Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Potrzebuję wykonywać pomiary prędkości i kier wiatru z zapisem dużej il danych  (Przeczytany 2806 razy)

Offline kxvm

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: w trakcie wyboru
Witam

Jestem w trakcie budowy domu na sporym wzniesieniu. pierwsza duża góra na rozległym płaskim terenie. Docelowo chciałbym wybudować obok domu małą mikro elektrownię wiatrową na potrzeby własne. Jednak nie jestem osobą która będzie budowała elektrownie dla samego faktu jej budowania.

Dlatego chcę zrobić kalkulację kosztów w oparciu o pomiary prędkości i kierunku wiatru. Do tego potrzebuje stację pogodową. Na razie nie interesuje mnie nic innego oprócz kierunku i prędkości wiatru ale docelowo fajnie byłoby mieć możliwość rozbudowy systemu o kolejne czujniki łącznie z czujnikami jakości powietrza CO2 i VOC jeżeli takie są. Na stację planuję wydać około 400-600zł.

Ważną dla mnie kwestią jest możliwość zapisu danych. Dom stoi zamknięty pusty przez zimę nie będę tam zaglądał bo i po co więc chcę aby stacja zapisywała dane bezpiecznie i bez obawy o ich utratę z krokiem co 15 min w zupełności wystarczy. Mogę ewentualnie kupić jakiegoś starego laptopa i podłączyć go do stacji niech działa razem z nią byle dane się bezpiecznie zapisywały.

Zacząłem rozpoznawać temat i znalazłem następujące stacje.

- WH 1080 - jednak martwi mnie mała ilość rekordów 4080 - jeżeli doborze rozumiem stacja zapisuje dane co ok 40s wiec pamięć starcza na 45h to zdecydowanie za mało potrzebuję bezpiecznie tak 100dni absolutne minimum to 50dni. Czy może popełniam gdzieś błąd w interpretacji danych, lub da się ją inaczej skonfigurować.

- LW301 - Stacja trochę droga, no i potrzebuje dostępu do internetu. Do tej pory internet na budowie nie był mi potrzebny i raczej nie chciałbym zbyt wcześnie go zakładać.

- WINDWARE zestaw z pomiarem prędkości i kierunku wiatru poprzez złącze USB w PC - rozpoznaje jeszcze tą stację ale zacząłem od wysłania zapytania co do ceny :).

Może któryś z znawców tematu mógłby mi pomóc

KxvM

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Offline kriu

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 21
    • Moja stacja na Wunderground
  • Typ stacji: Velleman WS1080, Evolve Pilot 6", Conrad W263, inne układy pomiarowe 1-wire
Odp: Potrzebuję wykonywać pomiary prędkości i kier wiatru z zapisem dużej il danych
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Października, 2013, 10:12:22 »
Do stacji wystarczy podłączyć jakiś komputer np. terminal za 100zł z Allegro (albo starego laptopa - lepszy bo ma monitor) i zainstalować na nim program Cumulus. On zapisuje dowolne ilości danych z wielu miesięcy.
W sekcji "Cumulus" jest opisane o tym programie a np. w wątku: http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=1098.0 o terminalach do współpracy z nim.
Powodzenia

Offline kxvm

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: w trakcie wyboru
Odp: Potrzebuję wykonywać pomiary prędkości i kier wiatru z zapisem dużej il danych
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Października, 2013, 22:40:40 »
Dzięki

Kupię laptopa.

Teraz przeglądam strony pod kątem stacji. Podobają mi się stacje Oregon ze względu na możliwość rozbudowy. Ale nie mam czytelnego katalogu na podstawie którego mógłbym sprawdzić jak można docelowo rozbudować stacje.
Teraz wystarczy mi kierunek i prędkość wiatru docelowo pozostałe czujniki dla zabawy.

Choć może kupię cokolwiek i później wymienię.

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Października, 2013, 01:01:55 »
Albo Oregon LW301 do tego router GSM (np. TP-LINK TL-MR3220 za 90zł) plus modem 3G na USB. Wszystko leci mobilnym internetem na serwery Oregona, skąd możesz dane przeglądać na tablecie lub smartfonie.
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl