Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Prognoza ze stacji Davis po polsku  (Przeczytany 3788 razy)

Offline Dador

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 56
    • Stacja pogody VP2 - aktualna pogoda w Rybniku i Jejkowicach
  • Typ stacji: Davis VP2 Plus, Oregon, Ecowitt
Prognoza ze stacji Davis po polsku
« dnia: 28 Października, 2013, 18:11:26 »
Na swojej stronie prezentuję dane pogodowe ze stacji Davis Vantage Vue. Stacja generuje automatyczną prognozę pogody, którą za pomocą tagu internetowego <forecast>, program cumulus umieszcza na stronie www. Jednakże prognoza jest w oryginalnej składni i języku, czyli po angielsku. Ja chciałbym aby była po polsku. Z poziomu programu tego zrobić się, póki co, nie da. Pozostaje napisać skrypt, który zamieniałby oryginalny tekst prognozy na tekst przetłumaczony na język polski. Prognozy są stałe i są generowane z ok. 200 tekstów.

Pełna lista prognoz http://www.meteojejkowice.pl/DavisForecastStrings.txt

I teraz pytanie. Czy znalazłby się ktoś, kto dałby radę napisać skrypt zamieniający wygenerowaną prognozę na taką po polsku? Podobno skrypt jest prosty, jeśli użyć funkcji str_replace() (taką dostałem podpowiedź). Ja się niestety kompletnie na tym nie znam. Przewertowałem forum cumulus, ale nie ogarniam ich podpowiedzi, jak to zrobić. Niestety nie mają tam prostego, jednoznacznego i uniwersalnego rozwiązania.

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Prognoza ze stacji Davis po polsku
« dnia: 28 Października, 2013, 18:11:26 »

Offline pernaczy

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 17
    • NIESIOŁOWICE NA KASZUBACH-pogoda online
  • Typ stacji: WH 2080, TFA Spring, Oregon AWS888N
Odp: Prognoza ze stacji Davis po polsku
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Października, 2013, 08:41:10 »
Nie znam się na stacji "Davis" więc to co piszę to tylko domniemanie. Czy to nie jest tak, że stacja generuje "numer" prognozy i tagiem "forecast" numer jest zastępowany przez odpowiedni do numeru tekst? Jeśli tak to powinno wystarczyć przetłumaczenie tekstu z pliku na język polski. Być może wystąpią problemy z "polskimi literami".
Pozdrawiam,
Piotr
Piotr

Dzień w którym się czegoś nauczyłem nie jest dniem straconym.
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.

Offline Dador

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Października, 2013, 20:14:59 »
Davisy generują prognozę tekstową i taką też odczytuje cumulus. Nie ma numeracji, tylko określony tekst. W konsolach stacji Vantage Pro, tekst prognozy widoczny jest na ekranie, natomiast w stacji Vue dopiero w programie Weatherlink i w pochodnych. W cumulusie też nie można tego pozmieniać, jak to ma miejsce dla stacji typu FO, gdzie wystarczy przetłumaczyć plik strings.ini, aby prognoza była po polsku. Narazie przeglądam Internet i szukam skryptów. Może coś się trafi co będzie pasować, lub co łatwo będzie można zaadaptować.

Offline DominikG

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 7
    • Amatorska Stacja Meteo w Radlinie
  • Typ stacji: Xonix te 651, Velleman WS1080, Conrad KW-9015
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Października, 2013, 21:06:24 »
Można by użyć instrukcji Switch do tłumaczenia tych wyrażeń, bardzo podobnie napisany jest skrypt tłumaczący warunki pogodowe z tego postu.

<?php
$prognoza 
"<#forecast>";

switch (
$prognoza) { 
case "MOSTLY CLEAR AND COOLER.":
        echo 
"Przeważnie pogodnie i ochłodzenie.";
break;
case "MOSTLY CLEAR WITH LITTLE TEMPERATURE CHANGE.":
        echo 
"Przeważnie pogodnie, z niewielkimi zmianami temperatury.";
break;
case "MOSTLY CLEAR FOR 12 HOURS WITH LITTLE TEMPERATURE CHANGE.":
        echo 
"       ";                           // Kolejne tłumaczenie...
break;

default:
       echo 
"$prognoza"
}  
?>

Offline Dador

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Listopada, 2013, 09:05:49 »
Dominik, dzięki za podpowiedź.
Obecnie dokształcam się trochę z zakresu php, więc myślę, że w niedalekiej przyszłości wyskrobię skrypt, który przetłumaczy te prognozy. Faktycznie, nie wydaje się to takie trudne. A co do użycia danej funkcji, to chyba zostanę przy str replace(), gdyż wydaje mi się, że będzie z tym mniej roboty. Jak będzie, zobaczymy.
A propos, prognoza BT's, którą masz na stronie, bazuje tylko na trendzie ciśnienia? Bo generuje, wg mnie, dość trafne komunikaty.

/edit
Testowy skrypt już działa ;D

/eidt2
Narazie działa jako podstrona, bo serwer na którym stoi strona nie obsługuje skryptów php w kodzie html.

http://www.meteojejkowice.pl/prognoza.php
« Ostatnia zmiana: 02 Listopada, 2013, 21:43:54 wysłana przez Dador »

Offline DominikG

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 7
    • Amatorska Stacja Meteo w Radlinie
  • Typ stacji: Xonix te 651, Velleman WS1080, Conrad KW-9015
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Listopada, 2013, 22:47:38 »
Wszystkie potrzebne informacje do prognozy zawarte są na tej podstronie http://pogodaradlin.pl/bt-sager-cu.js.

Czyli prognoza BT Sager wykorzystuje dane o:
-lokalizacji
-kierunku wiatru
-aktualnym ciśnieniu i wahaniach ciśnienia
-aktualnym zachmurzeniu, które można ręcznie wpisywać w Cumulusie, jednak w przypadku braku tej informacji pojawia się "Partly Cloudy". Nie wpływa to aż tak znacząco na prognozę. W czasie trwającego opadu zmiania się na "Rain".