedronki
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Września, 2013, 13:28:46 »
tfa i la crosse to praktycznie to samo i wydaje mi się że w każdej z tych stacji czujniki bazują na tych samych podzespołach...  a  na szybkości reagowania na zamiany temp. wpływa wiele czynników zewnętrznych a wątpię że będziesz budował "klatkę meteo"

Offline wicia21

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Września, 2013, 19:43:37 »
Klatki meteo nie bede budowal. Szukam stacji pogody ktora szybko zareaguje na spadki temp. Posiadam stacje Oregon Bar386 od kilku lat i w czasie spadkow temp reaguje bardzo mozolnie w stosunku do termometru tradycyjnego roznica wynosi +/- 1.5 C. Potrzebuje stacje pogody ktora bedzie reagowala na zmiany temp oodobnie jak termometr tradycyjny.

Offline Epwaspotter

• Nimbostratus
  • Typ stacji: TFA Primus / Technoline ws2800 / Hama EWS 800 / TFA Spectro / i jakieś z biedronki
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Września, 2013, 07:49:38 »
w stosunku do termometru tradycyjnego roznica wynosi +/- 1.5 C. Potrzebuje stacje pogody ktora bedzie reagowala na zmiany temp oodobnie jak termometr tradycyjny.

1,5 stopnia to mało..zależy w jakim czasie,,, czy w ciągu 10 min czy kilku godzin? i czy oba pomiary są obok siebie? 

Jak dla mnie, musisz poszukać czegoś z sondą na zewnątrz,,, widziałem gdzieś takie ale niestety 433 Mhz...

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Września, 2013, 10:12:41 »
[...] w stosunku do termometru tradycyjnego roznica wynosi +/- 1.5 C. [...]

Porównując odczyty należy zawsze odnosić je do wzorca. Najlepiej byłoby aby był to termometr posiadający świadectwo wzorcowania. A ty zapewne takiego nie posiadasz. Jaki termometr nazywasz tradycyjnym?  Sądzę, że taki zaokienny, kupiony gdzieś w sklepie, mający w kapilarze zabarwiony na niebiesko lub czerwono alkohol. Takie termometry najczęściej obarczone są błędami pomiarowymi i  niekoniecznie muszą wskazywać temperaturę, adekwatnie do rzeczywistej. Dlatego też czy ta różnica rzeczywiście wynosi ± 1,5oC, to nie jest to takie pewne.

Offline wicia21

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Września, 2013, 12:42:07 »
ok mam termometr bez świadectwa tu masz rację ale również porównuje do temperatury oficjalnej na stacji w szczecinie oraz w niedalekim uckermunde i są to zbliżone wartości do mojego termometru zaokiennego więc nie dziw się że porównuje i jest znacząca różnica :) nie neguje tego że jest on obarczony błędem pomiaru ale to i tak nie zmienia postaci rzeczy że czujnik stacji pogody i termometr są obok siebie i tak się różnią. Zastanawiam się co kupić żeby te różnice były jak najmniejsze ? Dzisiaj z rana temp na termometrze wyniosła 4,0 a na stacji 5,3 stopni w tym samym czasie w ukermunde oraz w szczecinie były 4 stopnie.

Offline Epwaspotter

• Nimbostratus
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Września, 2013, 14:29:26 »
Dzisiaj z rana temp na termometrze wyniosła 4,0 a na stacji 5,3 stopni w tym samym czasie w ukermunde oraz w szczecinie były 4 stopnie.

a na jakiej stacji?

tak jak pisał kolega wcześniej trzeba mieć termometr ze świadectwem,,, ale piszesz teraz o różnicy,,,  więc któryś pomiar jest nie dokładny jak dla mnie, bo nie napisałeś że doszło do unormowanie tej temperatury po np. 30minutach- może wtedy różnica była by mniejsza... i tylko wyszło by na to, że elektroniczny ma większą zwłokę...

ja mam taki przypadek:  dom 7,1 -7,6 a w pracy 6,8 ale ten jest od północy a dwa pierwsze w domu od wschodu... do tego jeden nad oknem sąsiadki która ma non-stop otwarte i ciepło ogrzewa czujnik, więc przekłamuje mi pomiary do rana - zdarzała się różnica 7- 8 stopni ale po jakimś czasie się normowała...

Offline wicia21

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Września, 2013, 16:26:15 »
Temp w ukermunde i szczecinie są to oficjalne stacje meteo więc nie mam do nich zastrzeżeń. Termometr i sensor znajdują się obok siebie na 2 pietrze przy oknie po stronie wschodniej. Jako że rosną niedaleko drzewa to jest tutaj cień i słońce słabo wpływa na temp. Może moja stacja już nie domaga ma już kilka lat. Dlatego szukam czegoś nowego z nowszymi lepszymi sensorami i częstszą aktualizacja danych.