Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z forum wyrażasz zgodę na używanie cookies. Więcej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Problem z kodowanie polskich znaków  (Przeczytany 1208 razy)

Offline jarostacja

  • Cirrocumulus
  • **
  • Wiadomości: 92
  • Otrzymał podziękowań: 6
  • Typ stacji: WH 1080
Problem z kodowanie polskich znaków
« dnia: 13 Październik, 2013, 02:31:22 »
Cześc, to moj pierwszy post na tym forum.
Wiem, ze o problemie kodowania już było, ale nie znalazłem rozwiązania pomimo skorzystania z Waszych wcześniejszych porad.

uruchomiłem dzisiaj połaczenie mojej stacji (wh 1080) z serwerem  poprzez cumulusa i nie mogę sobie poradzić z kodowaniem polskich znaków w nazwach miesięcy (informacja o aktualizacji danych).

Zakodowałem strony do utf-8 ale i tak w "październiku" mak krzak w miejscu "ź"

Skąd cumulus pobiera nazwy miesięcy?
jak mozna obejśc ten problem?

dzięki za ew. porady

jarom

P.S.
Moja stacja stoi pod tym adresem: http://chyliczki.cba.pl/
Na razie skupiłem się na layoucie, spolszczać bedę kiedy wszystko bedzie działać prawidłowo



Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Problem z kodowanie polskich znaków
« dnia: 13 Październik, 2013, 02:31:22 »

Offline Dador

  • Nimbostratus
  • ****
  • Wiadomości: 412
  • Otrzymał podziękowań: 47
  • Płeć: Mężczyzna
    • Rybnik - Smolna
  • Miejscowość: Rybnik
  • Typ stacji: Davis Vantage Pro 2 Plus, Oregon x3
Odp: Problem z kodowanie polskich znaków
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Październik, 2013, 10:43:28 »
Problem, który opisujesz, dotyczy prawie wszystkich, którzy korzystają z cumulusowych szablonów stron www. U mnie, mimo różnych prób, jest to samo. Kodowałem strony w UTF-8, iso-8859-2, windows-1250 i nic. Za każdym razem któraś z polskich liter była nieprawidłowo wyświetlana przez przeglądarki. Swego czasu pisałem do autora programu odnośnie tego problemu (również dotyczył października). Ten stwierdził, że cumulus nazwy miesięcy pobiera z windowsa i on nie wie dlaczego tak się dzieje.