Witam
Jestem w trakcie budowy domu na sporym wzniesieniu. pierwsza duża góra na rozległym płaskim terenie. Docelowo chciałbym wybudować obok domu małą mikro elektrownię wiatrową na potrzeby własne. Jednak nie jestem osobą która będzie budowała elektrownie dla samego faktu jej budowania.
Dlatego chcę zrobić kalkulację kosztów w oparciu o pomiary prędkości i kierunku wiatru. Do tego potrzebuje stację pogodową. Na razie nie interesuje mnie nic innego oprócz kierunku i prędkości wiatru ale docelowo fajnie byłoby mieć możliwość rozbudowy systemu o kolejne czujniki łącznie z czujnikami jakości powietrza CO2 i VOC jeżeli takie są. Na stację planuję wydać około 400-600zł.
Ważną dla mnie kwestią jest możliwość zapisu danych. Dom stoi zamknięty pusty przez zimę nie będę tam zaglądał bo i po co więc chcę aby stacja zapisywała dane bezpiecznie i bez obawy o ich utratę z krokiem co 15 min w zupełności wystarczy. Mogę ewentualnie kupić jakiegoś starego laptopa i podłączyć go do stacji niech działa razem z nią byle dane się bezpiecznie zapisywały.
Zacząłem rozpoznawać temat i znalazłem następujące stacje.
- WH 1080 - jednak martwi mnie mała ilość rekordów 4080 - jeżeli doborze rozumiem stacja zapisuje dane co ok 40s wiec pamięć starcza na 45h to zdecydowanie za mało potrzebuję bezpiecznie tak 100dni absolutne minimum to 50dni. Czy może popełniam gdzieś błąd w interpretacji danych, lub da się ją inaczej skonfigurować.
- LW301 - Stacja trochę droga, no i potrzebuje dostępu do internetu. Do tej pory internet na budowie nie był mi potrzebny i raczej nie chciałbym zbyt wcześnie go zakładać.
- WINDWARE zestaw z pomiarem prędkości i kierunku wiatru poprzez złącze USB w PC - rozpoznaje jeszcze tą stację ale zacząłem od wysłania zapytania co do ceny

.
Może któryś z znawców tematu mógłby mi pomóc
KxvM